Mitől bővül a magyar ipar?

Júniusban 4,2 százalékos pluszt hozott a magyar ipar, jelentős növekedést ért el a híradástechnikai berendezések gyártása és az alapanyagok feldolgozása. Bár a járműgyártás jelentős szereplő az iparon belül, mérsékelt növekedésre volt képes az utóbbi időszakban.

A magyar ipar termelése a nyers adatok szerint júniusban 4,2 százalékkal nőtt éves összevetésben, a munkanaphatástól tisztított adatok szerint 3,1 százalékos volt a bővülés.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője a részletes adatokat értékelve azt mondta, hogy az egyik legfontosabb ipari ágazat, a járműgyártás júniusban mindössze 2 százalékos többletet ért el és hosszú ideje, a 2015 óta eltelt 2,5 évben mindössze alig több mint 1 százalékos átlagos növekedésre volt képes, nagyon volatilis havi termelési adatok mellett.

A többi ágazat közül viszont kiemelkedő eredményt ért el a híradástechnikai berendezések gyártása, amely 44 százalékos növekedést produkált júniusban. Az is jól látszik, hogy a különböző alapanyagok (fa, fém, vegyi anyag, gumi, műanyag) feldolgozása jelentős növekedést mutat az iparon belül ebben az évben.

A szakember hozzátette: az idén meglehetősen változékonyan alakul az ipar teljesítménye a különböző hónapokban, volt példa visszaesésre és kiugró többletre is az idén. Nyáron szintén volatilitást mutathatnak az adatok a szabadságolások miatt.

Németh Dávid szerint az idei évet 4-5 százalékos növekedéssel zárhatja a magyar ipar, de jövőre gyorsulhat a növekedés, több most épülő gyár kezdheti meg a termelést. Persze a növekedéshez szükség van arra is, hogy a nemzetközi kereslet fennmaradjon.