mi vár a befektetőkre 2018-ban

A K&H befektetési szakemberei minden évben készítenek egy összeállítást azokról a gazdasági eseményekről, amelyek bekövetkezésére ugyan minimális esély van, mégsem zárhatók teljesen ki. Ezeknek a forgatókönyveknek a megvalósulása tehát kifejezetten meglepetésszerűen hatna a piacokra, fajsúlyuk miatt azonban mindenképpen érdemes a befektetőknek ezekről is tájékozódni.

1. 40 dolláros olaj - bekövetkezés esélye: 20%

Ha az OPEC tagországok és a nem OPEC tagok által is elfogadott, a kitermelést 2018 decemberéig korlátozó megállapodást valamelyik fél felrúgná - tartva a magasabb olajárak láttán újra beinduló amerikai palaolaj cégek növekvő kitermelésétől - a megjelenő plusz kínálat és az egyoldalú, áremelkedésre számító befektetői pozícionáltság hatására a fekete arany árfolyama hirtelen mélyrepülésbe kezdene, meg sem állva a 40 dolláros szintig.

2. Trump idén megbukik - bekövetkezés esélye: 10%

A 2016-os elnökválasztási kampány során az oroszokkal való esetleges összejátszás körüli vizsgálatok miatt már Trump közvetlen körének és akár családjának érintettsége is felmerült. A republikánusok számára ezért a novemberi kongresszusi választások közeledtével akkora teherré válhat az elnök személye, hogy „megkérik” a távozásra. Ha ez megtörténne, akkor a jelenlegi alelnök, Mike Pence léphet a helyére, aki egy kipróbált politikus, így vélhetően pozitívan fogadnák a részvénypiacok.

3. kidurran a bitcoin lufi - bekövetkezés esélye: 10%

A bitcoin árfolyama 2017-ben több mint 16-szorosára nőtt, amihez fogható áremelkedést leginkább az árfolyambuborékok fújódásakor láthatunk. A kriptopénzek piacán azonban megjelentek a hackerek is, jó pár számlát kiürítve, ami nem tesz jót a termék megítélésének. A befektetők az ilyen híreket az árfolyamesésre spekuláló shortolásra is felhasználhatják a jövőben, ugyanis a chicagói tőzsdén elindult a határidős bitcoin kereskedés.

4. inverzzé válik az amerikai hozamgörbe - bekövetkezés esélye: 15%

A rövid hozamok a Fed kamatemeléseivel párhuzamosan emelkedtek a tavalyi év során, a hosszú hozamok viszont - részben a kereslet fokozódása, részben az infláció alacsony szintje miatt - nem mozdultak felfelé, így egyre laposabbá vált az amerikai hozamgörbe, amit a gyengülő gazdasági teljesítmény előjelének szoktak tekinteni. Alapvetően arra számítunk, hogy az infláció gyorsulásával és a jegybanki szigorítás beindulásával a hosszú hozamok is felfelé veszik az irányt. Előfordulhat ugyanakkor, hogy a 2017-es trend folytatódik: a rövid hozamok gyorsabban emelkednek, „beelőzve” ezzel a hosszabb hozamokat, ami megingathatja a jövőbeli növekedésbe vetett bizalmat.

5. már idén kamatot emel az EKB - bekövetkezés esélye: 10%

Az Európai Központi Bank az év végi sajtótájékoztatója alapján még 2020-ra is csak 1,7 százalékos inflációt vár, elmaradva a 2 százalékos céltól. A vállalt szeptemberi időponthoz képest ezért elnyúlhat a mennyiségi lazítás befejezése. Az eurózóna növekedése ugyanakkor erős és széles körű, és a fogyasztói bizalom is az egekben van. Így, ha ez az optimista hangulat tovább erősödik, az EKB szeptemberben ténylegesen leállíthatja kötvényvásárlási programját, és akár decemberben kamatot emelhet. Mindezek hatására az euró jelentősen erősödne, ami rossz hír lenne az exportpiacokra utalt eurózónás, de különösen a német részvényeknek. Ráadásul a német hozamok is felfelé vennék az irányt, ami a magyar kötvénypiacot is nyomás alá helyezné.  

6. a britek mégsem lépnek ki az EU-ból - bekövetkezés esélye: 15%

A 2016-os népszavazás óta kevés előrelépés történt a kilépési tárgyalások során: a kilépő számlát illetően ugyan már megállapodtak a felek, de az Írország és Észak-Írország között újra felállítandó határral és az EU-s állampolgárok jogaival kapcsolatban nem közeledtek egymáshoz az álláspontok. A 2019 tavaszától életbe lépő kereskedelmi feltételekről pedig még el sem kezdődtek az egyeztetések. A brit társadalom körében ezért egyre népszerűtlenebb az elszakadás, és több politikus is felveti egy újabb népszavazás lehetőségét. Ha a britek mégis maradnak az EU-ban, az nemcsak a brit gazdaságnak, hanem a kontinentális Európának is jó hír lenne, hiszen eltűnne a Brexit miatti bizonytalanság a piacokról.

7. 300 alatt az euró - bekövetkezés esélye: 10%

Utoljára 2015 tavaszán fordult elő, hogy a forint euróval szembeni árfolyama kettessel kezdődött, és az elmúlt több mint két és fél évben csupán rövid időszakokra mozdult ki a 307-317-es sávból. A szűk sávon belüli mozgás az egymást kioltó erők eredménye: a gazdasági teljesítmény és a masszívan pozitív folyó fizetési mérleg az erősödést, az alacsony kamatkörnyezet és a monetáris politika a gyengülést segíti. Amennyiben a hazai gazdasági növekedés erős marad, és tovább javul az ország kockázati megítélése, úgy a rövid hozamokat már nehéz lesz lejjebb szorítani, és akár 300 forint alá is benézhet az euró. Igaz, cseh mintára az árfolyamküszöböt még bevetheti az MNB, csökkentve ezzel a forint erősödésének esélyét. 

8. nem kap felminősítést Magyarország - bekövetkezés esélye: 15%

Magyarország jó úton halad, hogy idén felminősítést kapjon. Ami megakadályozhatná ezt, az a hazai gazdaság növekedésének visszaesése, az adósságrátánk romlása, illetve, ha a költségvetési hiány elmúlt évekre jellemző stabilitása elszállna. Miután a piacok lényegében már beárazták az újabb felminősítést, ennek elmaradása a hozamok emelkedését váltaná ki a magyar kötvényeknél.

9. a Fed leáll a kamatemeléssel - bekövetkezés esélye: 10%

Minden jel arra mutat, hogy 2018-ban is folytatódik a jelenleg 1,5%-os kamatszint normalizálása, hiszen a növekedés relatíve erős, a maginflációt két éven belül 2%-ra és a piaci hangulat is optimista. Ezek alapján a Fed döntéshozói idén három emeléssel számolnak, amiből a piac jelenleg kettőt el is hisz. Előttünk van azonban egy olasz választás, amely meghatározó lehet az európai integráció szempontjából, Trump körül is sűrűsödnek a viharfelhők, az észak-koreai konfliktus nincs megoldva, és a kínai növekedés körül is időről-időre kérdőjeleket látunk. Nem kizárt tehát, hogy ha a piaci hangulat bármilyen oknál fogva elromlik, az akár megállásra is késztetheti a Fedet. A Fed pesszimista jövőképe pedig a befektetőket is érzékenyen érintheti, ami könnyen felfordulást okozna a részvénypiacokon, és a dollár is gyengülne.

10. gyorsul a kínai növekedés - bekövetkezés esélye: 10%

A kínai GDP növekedési üteme 2010 óta csökkenő trendben van, és az elemzők a folytatásról is hasonló véleményen vannak: idén 6,4%-os, 2019-re pedig 6,2%-os bővülésre számítanak. Fontos azonban megjegyezni, hogy a 6% feletti GDP növekedés még messze van a hardlandingtől, és az óriási hitelállomány leépítése is fokozatosan, időben elnyújtva történik, ezért Kína továbbra is stabil motorja marad a régiónak és a világgazdaságnak. Ha a kínai gazdaság mégis gyorsabb növekedést tudna mutatni 2018-ban, az jó hír lenne a nyersanyagpiacoknak, hiszen Kína továbbra is a világ legnagyobb nyersanyagimportőre.

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • +36 1 328 9133
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu