Ördögi körbe kerülhetnek a munkavállalók a csökkent táppénz miatt

Hazánkban több mint két millióan élnek olyan háztartásban, ahol a megélhetés egyetlen ember fizetésén múlik. Persze még az sem jelent anyagi biztonságot, ha két kereső van a családban, mert egy baleset vagy súlyos betegség esetén jelentős jövedelem kieséssel kell számolni, miközben az egészségügyi kezeléssel kapcsolatos költségek még növelik is a háztartás havi kiadásait. A nyáron csökkentett táppénz összegek miatt feltehetőleg megnő azok száma, akik még súlyosabb panaszokkal sem fordulnak orvoshoz, ami komoly egészségi kockázatot jelent.

A július 1-jétől megváltozott táppénz szabályok szerint a táppénz maximális napi összege 10400-ról 5200 forintra csökkent. Könnyen belátható, hogy egy hosszabb ápolást igénylő baleset vagy betegség egy család fizetésképtelenségét is okozhatja. Különösen azok számára kockázatos a táppénzes állomány, akik hitelt törlesztenek, gyerekeket nevelnek, és ahol egy keresetből él az egész család.

„Ha egy súlyos betegség miatt kiesik egy kereset, a táppénz nem nyújt megfelelő, hosszú távú megoldást. Ráadásul az egészségügyi kezelés sokszor plusz kiadásokkal is jár. Fontos azonban, hogy egészségi probléma esetén egy munkavállaló ne a pénzhiány miatti félelemből odázza el a kezelést. Érdemes ezért hosszú távon gondolkodni és felkészülni a váratlan helyzetekre. Ma már vannak olyan biztosítások, amelyek kifejezetten hirtelen jelentkező és hosszú kezelést igénylő betegségekre nyújtanak megoldást. A K&H élet-társ kockázati élet-, baleset- és egészségbiztosításhoz választható kiegészítő fedezet, amely kritikus betegségekre, például rosszindulatú daganat, szívinfarktus, agyi érkatasztrófa, szívkoszorúér-műtét esetén szolgáltat.” - mondta el Kuruc Péter, a K&H Biztosító élet- és bankbiztosítási üzletágának vezetője. „Magunk és családunk anyagi igényeinek biztosítása a legfontosabb feladatunk. Ezért fontos, hogy előrelátó gondoskodással a váratlan helyzetekre is felkészüljünk, hogy baj esetén már csak a gyógyulásra kelljen koncentrálni.”

Ma egy átlagos család bevételének túlnyomó részét a munkával rendelkező családtagok fizetése adja, ráadásul, a munkaerőpiac helyzete miatt, még az elvileg kétkeresős családokban is sok esetben ez egyetlen keresetet jelent. Emiatt fokozott nyomás van a dolgozók vállán: rajtuk áll vagy bukik a családi költségvetés. Ilyen esetben sokan úgy érzik, hogy nem engedhetik meg maguknak még a legrövidebb betegszabadságot sem. Márpedig komoly következményekkel jár, ha a munkavállalók anyagi megfontolásból a komolyabb problémákkal sem fordulnak orvoshoz.

Hazánkban és világ fejlett országaiban egyaránt nagyon gyakoriak a szív- és érrendszeri problémák, itthon már 2002-ben minden második halálért ez a betegségcsoport felelt. „Egyre többször találkozunk olyan esetekkel, amikor szinte az utolsó pillanatban fordulnak hozzánk a betegek, és sajnos olyan is előfordul, hogy valaki addig halogatja a problémát, amikor már túl késő. Rendszeresen látok olyan betegeket, akik, ha előbb kérnek segítséget, könnyebben gyógyíthatók, és nem fordulna veszélyesre az állapotuk. Különösen a szívbetegségeknél és a rákos megbetegedéseknél nem szabad várni. Ha például valaki nem szánja rá az időt – akár hónapokat is - a megfelelő rehabilitációra egy szívinfarktus után, nagyobb eséllyel szenvedhet el újabb, akár végzetes infarktust. Ez egy ördögi kör. Különösen a férfiakra jellemző, hogy nem szívesen járnak utána az egészségi problémáiknak, és a lehető legtovább igyekeznek megőrizni munkaképességüket. Ez viszont az életükbe is kerülhet.” – mondta el Dr. Vértes András kardiológus főorvos.

Havi pár ezer forintért már milliós értékű élet-, baleset-, és egészségbiztosítás is köthető, amely hosszabb kezelés alatt is anyagi biztonságot nyújthat a család számára. A K&H élet-társ kockázati életbiztosítás megfelelő védelmet adhat a nehéz időkre. A biztosítás keretében rendkívül széles a választható lehetőségek köre: a klasszikus életbiztosítás mellett hosszú kórházi kezeléssel járó kritikus betegségek és az ebből fakadó kereset kiesés esetében is anyagi támaszt kínál. Segítséget nyújt baleseteknél is, ráadásul a 3-72 éves családtagokra is kiterjeszthető.

K&H Csoport

A K&H Csoport Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatója. Az ügyfelek pénzügyi igényeire banki és biztosítási megoldásokat egyaránt kínál, amelyek közül az ügyfelek okosan dönthetnek és kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A K&H Csoport termékpalettája kiterjed a hagyományos lakossági és vállalati banki termékeken kívül (számlavezetés, befektetések, megtakarítások, hitelek, bankgaranciák, bankkártya szolgáltatások, letétkezelés, treasury, projektfinanszírozás, stb.) a privát banki, a prémium banki szolgáltatásra, a befektetési alapkezelésre, a lízingre, az életbiztosításra, a vagyon- és felelősségbiztosításra, az egészség- és nyugdíjpénztári szolgáltatásokra, valamint az értékpapír kereskedelemre is. A K&H Csoport országszerte 235 lakossági fiókkal, valamint közel 460 biztosítást értékesítő szerződéses partnerén keresztül többszáz pénzügyi szolgáltatást kínál ügyfeleinek.

A KBC Európa egyik vezető pénzügyi csoportja. Többcsatornás bankbiztosítási csoport, melynek tevékenysége Európára koncentrálódik. A Csoport jelentős, több esetben vezető pozíciót foglal el elsődleges hazai piacain, Belgiumban és Közép-Kelet Európában, ahol elsősorban lakossági ügyfeleket, kis- és közepes méretű vállalatokat és közepes tőzsdei kapitalizációjú helyi vállalatokat szolgál ki. A KBC Belgium egyik legjelentősebb vállalata, és a brüsszeli Euronext tőzsdén is jegyzik.

Főbb adataink:

K&H Bank
2011. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 214 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2922 milliárd forint
adózás előtti eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 17,7 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 12,5 milliárd forint

K&H Biztosító
2011. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 9,0 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 105,5 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,0 milliárd forint
adózás előtti eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,1 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,6 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu