okos eszközök a gazdaságokban

„A mobiltechnológia ma már a mezőgazdaságban is helyet kap. Sőt, a minőségi mezőgazdasági termékek előállítása nehezen megoldható az adatátviteli technikákra épülő precíziós gazdálkodás nélkül” - tájékoztatott Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztály vezetője.

jelenlegi alkalmazás

Az adatátviteli technológiák mezőgazdasági alkalmazása évekkel ezelőtt a vagyonvédelmi rendszerek kiépülésével indult. Mára egyre több agrárcég alkalmazza a mobiltechnológiára épülő adattovábbító rendszereket a precíziós gazdálkodás során, mivel a hordozható eszközök lehetővé teszik az azonnali tájékozódást és beavatkozást. „Az érzékelő rendszerek a rohamos fejlődésnek köszönhetően ma már a növényegészségügy, a tápanyag igény, a talajmegmunkálás megismerésére, de akár a napi gazdálkodási adatok összesített szolgáltatására és analizálására is kiválóan alkalmasak. Gondoljunk csak a GPS koordináták szerint beprogramozott önjáró munkagépekre, vagy az automatikus szakaszoló-kapcsolással működő szántóföldi permetezőgépekre és műtrágyaszórókra” - mondta el Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztály vezetője.

„Magyarországon gyakorlatilag az összes alkalmazás elérhető, azonban ezek napi szintű konszolidált alkalmazására, és így az ezzel elérhető előnyök kihasználására egyelőre nem minden cég készült fel. A versenyképesség fenntartása, illetve növelése érdekében tehát a jövőben nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy ezen technológiák alkalmazásának személyi, tárgyi és szervezeti feltételei létrejöjjenek” - hangsúlyozta ki a szakember. 

jövőbeni lehetőségek

Az ezirányú fejlesztések sokrétűségét és fontosságát jól mutatja, hogy a nemrég lezárult K&H a fenntartható agráriumért pályázaton a neves szakmai zsűri által legjobbnak ítélt pályamunka éppen azt vizsgálta, miként lehet hasznosítani az információtechnológiai fejlesztéseket a precíziós gyümölcstermesztésben. Hiszen ma már a technológia azt is lehetővé teszi, hogy helymeghatározó eszközök és térinformatikai rendszerek alkalmazásával nyomon kövessük és számszerűsítsük az ültetvényben lejátszódó vegetációs változásokat, így például a gyomdetektálást, a növények vízfogyasztását, vagy éppen a gyümölcsök mennyiségének és érettségének aktuális állapotát. 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H a Magyar Állam által kibocsátott állampapírok 858 milliárd forintos állományával rendelkezett 2015. március 31-én. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 165 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2015. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 189 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 502 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 7,0 milliárd forint

K&H Biztosító
2015. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 140,1 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,0 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu