olcsóbb hitel a jobb adósnak

kockázati alapú árazást alkalmaz a K&H

Rugalmasabb, a jobb hitel-visszafizetési képességgel rendelkező ügyfeleknek kedvezőbb árazással kínálja hiteleit a K&H. A kockázati alapú hitelezés azoknak az ügyfeleknek is kedvez, akik nagyobb kockázatot jelentenek a bankok számára, hiszen nem esnek el automatikusan a hitelfelvétel lehetőségétől, hanem a megfelelő kockázati felárral jutnak hozzá ahhoz.

Adós és adós között jelentős eltérések lehetnek. A vállalati hitelezésben ezért is alkalmazzák a különböző kockázati profilokra az egyedi hitelbírálatot. A lakossági hiteleket igénylő ügyfelek ugyanígy eltérnek egymástól, esetükben azonban az eddig többnyire sztenderd módon elbírált nagyszámú hiteligénylést – gyakorlati okokból – nem válthatja fel az egyedi elbírálás. Arra azonban van lehetőség, hogy a hasonló ügyfél- és kockázati profilú hiteligénylőket szegmensekbe sorolják, és ezeket a szegmenseket egységesen értékeljék és bírálják el. A K&H Bank az év elejétől vezette be a lakossági hitelek kockázati alapú árazását. Az első pár hónap tapasztalatai alapján az új bírálati és árazási rendszert az ügyfelek jól fogadták.

Egy hitelkérelem elbírálásakor a bankok számos tényezőt vesznek figyelembe. Vizsgálják, milyen típusú hitelt, milyen futamidőre kíván felvenni az ügyfél, mekkora a hitel törlesztésére fordítható jövedelme, van-e más hiteltartozása, a fedezetként felkínált ingatlan, ingóság más hitelre is fedezetként szolgál-e. Azonosnak tűnő hiteltermékek esetén is az egyes ügyletek jelentősen eltérő kockázattal bírnak, amihez különböző belső banki költségek tartoznak, és amelyek visszahathatnak az ügylet árazására. Egységesen árazott hitelek esetén jó és rossz, kockázatos és kevésbé kockázatos adósok azonos áron jutnak hozzá a hitelhez. A K&H a kockázati tényezők és a korábbi évek hitelezési gyakorlatából rendelkezésére álló adatok alapján a közel azonos kockázati tényezőkkel bíró ügyfeleket szegmensekbe sorolja. Az így kialakított csoportok számára eltérő áron kínálnak hiteleket.

A kockázat alapján történő árazás rugalmasabb hitelezést tesz lehetővé – mondta el Dr. Bába Ágnes a K&H Bank lakossági banki divízióért felelős vezérigazgató-helyettese. – Ebben a rendszerben jól jár a kisebb kockázatot jelentő ügyfél, mert nem kell megfizetnie azt a felárat, amit egy rosszabb adós kockázata jelent a hitelezési rendszer egésze számára. A jobb hitel visszafizetési képességgel rendelkező ügyfelek sokkal kedvezőbb árszintet tudnak elérni. Előnyös lehet ugyanakkor azoknak is, akik a bankok számára nagyobb kockázattal bírnak, hiszen őket sem zárják ki hitelfelvétel lehetőségéből, helyette a kockázati felárukkal megemelt áron jutnak hitelhez.”

A K&H ügyfelek például BUBOR + 240 bázispont (május 17-én: 9,64%) kamattal is lakáshitelhez juthatnak, amely az egyik legkedvezőbb ár a piacon. A bank számára kockázatcsökkentő tényező, ha az ügyfél fizetése a K&H-nál vezetett számlára érkezik, az ilyen ügyfeleknek adott hitel kamata 50 bázisponttal alacsonyabb, ami meghatározott jövedelem szint felett további 25 bázisponttal csökkenhet.

„A kockázat alapú árazási rendszerben fontos szerepe van a visszacsatolásoknak. A gyakorlati tapasztalatok alapján folyamatos finomhangolás szükséges ahhoz, hogy az egyes szegmensekbe valóban az azonos kockázattal bíró ügyfelek, ügyletek kerüljenek” – teszi hozzá Dr. Bába Ágnes. 

K&H Csoport

A K&H Csoport Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatója. Az ügyfelek pénzügyi igényeire banki és biztosítási megoldásokat egyaránt kínál, amelyek közül az ügyfelek okosan dönthetnek és kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A K&H Csoport termékpalettája kiterjed a hagyományos lakossági és vállalati banki termékeken kívül (számlavezetés, befektetések, megtakarítások, hitelek, bankgaranciák, bankkártya szolgáltatások, letétkezelés, treasury, projektfinanszírozás, stb.) a prémium banki szolgáltatásra, a befektetési alapkezelésre, a lízingre, az életbiztosításra, a vagyon- és felelősségbiztosításra, a nyugdíjpénztári szolgáltatásokra, valamint az értékpapír kereskedelemre is. A K&H Csoport országszerte mintegy 230 lakossági fiókkal többszáz pénzügyi szolgáltatást kínál ügyfeleinek.

A KBC Európa egyik vezető pénzügyi csoportja. Többcsatornás bankbiztosítási csoport, melynek tevékenysége Európára koncentrálódik. A Csoport jelentős, több esetben vezető pozíciót foglal el elsődleges hazai piacain, Belgiumban és Közép-Kelet Európában (Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon és Bulgáriában), ahol elsősorban lakossági ügyfeleket, kis- és közepes méretű vállalatokat és közepes tőzsdei kapitalizációjú helyi vállalatokat szolgál ki. 

A KBC Belgium egyik legjelentősebb vállalata, és a brüsszeli Euronext tőzsdén is jegyzik.

főbb adataink:

K&H Bank
2012. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 191 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2521 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,4 milliárd forint

K&H Biztosító
2012. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 5,9 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 103,4 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,3 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,2 milliárd forint

Kapcsolattartó

Lesti Mónika

Kommunikációs igazgatóság
  • +36 1 328 9181
  • monika.lesti@kh.hu
  • www.kh.hu