Ön a jég hátán is megél?

Idén a februárral együtt köszöntött be az igazi tél hazánkban. A nappal is mélyen fagypont alá süllyedő hőmérséklet után az elmúlt napokban kiadós havazás érkezett. A hóval és a fagyos időjárással együtt járnak a csúszós-havas utak és járdák, amelyek számtalan veszélyforrást jelentenek autósnak és gyalogosnak egyaránt, így érdemes végiggondolni, rendelkezünk-e az évszak jellemzőinek megfelelő biztosításokkal. A K&H Biztosító összegyűjtötte, hogy milyen vészhelyzeteket hozhat a rendkívüli időjárás.

Ha a hidegnek nem is, a havazásnak sokan örülnek. Amennyire a téli csapadék szórakoztató lehet – különösen a gyerekeknek –, annyira kockázatos is. A lakóházak tetőin összegyűlt hó, vagy az eresz alatti jégcsapok ugyanúgy veszélyeztethetik járókelők-vezetők épségét, mint a csúszós utak. Az előrejelzések szerint a hideg és a hó sokáig megmarad, így még akár most is érdemes óvintézkedéseket tenni a jeges napokra.

Ez az időjárás komoly felkészülést és alkalmazkodást igényel az autósoktól. A megváltozott út- és látási viszonyok miatt a hosszú utazások előtt érdemes átnézni a gépjárművet. Különösen figyelni kell a megfelelően működő világításra és fékrendszerre, hogy a külső körülmények miatt megnyúló féktávolság és látótávolság ne romoljon tovább. A téli gumi elengedhetetlen, és a tartós hótakaró esetére érdemes a hóláncot is készültségben tartani. Ellenőrizzék a gépkocsi hűtő- és ablakmosó folyadékainak fagyállóságát, és a tervezettnél is hosszabb útra elegendő üzemanyagszintet is. Emellett minden olyan hiányzó eszközt érdemes pótolni, ami segíthet megbirkózni az időjárással, és megóvni a gépkocsit a fagyástól és más káros hatásoktól: legyen mindig elérhető közelben jégkaparó, jégoldó spray és páramentesítő. Arra az esetre, ha mégis a hó fogságában ragadunk egy hosszabb úton, mindig legyen nálunk hidegen is fogyasztható étel, forró tea és meleg takaró, illetve ügyeljünk mobiltelefonunk feltöltöttségére is.

Természetesen nemcsak az autósoknak, hanem a gyalogosan közlekedőknek is veszélyt jelentenek a csúszós utak. A téli időszakban gyakoribbak a rándulások, húzódások, kar- és combnyaktörések, ebben az időszakban a biztosítóknál is megugrik az ilyen sérülések miatt benyújtott kárigények száma. Különösen figyeljünk az idősekre, akik nehezen mozognak, valamint a gyerekekre, akik minden alkalmat megragadnak egy kis csúszkálásra, korcsolyázásra. A gyalogosoknak azt sem szabad elfelejteniük, hogy a jeges utakon nő az autók féktávja, így körültekintőbben kell lelépniük az úttestre is.

A téli balesetek megelőzéséhez a legfontosabb lépés a lakóházak előtti járdák tisztán tartása, síkosság-mentesítése és a jégcsapok eltávolítása, amely a háztulajdonosok felelőssége. A síkosság-mentesítésre használható kőzet őrlemény, kalcium-klorid oldat, vagy ezek keveréke is lehet. A közterületen erre a célra már nem használható konyhasótól eltérő hatásfokkal működnek ezek az anyagok, ezért a síkosság-mentesítés ellenére is történhetnek balesetek. A jégcsapok eltávolítását jellemzően ipari alpinisták végzik, a tűzoltóság kizárólag a középületeket tisztíthatja. A jegesen maradt járda miatt a lakástulajdonosok akár 100 ezer forintos büntetést is kaphatnak, emellett az esetleges balesetek és sérülések után az okozott kárt is kötelesek megtéríteni. Ez a sérültek kórházi kezelésével, és a munkaképtelenség miatt kiesett bevétellel együtt tetemes összeg is lehet. Ezek mellett ajánlott a veszélyekre figyelmeztető táblák kihelyezése is, amelyek nem mentesítik teljes mértékben a társasházat a felelősség alól, de jelentősen csökkenthetik a károk és balesetek számát.

„Sokaknak az 1987-es, rekord hideget hozó telet juttatja eszébe az idei havazás, ami a meteorológusok szerint helytálló párhuzam is lehet. Így az akkori tapasztalatokkal felvértezve tudatosan készülhetünk bizonyos sérülések elkerülésére: a rendkívüli hidegben veszélyes lehet órákon át a szabadban tartózkodni, a láb, a kéz, de akár a fül és az orr könnyen megfagyhat. Várhatóan megemelkednek majd a csonttöréses és ficamos balesetek, ezért érdemes mindenkinek balesetbiztosítást kötni, amely akár önállóan, akár hitelkártyák, lakásbiztosítások és életbiztosítások kiegészítéseként is elérhető. Aki rendelkezik ezek valamelyikével, és baj éri, érdeklődjön a biztosítójánál vagy bankjánál a további teendőkről.” – mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese.

A K&H Csoport Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatója. Az ügyfelek pénzügyi igényeire banki és biztosítási megoldásokat egyaránt kínál, amelyek közül az ügyfelek okosan dönthetnek és kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A K&H Csoport termékpalettája kiterjed a hagyományos lakossági és vállalati banki termékeken kívül (számlavezetés, befektetések, megtakarítások, hitelek, bankgaranciák, bankkártya szolgáltatások, letétkezelés, treasury, projektfinanszírozás, stb.) a prémium banki szolgáltatásra, a befektetési alapkezelésre, a lízingre, az életbiztosításra, a vagyon- és felelősségbiztosításra, az egészség- és nyugdíjpénztári szolgáltatásokra, valamint az értékpapír kereskedelemre is. A K&H Csoport országszerte 235 lakossági fiókkal, valamint közel 420 biztosítást értékesítő szerződéses partnerén keresztül többszáz pénzügyi szolgáltatást kínál ügyfeleinek.

A KBC Európa egyik vezető pénzügyi csoportja. Többcsatornás bankbiztosítási csoport, melynek tevékenysége Európára koncentrálódik. A Csoport jelentős, több esetben vezető pozíciót foglal el elsődleges hazai piacain, Belgiumban és Közép-Kelet Európában (Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon és Bulgáriában), ahol elsősorban lakossági ügyfeleket, kis- és közepes méretű vállalatokat és közepes tőzsdei kapitalizációjú helyi vállalatokat szolgál ki.
A KBC Belgium egyik legjelentősebb vállalata, és a brüsszeli Euronext tőzsdén is jegyzik.

főbb adataink:

2011. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 203 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2977 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,1 milliárd forint

2011. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 8,3 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 105,4 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,7 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,4 milliárd forint

• 328 9181