nagy volt az érdeklődés a K&H jövő gyógyítói pályázatra

miért választották a jelentkezők a gyermekorvos hivatást?

Miért lesz valakiből gyermekorvos? Mit indít el egy tinédzserben George Clooney alakítása az ismert kórházas sorozatban vagy egy karizmatikus tanár előadása? Miben változik egy házi gyermekorvos szemlélete, amikor szülővé válik? A K&H jövő gyógyítói díj felhívása sok 40 év alatti gyermekorvost megmozgatott: 81 gyógyító pályázott az elismerésre. A jelentkezők beszámoltak pályaválasztási és mindennapos gyógyítói motivációikról is, amelyek olykor meglepőek vagy épp szívmelengetők.  Ami mindannyiukban közös, hogy elhivatottan, odaadóan, a korszerű technológiákat alkalmazva gyógyítják a kicsiket, hogy a jövő generációja egészséges és teljes életet élhessen.

jövő gyógyítói

Lezárult a K&H jövő gyógyítói pályázat, amelynek célja, hogy bemutassa és elismerje azokat a 40 év alatti gyermekgyógyítókat, akik szívvel-lélekkel, innovatív módon gyógyítják a kicsiket. A felhívásra nagy volt az érdeklődés: 81 háziorvos, kórházban dolgozó gyermekgyógyító, rezidens és szakorvos jelölt nyújtotta be pályázatát.

A K&H jövő gyógyítói pályázói közül sokan vannak, akiket már az iskolában kiemelkedően érdekelt az élőlények működése, a test felépítése, a bennük zajló biológiai folyamatok, összefüggések. Pályázatukból kiderül, hogy többen voltak kiskorukban szemtanúi egy családtag vagy iskolatárs, barát révén annak, hogy milyen az, ha valaki fiatalon beteg lesz, mekkora csodát tehetnek az orvosok, mennyit számít a tudásuk, empatikus hozzáállásuk. A példaképek rengeteget jelentettek a pályaválasztásuk kapcsán is: egy orvos, aki őket gyógyította kiskorukban, egy tanár, aki az iskolában úgy tanította a biológiát, hogy az osztály negyede orvos lett, vagy egy professzor magával ragadó előadása. És hogy hogy jön ide a Vészhelyzet? Nos, nem egy orvos számára a fiatalkori filmek is meghatározóak voltak a továbbtanulásnál - van olyan gyermeksebész, traumatológus, aki George Clooney ikonikus alakítása miatt választotta ezt a szakmát.

„Az orvosi hivatáshoz elengedhetetlen a szociális érzékenység és az, hogy a doktor szeresse a gyerekeket, gondoskodással forduljon a kicsik felé. A K&H jövő gyógyítói díjra jelentkező fiatal szakemberek pályázataiból kitűnik, hogy egytől egyig szívvel-lélekkel, odaadással gyógyítanak. Szakmai elhivatottságuk mélyen gyökeredzik, és igyekeznek minél innovatívabban kezelni a kicsiket, hogy megkíméljék őket a fájdalomtól, segítsék a mihamarabbi felépülést. Többen kiemelték, mennyit fejlődött az orvostudomány az elmúlt 5-10 évben, mióta lediplomáztak. Van olyan betegség, amit pályájuk elején még nem tudtak gyógyítani, ma viszont már szinte minden gyermek felépül belőle” - fejtette ki Horváth Magyary Voljč Nóra, a K&H kommunikációs vezetője.

a gyermekek mosolya a legjobb motiváció

Felmerül a kérdés, hogy miért gyermek, és nem felnőtt orvosok lettek. A gyermekorvosok - a kicsik gyors regenerációs képességének köszönhetően - rendszeresen lehetnek szemtanúi lelket melengető, csodálatos felépüléseknek. A gyermekek őszintesége, gyógyulni akarása, kitartása csodálatra méltó és nagyban segíti az orvosok munkáját, lerövidíti a felépülési időt. Hálás mosolyuk pedig a legcsodálatosabb köszönetnyilvánítás. A házi gyermekorvosok külön kiemelték, milyen felemelő, de egyben nagy felelősség is, hogy végigkövethetik a születéstől az érettségiig a gyermekkort. Láthatják, milyen eredményeket hozott prevenciós útmutatásuk vagy éppen hogyan gyógyult fel valaki egy kisgyermekkori súlyos betegségből és élt utána teljes életet.

amikor az orvos is szülő

A szülővé válás az orvosok esetében is áthelyezi a hangsúlyokat: többen említették, hogy amióta maguk is gyermeket nevelnek, nagyobb figyelmet szentelnek a szülők tájékoztatásának, megnyugtatásának, a családi egység támogatásának. Hiszen tapasztalatból tudják, hogy nemcsak a betegséget kell kezelni, hanem a gyermek és a szülő lelkének ápolása is rengeteget számít a kicsi felépülésében.

1,3 millió forint a legjobbaknak

A K&H jövő gyógyítói pályázatra jelentkező fiatal orvosokat egy szakértői zsűri bírálja el, majd a közönség online szavazáson döntheti el december 3. és 31. között a khgyogyvarazs.hu oldalon, ki kapja a K&H jövő gyógyítói díj közönségdíját. A zsűri kiválasztottjai és a közönségdíjasok fejenként 1,3 millió forintot kapnak, amelynek egy részét szakmai továbbfejlesztésre fordíthatnak.

Médiapartnereink:

     
 

          

Kapcsolattartó

K&H Kommunikáció

  • sajto@kh.hu