nem csak sok pénzzel segíthetünk a szegénység elleni küzdelemben

5 jó tanács a Szegénység Elleni Küzdelem Világnapjára

A gyerekek 21 százaléka él relatív jövedelmi szegénységben a magas jövedelmű országokban az UNICEF friss jelentése szerint.  Magyarországon ennél is rosszabb a helyzet: hazánkban a 0-17 évesek 25 százaléka tartozik ide. Így a Szegénység Elleni Küzdelem Világnapján, amelyre az Egyesült Nemzetek Szervezete október 17-ét jelölte ki, érdemes végiggondolnunk, hogy mi mit tehetünk ebben a globális küzdelemben. A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő szervezői összegyűjtötték azokat a tippeket, amellyel pozitív példát mutathatunk gyermekeinknek, hogyan segíthetünk azoknak, akiknek a nélkülözéssel kell szembenézniük.

Az UNICEF jelentése szerint a legjobban teljesítő Dániában, Izlandon és Norvégiában minden tizedik, a lista végén elhelyezkedő Romániában, Izraelben és Törökországban viszont már minden harmadik gyerek él olyan háztartásban, amelynek jövedelme nem haladja meg a szegénységi küszöböt.  Magyarország a lista 26. helyén végzett. Itthon elsősorban az idősek, az alacsony iskolázottságúak, a kistelepüléseken élők, a romák, a betegek és a fogyatékkal élők a szegénység szempontjából legveszélyeztetettebb csoportok, valamint a gyermekek.  A globális elemzések arra utalnak, hogy a szegénység problémáival a világ még hosszú ideig foglalkozni kényszerül. A fő feladatok az államokra és a szervezetekre várnak. És persze hatalmas szükség van a hétköznapi emberek segítségére is. Sokan és sokféleképen segíthetünk, és nem is kell nagy dolgokra gondolnunk.

A K&H hét évvel ezelőtt indította útjára a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőt, mert azt szeretné átadni, amihez a legjobban ért: a pénzzel előrelátóan, jól átgondoltan bánni. Olyan gyakorlati tudást igyekszik megismertetni a gyerekekkel, amellyel a takarékoskodásra, a pénz okos beosztására, a pazarlás elkerülésére vezetik rá őket. A Szegénység Elleni Küzdelem Világnapján a vetélkedő szervezői összegyűjtötték az öt legfontosabb tippet, amellyel a gyermekeinket az önzetlen segítségnyújtásra ösztönözhetjük. Fontos, hogy az alapokat a megfontolt, jól átgondolt, tudatos tervezés adja.

1. Ne pazaroljuk a javainkat, hiszen másnak érték lehet, amit mi kidobunk!
  2. Rengeteg étel végzi a kukában, holott egyes szervezetek már gyűjtik az otthoni maradékokat is, gondoljunk rájuk mielőtt a szemetesbe lapátolunk mindent. Az adományt vigyük el gyermekünkkel együtt, hogy ő is megtapasztalhassa a személyes találkozás élményét.
  3. Sok helyen várják a használt, kinőtt ruhákat. Keressünk olyan szervezeteket, családokat, ahol tudjuk, hogy biztosan hasznát veszik majd!
  4. Törekedjünk a pénzügyi tudatosságra! Takarékoskodjunk, és ha tehetjük, támogassuk azokat a kezdeményezéseket és szervezeteket, amelyek segítséget nyújtanak a rászorulóknak.  A döntésbe pedig vonjunk be gyermekünket is.
  5. Vállaljunk önkéntes munkát, mert a gyermekek személyiségét nagyban meghatározza a szülők értékrendje. Különösen fontos ezért már gyerekkorban megtanítani nekik, miért jó másokon segíteni. Minél hamarabb megtapasztalja ezt a lélekemelő érzést, annál nyitottabb, elfogadóbb lesz az őt körülvevő környezetre.

A K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedőről

A K&H Csoport társadalmi szerepvállalásának részeként 2010-ben indította útjára a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőt. A program célja, hogy a magyarországi általános iskolások pénzügyi, gazdálkodási ismereteit gyarapítsa. A vetélkedő programja évről évre egyre több diákot vonz országszerte. A verseny indulásától a nevezések száma mintegy megtízszereződött, 2017-ben immár 6817 fő részvételével zajlott a verseny. 2010 óta a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőre összesen 533 településről 992 iskola csapata pályázott. Ez összesen több mint 30.000 résztvevő általános iskolás diákot jelentett. A K&H Csoport a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő programjával az általános iskolai korosztály pénzügyi tudatosságra nevelését kívánja előre mozdítani annak érdekében, hogy a jövő generációjának képviselői okos pénzügyi döntéseket hozhassanak.

Az ország egyik vezető és országosan több mint 4100 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 208 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H 2017. június 30-án a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 664 milliárd forintos állományával rendelkezett. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet.

K&H Bank 2017. II. negyedévének végén:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 244 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 809 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 22,5 milliárd forint

K&H Biztosító 2017. II. negyedévének végén:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 12,1 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 165,5 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,47 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,37 milliárd forint

LWp Kommunikáció