nagy mozgolódás tapasztalható a befektetési piacon

A visszafogott növekedési kilátások miatt a nemzetközi szinten évek óta tapasztalt alacsony kamatkörnyezet folytatódására lehet számítani továbbra is. Eközben a kedvező inflációs várakozások és a még mindig gyenge gazdasági kilátások miatt hazai szinten is a történelmi mélypontra süllyedt alapkamat további csökkentése várható. Mindez nemzetközi és hazai szinten is az alternatív befektetési formák irányába mozdítja a befektetőket, ami átrendeződést eredményez a befektetési piacon” - hangzott el a K&H Alapkezelő sajtóbeszélgetésén.

a befektetési piacot meghatározó tényezők
Habár az elmúlt két évben, 2011-ben és 2012-ben is az idei évhez hasonló optimista hangulatban kezdtük az évet, majd a tényleges gazdasági adatok lelohasztották a várakozásokat, és tőzsdei visszaesés történt, idén úgy tűnik, a piacok minden eddiginél jobban bíznak, támaszkodnak a nagy jegybankok gazdaságélénkítő beavatkozásaira. A még mindig visszafogott növekedési kilátások miatt a nagy jegybankok pedig továbbra is készek arra, hogy pénzügyi hátteret biztosítsanak a gazdaság élénkítéséhez. Így a nemzetközi szinten évek óta tapasztalt alacsony kamatkörnyezet folytatódására még hosszú távon számítani lehet. A részvénypiacokon elmúlt hónapokban az árfolyamok felfutása volt megfigyelhető, bár hosszú távon tekintve még mindig alulértékeltek a tőzsdék. A piaci hangulat kedvező, a befektetők kockázati étvágya kifejezetten nagy, miközben viszonylag alacsony az árfolyamingadozás. A kedvező inflációs várakozások és a még mindig gyenge gazdasági kilátások miatt idehaza is történelmi mélypontra süllyedt a jegybanki alapkamat, sőt, még további csökkentések is kilátásban van.

befektetési trendek
Mindezen tényezők hatására már most érezhető változás zajlik a befektetési piacon. A befektetési szakembereket idehaza is egyre nagyobb lázban tartja, merre áramlik a következő időszakban a befektetők pénze, milyen megtakarítási formákat választanak a hazai befektetők az alacsony kamatkörnyezetben. A piaci elemzések alapján jól látható, hogy az alapkamat csökkentésével a befektetők fokozatosan elmozdultak az alternatív befektetések irányába, és az elmúlt 8 hónapban folyamatosan, mintegy 800 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon. Az egyes befektetési alap típusok között is átrendeződés tapasztalható.
„Általános tendencia, hogy nőtt a pénzpiaci alapok népszerűsége, aminek az az irracionális befektetői magatartás az oka, miszerint a befektetők kamatcsökkenéskor a pénzpiaci eszközök felé fordulnak a múltbeli magasabb pénzpiaci hozamok miatt. Holott csökkenő kamatszintnél a pénzpiacon is alacsonyabb hozamokra lehet számítani. A hazai befektetési alap piac régi-új sztárjai a kötvényalapok, ennél a befektetési alap típusnál mintegy 250 milliárd forintos állománynövekedés történt. Ennek az a magyarázata, hogy a rövid távú kamatok csökkenése a hosszú távú befektetések irányába mozdítja a befektetők figyelmét” – tájékoztatott Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.
A hazai befektetési alap piac új kedvencei azonban egyértelműen az egyéb (abszolút hozamú) és a vegyes befektetési alapok. Az előbbi a harmadik legnépszerűbb befektetési alap-családdá lépett elő, 150 milliárdos állománynövekedést produkálva az elmúlt 8 hónap során. A vegyes alapok esetében pedig csak a K&H-nál mintegy 58 milliárd forintos új tőke beáramlás történt. „Várakozásunk szerint a fenti tendenciák további erősödésére lehet számítani, amit az is alátámaszt, hogy a befektetők körében végzett felmérésünk szerint a hazai befektetők legnagyobb arányban vegyes és egyéb befektetési alapokkal kívánják bővíteni portfóliójukat” – mondta el a befektetési szakember.

 Az előadás anyaga itt tekinthető meg:

K&H Csoport
Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan közel 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 226 lakossági fiókkal pénzügyi szolgáltatásokat kínál mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének. A magyar gazdaság működését közel 1800 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű (hitelkeret és garancia) állománnyal segíti, a vállalkozások, a vállalatok, az önkormányzatok és a háztartások finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége során több mint 4000 magyar beszállító cégnek, mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 144 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

A KBC az elmúlt 15 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton.

K&H Alapkezelő
A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

főbb adataink:

K&H Bank
2012. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 215 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2462 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 20,5 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2012. december 31-én:
teljes kezelt vagyon:  770 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  128 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon:  640 milliárd forint

K&H Biztosító
2012. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 10,3 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 106,2 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,4 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd forint

Kapcsolattartó

Csordás Emőke

Well PR Ügynökség
  • 30-221-3611
  • 350 7390
  • 350 7393
  • e.csordas@well.hu
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu