nem kell a fizetésünkre várakozni

a K&H felkészült a napon belüli utalásra

2012. július elsejétől a hazai pénzintézetek a belföldi, elektronikus úton indított forint átutalásokat az utalás napján – 4 órán belül – teljesítik. A vállalkozások előbb jutnak pénzükhöz, ami kamatnyereséget jelent számukra és a likviditásukat segítheti. A lakossági ügyfelek így már az utalás napján hozzájutnak például a munkabérükhöz.

A Magyar Nemzeti Bank pénzforgalom lebonyolításáról szóló rendeletének értelmében 2012. július elsejét követően a belföldi, forintban történő, nem papír alapon benyújtott banki átutalásoknak az utalás napján – 4 órán belül – meg kell érkezniük a kedvezményezett számlájára. A K&H is részt vett a minden hazai pénzintézetre kiterjedő projektben, amelyben a bankok felkészítik informatikai rendszereiket az új szabályok betartására. A K&H sikeresen szerepelt a napközbeni elszámolási rendszer országos tesztelésében.

Ez az új szabály csak az elektronikus úton elindított utalásokra lesz érvényes, azaz ha valaki interneten vagy telefonos ügyfélszolgálaton keresztül ad megbízást a bankjának, vagy a sárga csekket elektronikus úton fizeti ki” – hívja fel a figyelmet Mészáros Tibor, a K&H Bank Marketing igazgatóságának vezetője. „Ha valaki a bankfiókban, papíron nyújtja be az átutalási megbízást, arra továbbra is a régi teljesítési szabályok maradnak érvényben. Bankunk ugyanakkor úgy döntött, hogy a rendszeres átutalási megbízásokat júliustól akkor is az új rendszerben teljesíti, ha azt az ügyfél a bankfiókban nyújtotta be.”

A napközbeni átutalás bevezetésével leginkább az ügyfelek likviditáskezelésében várható lényeges változás. Az ügyfeleknek elegendő lesz az elektronikus átutalásokat a fizetési kötelezettség esedékességének napján elindítani, vagyis az átutaló egy nappal tovább használhatja a pénzét. További előnye az új elszámolási rendszernek, hogy a jelenleg megszokott kora reggeli időponthoz képest naponta többször is érkezhet be a partnerektől átutalás.

Júliustól az átutalt munkabérek még aznap megjelennek a munkavállalók számláin, ha egy akciós termék, szolgáltatás vásárlásának feltétele, hogy még aznap megjelenjen az eladó számláján az ellenérték, a napon belüli utalás ezt is lehetővé teszi” – sorolja az új rendszer előnyeit a lakosság számára a szakember.

„Másrészről viszont nem szabad elfeledkezni arról, hogy a rövid átfutási idők miatt beszűkül a más banknál vezetett számlára indított átutalási megbízások törlésének, illetve módosításának lehetősége, mivel az új elszámolási rendszer felé bankunk a befogadott megbízásokat folyamatosan továbbítja teljesítésre.”

 

K&H Csoport

A K&H Csoport Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatója. Az ügyfelek pénzügyi igényeire banki és biztosítási megoldásokat egyaránt kínál, amelyek közül az ügyfelek okosan dönthetnek és kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A K&H Csoport termékpalettája kiterjed a hagyományos lakossági és vállalati banki termékeken kívül (számlavezetés, befektetések, megtakarítások, hitelek, bankgaranciák, bankkártya szolgáltatások, letétkezelés, treasury, projektfinanszírozás, stb.) a prémium banki szolgáltatásra, a befektetési alapkezelésre, a lízingre, az életbiztosításra, a vagyon- és felelősségbiztosításra, az egészség- és nyugdíjpénztári szolgáltatásokra, valamint az értékpapír kereskedelemre is. A K&H Csoport országszerte 236 lakossági fiókkal, valamint közel 390 biztosítást értékesítő szerződéses partnerén keresztül többszáz pénzügyi szolgáltatást kínál ügyfeleinek.

A KBC Európa egyik vezető pénzügyi csoportja. Többcsatornás bankbiztosítási csoport, melynek tevékenysége Európára koncentrálódik. A Csoport jelentős, több esetben vezető pozíciót foglal el elsődleges hazai piacain, Belgiumban és Közép-Kelet Európában (Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon és Bulgáriában), ahol elsősorban lakossági ügyfeleket, kis- és közepes méretű vállalatokat és közepes tőzsdei kapitalizációjú helyi vállalatokat szolgál ki.
A KBC Belgium egyik legjelentősebb vállalata, és a brüsszeli Euronext tőzsdén is jegyzik.

főbb adataink:

K&H Bank
2011. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 194 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2874 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,0 milliárd forint

K&H Biztosító
2011. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 6,8 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 103,7 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,2 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd forint

Kapcsolattartó

Lesti Mónika

Kommunikációs igazgatóság
  • +36 1 328 9181
  • monika.lesti@kh.hu
  • www.kh.hu