mire költenek a fiatalok?

Míg a 14-18 évesek bankszámláján általában közel 24 ezer forint van és körülbelül 1600 forintot költenek bankkártyával egy hónapban, addig a 18 év feletti, de még nem kereső fiatalok egyenlegének átlaga közel 54 ezer forint. Ez utóbbi korcsoport átlag havi 9000-et költ. De vajon mire? A kártyahasználati jellemzők szerint elsősorban élelmiszerboltokban, ruhaboltokban, gyorséttermekben és utazások során kerül elő a bankkártya.

Sok családban korán megkezdődik a tudatos pénzügyi viselkedésre való felkészítés, és saját számlát nyitnak a gyereknek. Már a 6 éven felülieknek is lehet saját belföldi ATM bankkártyájuk, amelyről a szülők által megszabott napi limit erejéig készpénzt vehetnek fel vagy feltölthetik mobiltelefonjukat, lekérdezhetik egyenlegüket. Ezzel a kártyával boltban még nem vásárolhatnak, a 14 éven felettiek azonban már ezt is megtehetik, itthon és külföldön egyaránt.

A K&H Banknál jelenleg több mint 57 000 db 14. illetve 18 év feletti, valamint pályakezdő (19-29 éves) K&H Trambulin számlatulajdonos van. A KSH adatai szerint a 2013/14-es tanévben körülbelül 113 ezer szakiskolai tanuló és 389 ezer középiskolai tanuló volt. A felsőoktatásban 223 ezren vettek részt.

A kártyahasználati szokásokat elemezve a K&H Banknál úgy látják, hogy a 14-18 éves korosztály átlagosan havi 15 ezer forintot kap a számlájára, az átlag egyenleg pedig 24 ezer forint. Ez a korosztály körülbelül havi 14 ezer forintot költ összesen a számlájáról. A 18 éven felüliek már átlagosan 54 ezer forintot tartanak a számlájukon. Esetükben havonta átlagosan 46 ezer forint jóváírás történik a számlájukon és a havi terhelések összege általában 43 ezer forint.

A 14 éven felüli fiatalok már bankkártyával is rendelkezhetnek. A 14-18 évesek havonta 1600 forint értékben vásárolnak kártyával, míg a 18 évnél idősebbek havi 9000 forintot költenek. Elsősorban élelmiszerboltokban, ruházati boltokban, gyorséttermekben fizetnek bankkártyával, illetve utazások során, busz vagy vonatjegyet vásárolnak. Ebből a korosztályból már többen laknak kollégiumban, illetve sokan ingáznak, másik településre utazva járnak iskolába. Emellett nyáron fesztiválokra is ők járnak leginkább vagy hétvégenként a nagyobb városokba járnak szórakozni, moziba, vásárolni.

„Nem csupán a zsebpénz miatt éri meg bankszámlát nyitni a fiataloknak. A diákmunkák nyári indulásával szükség van bankszámlára, ahová a pénzük érkezhet. A felsőoktatásba indulóknak pedig a Diákhitel igényléséhez kell bankszámlával rendelkezniük. Épp ezért jó, ha minél korábban megismerkednek a ’láthatatlan pénz’ fogalmával a gyerekek, megértik, hogy ha nem is tartják a kezükben a zsebpénzüket, az ott van a számlájukon, bármikor hozzáférhetnek. A kiskorúak esetében még elengedhetetlen a szülői felügyelet, ez a későbbiekben fokozatosan lazul, ahogy egyre önállóbban, felelősséggel tudják kezelni pénzügyeiket. Így az életkoruknak megfelelő szolgáltatásokon keresztül fokozatosan megtanulhatják a legfontosabb pénzügyi műveleteket, amelyekkel a napi pénzügyeiket intézhetik” – mondta dr. Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2014. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 179 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 442 milliárd forint
nettó eredmény (egyszeri tételek nélkül): 28,2 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): -29,1 milliárd forint

K&H Biztosító
2014. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 12,8 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 128 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 3,5 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,5 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu