K&H: MI-nek nevezzelek?

akik már kipróbálták, szívesen folytatnák

A legfejlettebb európai országokhoz képest némi késedelemmel, de Magyarországon is egyre jobban a hétköznapok részévé válik a mesterséges intelligencia – derül ki a K&H „Kate&MI-t” kutatásából.

Nyitottak-e az emberek arra, hogy mesterséges intelligencia (MI) alapú szolgáltatásokat vegyenek igénybe a jövőben? – egyebek között erre a kérdésre kereste a választ a K&H „Kate&MI” kutatása. Meglepő vagy sem, mindenesetre a részletes válaszokból az derül ki, hogy nagyon sokan elfogadják, illetve a jövőben szívesen veszik igénybe a MI-alapú digitális asszisztensek segítségét.

A kutatás a legnagyobb nyitottságot a távközlési és mobilszolgáltató cégek (65 százalék), valamint a Google esetében (61 százalék) mérte, de a pénzügyi szolgáltatók chatbotját vagy digitális asszisztensét illetően is 55 százalékot ért el azok aránya, akik a jövőben ki fogják próbálni, vagy ha kipróbálták, a jövőben is használni fogják az ilyen alkalmazásokat.

Kifejezetten azok körében, akik már kipróbálták a MI-t pénzügyi szolgáltatás kapcsán, az átlagos 55 százalékhoz képest 84 százalék volt a jövőbeli (tovább)használatot megerősítők aránya. Szintén az átlagnál magasabb jövőbeni használati nyitottság következik abból, ha a korábbi tapasztalatok pozitívak voltak – az elégedettek 80 százaléka, a felvetett problémákra, információs igényekre kielégítő választ kapott kipróbálóknak pedig 77 százaléka fogja a jövőben is igénybe venni a pénzügyi szolgáltató chatbotját vagy digitális asszisztensét.

inkább csak tájékozódásra használnák

Izgalmas szembesülni azzal, hogy az ügyfelek leginkább a különféle pénzügyi termékekről és szolgáltatásokról szóló általános tájékoztatást várnak és fogadnak el a MI-től, de már olyan „aktívabb” műveletekre is nyitottak, mint például a bankkártya limitjének megváltoztatása, a bankkártyák letiltása és felfüggesztése vagy reklamációk fogadása. Némileg nagyobb fenntartással állnak az ügyfelek az olyan szolgáltatásokhoz, mint például a pénzátutalás, a személyi vagy lakáskölcsön igénylése, különféle biztosítások megkötése.

Jól megfigyelhető azonban, hogy akik már pozitív tapasztalatokat szereztek a MI-alapú digitális asszisztensekkel, azok nagyobb lehetőséget látnak benne és nyitottabbak is. A kellemes benyomásokat szerző ügyfelek 76 százaléka akár befektetési tanácsadásért is fordulna egy ilyen digitális asszisztenshez, és több mint 70 százalékuk akár biztosítást is kötne, pénzátutalást is kezdeményezne vagy akár személyi kölcsönt is igényelne a segítségével.

egy lépéssel a várakozások előtt

Nyitott kapukat döngetnek, ugyanis a K&H mobilbankjában 2022 novembere óta működik Kate, a MI-ra épülő, magyarul beszélő, egyetlen hangalapú digitális pénzügyi asszisztens, amely több mint száz megoldást kínál az ügyfeleknek, 2023 szeptembere óta pedig az országban egyedüliként magyar nyelvű hangutasítás alapján forintátutalást is képes végrehajtani. „Nagyra értékeljük az ügyfelek visszajelzéseit, mert ez orientál bennünket, hogy mely területeknek érdemes még nagyobb figyelmet szentelni” – mondja Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője.

A kutatásban résztvevők egyébként arra számítanak, hogy Magyarországon az EU fejlettebb országaihoz képest némileg később válik mindennapossá a MI használata, elterjesztésében a nem állami tulajdonú cégek járnak majd élen. Viszont a többség arra számít, hogy a magyar közigazgatás sem fog lényegesen elmaradni ebben a versenyszférától.

a kutatásról

A kutatás a K&H megbízásából online kérdőíves felméréssel, az NRC NetPanel segítségével 2023. szeptember 4-e és 12-e között készült egy 1000 fős mintán. A kutatási eredmények nem, korcsoport, iskolai végzettség, valamint lakóhelytípus és régió szerint reprezentatívak a 18 és 65 év közötti internetező népességre.

          
 

Kapcsolattartó

K&H Kommunikáció

  • sajto@kh.hu