ötéves csúcson a kkv-k pénzügyi várakozásai

Jelentősen megugrottak a hazai kkv-k pénzügyi várakozásai, átlagosan 7,1%-os árbevétel és 4,8%-os profitnövekedésre számítanak a következő egy évben – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. Pénzügyeik alakulását tekintve egyértelműen a középvállalkozások a legoptimistábbak.

Nemcsak folytatódott a kkv-k előző negyedévi derűlátása a pénzügyi eredményeket illetően, de a K&H kkv bizalmi index első negyedéves adatai alapján meredeken ívelnek tovább felfelé. „A vállalkozások átlagosan 7,1%-os árbevétel-növekedést valószínűsítenek a következő egy évben, ami jelentős, 2,3 százalékpontos ugrás az év végi várakozásokhoz képest, és egyben az elmúlt öt év legjobb eredménye. A cégek közel fele (49%) ugyan továbbra is 0-6% közötti növekedést feltételez, azonban nagymértékben, 29-ról 37%-ra nőtt a nagyobb, 6% feletti bővüléssel számoló vállalkozások aránya. Alacsonyabb bevételt csupán minden kilencedik cég valószínűsít” – részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. „Az optimista várakozások feltehetően annak köszönhetőek, hogy folyamatosan emelkedik a lakossági fogyasztás. A KSH első becslése szerint februárban naptárhatástól megtisztítva 6,4%-kal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma az előző év azonos időszakához képest” – tette hozzá Kovács Viktor Zoltán.
 

A különböző méretű vállalkozások árbevétel várakozásai egyaránt nőttek, azonban igen eltérő mértékűnek látják a cégvezetők annak következő egy évi alakulását. „A cégmérettel párhuzamosan a várt bővülés mértéke is egyre nagyobb. Jelenleg a középvállalkozások a legoptimistábbak, ők 9,1%-os növekedést valószínűsítenek a korábbi 5,1% helyett. A kisvállalkozások árbevétel várakozásai több mint duplájára, 3,5%-ról 7,7%-ra ugrottak, míg a mikrovállalkozások 6,2%-os növekedést feltételeznek a korábbi 5,7%-hoz képest” – mondta el a szakember. Az építőipar élénkülése tetten érhető a kkv-k várakozásaiban is, hiszen a különböző ágazatok közül az ipari, építőipari cégek árbevétel-várakozásai a legkedvezőbbek, ők átlagon felüli, 8,1%-os bővüléssel számolnak.

A hazai vállalkozások kiugró árbevétel-várakozásai az eredményvárakozásokban is tetten érhetők: 3,2%-ról 4,8%-ra nőtt a várt profit mértéke. A nyereséget tekintve a kis- és mikrovállalkozások hasonló eredményt valószínűsítenek – 4,6% és 4,8% –, míg a középvállalkozások e tekintetben is a legoptimistábbak az 5,6%-os várt bővüléssel. A szektorok közül egyedül a mezőgazdasági vállalatok számolnak átlag alatti, mindössze 3%-os eredménynövekedéssel.


a K&H kkv bizalmi index kutatásról
A K&H és a GfK Magyarországon elsőként kezdte el vizsgálni a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre jellemző várakozásait. A 2004 óta folyamatosan készített negyedéves K&H kkv bizalmi index kutatás 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint* éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével történik. A kutatásában a vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló 10 gazdasági tényezőt és annak várt változásait vizsgálják: vevői kapcsolatok, szállítói kapcsolatok, munkaerő, vállalat pénzügyei, bankok, gazdaságpolitika, közterhek, EU, versenyhelyzet, vállalati hitelkamatok. A K&H kkv bizalmi index a 10 részindex súlyozott átlaga, annak megfelelően, hogy az egyes tényezőket mennyire fontosnak ítélik a vállalkozások. 
A legutóbbi felmérés 2016. február 26. – március 11. között történt.
* 2010 első negyedévét megelőzően 700 millió forint

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H 2015. december 31-én a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 1076 milliárd forintos állományával rendelkezett. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport 2015-ben 55 milliárd forint, az elmúlt 5 évben összesen 239 milliárd forint adó és járulék megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

 

Főbb adataink:

K&H Bank
2015. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 222 milliárd
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 2 582 milliárd
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 38,1 milliárd

 

K&H Biztosító
2015. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 11,9 milliárd
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 142,5 milliárd
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 3,4 milliárd
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 1,9 milliárd

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9051
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu