online vásárlási 1x1

Bankkártya-tulajdonosok rémálma, hogy elveszítik vagy ellopják a kártyájukat, visszaélnek az adataikkal, vagy nagyobb összeget emelnek le róla. Nézzük, mit tehetünk annak érdekében, hogy biztonságban és kényelmesen tudjunk kártyával vásárolni online.
Sokan éppen az internetes vásárlásoktól tartanak a leginkább, hiszen itt el kell tudnunk dönteni, hogy az adott kereskedőnél és kártyaelfogadó társaság megbízható-e (ilyenek például a bankok, vagy épp a PayU, a SIX, a Wirecard, a Paypal). De akkor sincs minden veszve, ha megtörtént a baj.
 
hármas védelem
Érdemes előre gondolkodni, és például beállítani a 3D Secure szolgáltatást a bankkártyánkra, így megnehezíthetjük a tolvajok dolgát. A szolgáltatás akkor jön jól, ha illetéktelenek kezébe kerülnek a bankkártyán szereplő adatok (például ellopják a bankkártyánkat, vagy hozzájutnak a rajta szereplő adatokhoz, vagy nem megbízható helyen vásároltunk a kártyánkkal), és tranzakciót próbálnak végrehajtani.
 
A tranzakció jóváhagyásához az ügyfél által megadott telefonszámra küld a bank egy sms-t egy véletlenszerűen számokból és betűkből generált jóváhagyó kóddal. A kód megadása nélkül pedig a vásárlási megbízást a bank nem hajtja végre, így védve vagyunk a tolvajok költekezéstől. 
fontos a limit
A bankkártya igénylésekor szintén hasznos, ha beállítjuk az ATM készpénzfelvételi, a bolti vásárlási és az online vásárlási limitet, amit később a mobilbankunkban pár kattintással tudunk átállítani. Ezt a szolgáltatást ügyfélként online is be tudjuk állítani, így szerencsére nem szükséges bemenni a bankfiókba.
 
Tegyük fel, hogy az internetes vásárlási limitet 1 forintra állítottuk a biztonság kedvéért. Így tettünk egy lépést az anyagi biztonságunkért. Később azonban szembejön velünk egy kihagyhatatlan online ajánlat, és eldöntjük, hogy ezt biztosan megvesszük. Szerencsére ez sem jelent akadályt, hiszen pár pillanat alatt átállíthatjuk a limitet. 
  • elővesszük az okostelefonunkat, belépünk a K&H mobilbankba
  • a kártyák menüpontban kiválasztjuk azt a bankkártyánkat, amivel fizetni szeretnénk, és átállítjuk az online vásárlási limitet a kívánt összegre
  • betesszük a terméket a virtuális kosarunkba és elindítjuk a fizetési műveletet, megadjuk a szükséges adatokat bankkártyánkról
  • ezután szükség lesz a jóváhagyó kódra 
  • a telefonunkra megérkezik SMS-ben az egyszer használatos, erre a megbízásra generált jóváhagyó kód
  • ezt beírjuk a mezőbe, rákattintunk a jóváhagyó gombra
  • majd a mobilbankunkban visszaállítjuk a bankkártyánk online vásárlási limitjét 1 forintra, és készen is vagyunk. :)