napon belüli átutalás: kockázatok nélkül

a likviditást és a fizetési morált is javíthatja a négy órás utalás

„Nemcsak a vállalatok, vállalkozások likviditását, de a költséghatékonyságot és a fizetési morált is javíthatja a júliustól életbe lépő új, banki átutalásokra vonatkozó szabályozás, amely lehetővé teszi a pénzintézetek közötti napon belüli átutalást. Mindezt plusz költségek nélkül” – mondta el Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.

Amikor Magyarországon a vállalati szektorban széleskörűen elterjedt a késedelmes fizetés, hiszen a Dun&Bradstreet napokban publikált európai kutatása alapján a magyar vállalatok, vállalkozások több mint fele, 59,2%-a nem teljesíti számláit időben, pozitív előrelépést hozhat a 2012. július 2-ától életbe lépő, banki átutalásokra vonatkozó új szabályozás. A változásnak köszönhetően jelentősen lerövidül majd az elektronikus úton indított belföldi forint átutalás átfutási ideje, hiszen a tárgynapi teljesítésre vonatkozó időszakon belül elektronikusan indított forint átutalás a befogadástól számított legkésőbb 4 órán belül jóváíródik a kedvezményezett számláján. „Az új rendszer bevezetésének számos előnye van. Egyrészt jelentősen felgyorsul a cégek pénzmozgása, így a napon belül megkapott pénz még ugyanazon a napon belül további fizetésre felhasználható. Másrészt az elektronikus átutalásokat elegendő lesz a fizetési kötelezettség esedékességének napján elindítani, természetesen az új végső benyújtási határidőt figyelembe véve” – magyarázta a szakértő. Ez pedig azért lehet jelentős, mivel hazai viszonylatban a cégek mintegy 12%-a - derül ki a nemzetközi kutatásból - a fizetési határidő napján indítja el az átutalást.

A napon belüli átutalás feltételeként új benyújtási határidők kerültek meghatározásra a K&H-nál, így az elektronikus úton történő benyújtási határidő 16:00, míg a telefonon keresztül indított utalás esetében 15:30. A napközbeni elszámolás júliusi bevezetésével egyidejűleg a K&H úgy döntött, hogy újra lehetősége nyújt a devizaszámla terhére teljesített konverziós – azaz a különböző pénznemek közötti átváltást igénylő – sürgős belföldi forint átutalás benyújtására elektronikus úton és telefonon keresztül. Így ezek a megbízások szintén a napközbeni elszámolási forgalomban kerülnek teljesítésre, tehát jóváírásuk még aznap megtörténik. Fontos azonban tudni, hogy a napon belüli teljesülés csak az elektronikusan és telefonon benyújtott megbízások esetében érvényes.
A júliustól életbe lépő változás nem érinti viszont a papír alapon benyújtott belföldi forint átutalásokat, a beszedési megbízások befogadási és teljesítési rendjét, a hatósági átutalási megbízásokat és végzéseket, azaz ezek a megbízások továbbra is az éjszakai elszámolásban kerülnek teljesítésre, a jóváírásra pedig a következő értéknapon kerül sor.

„Az átutalási rendszer változása nem jelent plusz költséget, illetve áremelkedést a vállalkozások számára. Ugyanakkor a napközbeni elszámolási rendszer nyújtotta előnyök minél teljesebb kihasználása érdekében hasznos lehet a vállalat már meglévő számlázási, számviteli folyamatainak és rendszereinek, valamint tranzakciós szokásainak áttekintése, hiszen ezzel akár költséget is lehet megtakarítani” – hangsúlyozta a szakember.

K&H Csoport

A K&H Csoport Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatója. Az ügyfelek pénzügyi igényeire banki és biztosítási megoldásokat egyaránt kínál, amelyek közül az ügyfelek okosan dönthetnek és kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A K&H Csoport termékpalettája kiterjed a hagyományos lakossági és vállalati banki termékeken kívül (számlavezetés, befektetések, megtakarítások, hitelek, bankgaranciák, bankkártya szolgáltatások, letétkezelés, treasury, projektfinanszírozás, stb.) a prémium banki szolgáltatásra, a befektetési alapkezelésre, a lízingre, az életbiztosításra, a vagyon- és felelősségbiztosításra, a nyugdíjpénztári szolgáltatásokra, valamint az értékpapír kereskedelemre is. A K&H Csoport országszerte mintegy 230 lakossági fiókkal több száz pénzügyi szolgáltatást kínál ügyfeleinek.

A KBC Európa egyik vezető pénzügyi csoportja. Többcsatornás bankbiztosítási csoport, melynek tevékenysége Európára koncentrálódik. A Csoport jelentős, több esetben vezető pozíciót foglal el elsődleges hazai piacain, Belgiumban és Közép-Kelet Európában (Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon és Bulgáriában), ahol elsősorban lakossági ügyfeleket, kis- és közepes méretű vállalatokat és közepes tőzsdei kapitalizációjú helyi vállalatokat szolgál ki.
A KBC Belgium egyik legjelentősebb vállalata, és a brüsszeli Euronext tőzsdén is jegyzik.

főbb adataink:

K&H Bank
2012. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 191 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2521 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,4 milliárd forint

K&H Biztosító
2012. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 5,9 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 103,4 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,3 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,2 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu