óvatosan emelhet a Fed

 A piacok már biztosra veszik a délutáni kamatemelést, a lényeg azonban a folytatás. A túl gyors ütemű emelés megijesztheti a befektetőket - ami a gazdasági növekedést is visszavetheti - így a Fed várhatóan csak óvatos lépést tesz majd. Az emelés ténye azonban már önmagában is negatív hír a kötvénypiac számára, így a befektetőknek jelenleg inkább Európa - ezen belül is a részvénypiacok - irányába érdemes fordulni, ahol továbbra is marad az alacsony kamatszint – javasolja a K&H. 

„Immár nem az a kérdés, hogy emel-e kamatot a Fed, hiszen az estiszigorítást biztosra (95%) veszi a piac, hanem hogy milyen kamatpálya várható a továbbiakban, illetve történik-e utalás az eszközvásárlási program jövőjéről. Tehát a következő egy-két évben várható kamatszint lehet érdekes, mivel a hosszú távon 3%-ra emelkedő jegybanki alapkamatot akár már 2019 végére elérhetjük. A túl gyors emelési ütem ellen szól azonban, hogy a makrogazdasági mutatók március óta inkább csalódást okoznak, és az infláció is a vártnál alacsonyabb. Így várhatóan csak nagyon óvatosan fog kommunikálni az amerikai jegybank, nehogy a rossz tőkepiaci hangulat elrontsa a reálgazdasági teljesítményt” - mondta el Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

hogyan hathat ez Európára?

„Mivel az Európai Központi Bank eddig sem a Fed útját járta, a jövőben sem várhatunk nagy változást ezen a téren: míg a Fed előbb kamatot emel, majd aztán csökkenti az eszközvásárlási programját, addig az EKB részéről addig nem várható szigorítás, amíg az eszközvásárlási program ki nem fut. Attól tehát nem kell félni, hogy az EKB kísértésbe esik és szigorításba kezd, ez pedig mindenképpen kedvező az MNB számára a hazai kamatszint alacsonyan tartásához” - hangsúlyozta ki Kovács Mátyás.

és mit mond a befektetőknek?

A kamatemelés továbbra is inkább a részvénypiacra hat kedvezően, míg a kötvényekre egyértelműen negatív hatással van. A 10 éves amerikai állampapírhozam jelenleg közel jár éves mélypontjához (2,2% körül ingadozik), ezekről a szintekről inkább a hozamok emelkedésére, tehát a kötvényárfolyamok esésére van kilátás. „A kötvény tehát nem lesz jó befektetés a következő időszakban. Helyette inkább az európai részvényekre célszerű figyelni, hiszen az alacsony kamatszint és a gazdaságok erősödése, valamint a politikai kockázatok csökkenése (legutóbb Macron nagyarányú győzelme) is a vállalatoknak kedvez. Az európai részvények arányát érdemes lehet növelni a megtakarításokon belül” - tanácsolja a befektetési szakember.

további aktuális tőkepiaci hírek és befektetési tippek: http://trendmonitor.hu/

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető és országosan több mint 4100 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 208 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését 1760 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H 2017. március 31-án a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 671 milliárd forintos állományával rendelkezett. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet.

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

Főbb adataink:

K&H Bank 2017. I. negyedévének végén:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 269 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 876 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 10,1 milliárd forint

K&H Alapkezelő 2017. I. negyedévének végén:
teljes kezelt vagyon: 940 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 778 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 162 milliárd forint

K&H Biztosító 2017. I. negyedévének végén:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,2 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 162,1 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,14 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,85 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • +36 1 328 9133
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu