növekvő nyereségre számítanak a vállalkozások

A kkv vezetők következő egy évre vonatkozó árbevétel várakozásai szinten maradtak, míg az eredményvárakozásai növekedést mutatnak az előző negyedévhez képest. A hazai vállalkozások átlagosan 3,9%-os árbevétel és 1,7%-os eredménynövekedést prognosztizálnak, ezzel az árbevétel várakozások megközelítik, az eredményvárakozások pedig meghaladják a válság kezdetén mért szintet. Az árbevétel és az eredmény jövőbeni alakulását tekintve is a mikrovállalkozások a legoptimistábbak, míg a kis- és középvállalatok kevésbé számítanak bevételük és nyereségük növekedésére – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb eredményéből.

Az 500 hazai kkv vezető megkérdezésén alapuló K&H kkv bizalmi index kutatás eredménye szerint a hazai kisvállalkozások helyzetét meghatározó tényezők közül a vevői kapcsolatokat követően a cég pénzügyeire vonatkozó várakozások a legfontosabbak. „A kkv vezetők jelenlegi árbevétel várakozásai hasonló képet mutatnak az előző negyedévhez képest. A következő egy évben átlagosan 3,9%-os árbevétel növekedéssel számolnak a cégek, ami gyakorlatilag nem jelent számottevő változást a tavalyi negyedik negyedév eredményéhez képest. A vállalkozások közel fele (49%) 0-6% közötti bevétel növekedést tervez, 29%-uk pedig ennél is nagyobb árbevétel növekedést valószínűsít, míg csupán 22%-uk számol a cég árbevételének csökkenésével” – mondta el Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.

A különböző árbevételű cégek árbevétel várakozásai jelentős eltérést mutatnak. A mikrovállalkozások a legoptimistábbak, mivel 5,3%-os árbevétel növekedést valószínűsítenek, egyúttal egyedül náluk figyelhető meg az árbevétel várakozások növekedése az előző negyedévhez képest. Ezzel szemben a kisvállalkozások és a középvállalkozások már harmadik negyedéve egyre kisebb mértékű - jelenleg 2,7% illetve 3%-os - árbevétel növekedésre számítnak.

Az eredmény várakozások tekintetében a cégek többsége (72%) növekedést prognosztizál, az átlagos elvárás 1,7%-os nyereségnövekedés. A középvállalatoknál az előző negyedévi mélyrepülés után csekély mértékben, 0,1%-ról 0,8%-ra növekedett nyereségvárakozásuk, de a kisvállalkozások is hasonlóan visszafogott profitnövekedésre számítanak, jelenleg 0,9%-os nyereségbővülést valószínűsítenek. E téren is a mikrovállalkozások a legoptimistábbak, hiszen ők jelenleg 2,1%-os nyereségnövekedéssel számolnak.

„A mikrovállalkozások árbevétel és nyereség várakozásoknál tapasztalt optimizmusa feltehetően összefügg a fogyasztói bizalmi index legutóbbi, nagymértékű növekedésével, ami vélhetően alacsony mértékű inflációnak és a 10%-os rezsicsökkentésnek köszönhető. A fogyasztás ugyan továbbra is stagnál, de a háztartások megtakarítási állománya növekedni tudott, ami hozzájárulhat a fogyasztás növekedésének beindulásához” – mondta el a kkv szakértő. 

a K&H kkv bizalmi index kutatásról
A K&H és a GfK Magyarországon elsőként kezdte el vizsgálni a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre jellemző várakozásait. A 2004 óta folyamatosan készített negyedéves K&H kkv bizalmi index kutatás 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint* éves árbevétel alatti társaság vezetőjének megkérdezésével történik.
A kutatásban a vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló 10 gazdasági tényezőt és annak várt változásait vizsgálják: vevői kapcsolatok, szállítói kapcsolatok, munkaerő, vállalat pénzügyei, bankok, gazdaságpolitika, közterhek, EU, versenyhelyzet, vállalati hitelkamatok. A K&H kkv bizalmi index a 10 részindex súlyozott átlaga, annak megfelelően, hogy az egyes tényezőket mennyire fontosnak ítélik a vállalkozások. A legutóbbi felmérés 2013. március 8. és március 19. között történt.
* 2010 első negyedévét megelőzően 700 millió forint

K&H Csoport
Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan közel 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 226 lakossági fiókkal pénzügyi szolgáltatásokat kínál mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének. A magyar gazdaság működését közel 1800 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű (hitelkeret és garancia) állománnyal segíti, a vállalkozások, a vállalatok, az önkormányzatok és a háztartások finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége során több mint 4000 magyar beszállító cégnek, mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 144 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

A KBC az elmúlt 15 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton.

főbb adataink:

K&H Bank
2012. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 215 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2462 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 20,5 milliárd forint

K&H Biztosító
2012. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 10,3 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 106,2 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,4 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd forint

Kapcsolattartó

Csordás Emőke

Well PR Ügynökség
  • 30-221-3611
  • 350 7390
  • 350 7393
  • e.csordas@well.hu
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu