nagyon kapósak a lakossági kölcsönök kétszámjegyű növekedés szinte mindenhol

Erős a kereslet a K&H hitelei iránt. A folyósított lakáshitelek összege az év első négy hónapjában 39 százalékkal nőtt, miközben a teljes piac csak 7 százalékos növekedést mutatott. A babaváró hitel esetében a K&H 27 százalékos többletet ért el, szemben az országos piac zsugorodásával, a személyi kölcsönöknél pedig 3 százalékos volt a bővülés. Valamennyi hitel esetében a lakásfelújítás az egyik fontos cél és egyre nagyobb az érdeklődés az államilag támogatott lakáskorszerűsítési kölcsön iránt is.

Gyorsan elérte a 100 milliárd forintos szintet a K&H: az év első négy hónapjában a lakossági hitel-folyósítások összege 120 milliárd forintot tett ki – közölte a K&H. A hitelezés motorját a lakáshitelek, a babaváró és a személyi kölcsönök adták. A 120 milliárd forintos folyósított összeg 60 százalékát a lakáshitelek adták. Az államilag támogatott, a gyermekvállalást ösztönző babaváró kölcsönök részesedése 25 százalékos volt a szóban forgó időszakban, a személyi kölcsönöké pedig 15 százalékot tett ki. 

kétszámjegyű többletek

A lakáshiteleknél a K&H 39 százalékos növekedést ért el az előző év első négy hónapjához képest, miközben a teljes piac jóval kisebb mértékben, csak 7 százalékkal bővült. A babaváró kölcsönöknél az országos piac szűkülésével szemben a K&H 27 százalékos többletet ért el. A személyi kölcsönöknél a K&H 3 százalékos bővüléssel zárta az év első négy hónapját, míg a piac 8 százalékos csökkenést mutatott. 

„Bár a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásai miatt a múlt évben a korábbi évekhez képest visszafogott volt a lakossági hitelek iránti kereslet, de az idén, legalábbis a K&H-nál, nagyon erősen indult az év és úgy látszik az érdeklődésekből, hogy további növekedés várható” – mondta Árva András, a K&H lakossági marketing szegmensének vezetője.  

ez a sláger

 A K&H erősödést vár a támogatott lakásfelújítási kölcsönöknél, melyeknek a felújítási célú hiteligényléseken belül már 63 százalékos az arányuk. Az idén elindított állami lakásfelújítási programon belül elérhető támogatott otthonfelújítási kölcsön iránt töretlen az érdeklődés: az indulás óta a felújításra igényelt jelzáloghitelek 45 százaléka volt támogatott lakásfelújítási kölcsön, míg májusban már 57 százalékos volt a részesedésük. „Ez érthető, hiszen kedvezőek a támogatott lakásfelújítási kölcsön feltételei. Egy átlagosnak tekinthető 5 millió forintos 10 éves hitel esetében a kezdetben 48 ezer forintos törlesztőrészlet várhatóan mintegy 20 ezer forintra mérséklődik, ha 2022 végén megérkezik az akár 2,5 milliós állami támogatás” – tette hozzá Árva András, a K&H lakossági marketing szegmensének vezetője.

A lakásfelújítások népszerűségét mutatja továbbá, hogy a babaváró kölcsönök 28,5 százalékát ugyancsak lakáskorszerűsítésre fordítják az érintettek. A folyósított személyi kölcsönöknek pedig a 35 százaléka megy lakáskorszerűsítésre. Árva András azt mondta: „A növekedés csak részben köszönhető annak, hogy a piaci kínálathoz képest olcsók, azaz alacsony kamatozásúak a K&H konstrukciói. A bővülésben fontosabb szerepet játszik, hogy gyors, hatékony a hiteligénylési, hitelbírálati és -folyósítási folyamat.” Hozzátette: „Különösen gyors és kényelmes ügyintézést biztosít az ügyfeleknek az online személyi kölcsön, amelynek az igénylése egy mobiltelefon segítségével megoldható, a teljes folyamat az interneten zajlik. Az online megoldás egyre nagyobb népszerűsége hozzájárult ahhoz, hogy a személyi kölcsönöknél a bank növekedést ért el, szemben a teljes piac zsugorodásával”.

Kapcsolattartó

K&H Kommunikáció

  • sajto@kh.hu