mi köze Brazíliának a jegybanki alapkamathoz?

Mi a hasonlóság Brazília vb-győzelme és a 2%-os jegybanki alapkamat között? Ha ugyan csak kis eséllyel, de mindkettő megtörténhet jövőre! A K&H Alapkezelő összegyűjtötte azokat a nemzetközi és hazai eseményeket, amelyek 2014-ben nagy meglepetéseket okozhatnak a befektetők számára.

A normál forgatókönyv szerint az amerikai jegybank kötvényvásárlási programjának szűkítése fogja leginkább meghatározni a jövő évben a piacokat. Emellett Magyarországon a javuló gazdasági növekedés, a gyengébb forint, és az év közepétől újra emelkedő kamatok lehetősége fogja mozgatni a befektetőket. A gazdaság és a tőkepiacok azonban mindig hoznak meglepetéseket! A K&H Alapkezelő ezért összegyűjtötte azokat az eseményeket, amelyek eltérnek ettől a fő irányvonaltól, 10-20% közötti esély azonban van arra, hogy megtörténnek. A tőkepiacokon tehát jövőre is velünk lesznek a kockázatok, érdemes ezért továbbra is portfolióban gondolkodni, hogy bármilyen rendkívüli esemény bekövetkezte esetén a kötvény, részvény és pénzpiaci befektetések ellensúlyozni tudják egymást.

1. Magyarországot felminősítik
Magyarország visszakerül a hitelminősítőknél a befektetésre ajánlott kategóriába, köszönhetően az évek óta 3% alatti költségvetési hiánynak, a stabil GDP arányos államadósságnak és  a pozitív befektetői hangulatnak. 

2. az MNB 2%-ig vágja az alapkamatot
Az amerikai és az európai jegybank is folytatja laza monetáris politikáját, így az MNB tovább vágja az alapkamat szintjét. 

3. Magyarországgal szemben újra felmerül a túlzottdeficit-eljárás indításának lehetősége
A 2014-es választási évben a tervezett költségvetési hiány épp csak 3% alatt van, így már egy kis eltérés esetén is felmerülhet, hogy újraindítják a túlzottdeficit eljárást Magyarország ellen.

4. az Európai Központi Bank még agresszívabban monetáris lazításba kezd  
Az eurózónában a gazdasági növekedés lanyha marad, és komoly deflációs félelmek merülnek fel. Az Európai Központi Bank ezért az amerikai, a brit és a japán jegybankhoz hasonlóan közvetlen kötvényvásárlásba kezd, ezzel segítve a gazdasági fellendülést.

5. elmarad a tapír: az amerikai Fed tovább vásárolja a kötvényeket
A Fed májusban említette kötvényvásárlási programjának leállítását, ennek időpontja azonban azóta is csak tolódik. A piacok és a gazdasági növekedés törékenysége miatt elbizonytalanodó új Fed elnök így nem mer a fékre lépni.

6. kínai „hard landing”
Bár Kína 2014-ben komoly reformokba kezd, amelyek hosszú távon a mostaninál sokkal fenntarthatóbb növekedési pályára állíthatják a gazdaságot, rövid távon viszont lassulással járnak. Ha ez a lassulás túlságosan erős, a mostanra felhalmozott problémák (ingatlanlufi, árnyékbankrendszer) a reformok ellenére mégis „rászakadnak” az országra.

7. 1000 dollár alá esik az arany árfolyama
Az amerikai (reál)kötvényhozamok emelkedése és a világszerte javuló kockázatvállalási hajlandóság miatt a befektetési jelleggel felhalmozott aranykészletektől elkezdenek megszabadulni a befektetők. Így a nemesfém megismétli az idei teljesítményét (-25%), és 2009 óta először újból 3 számjegyű lesz az arany árfolyama. 

8. a svájci frankot erősödni engedi a Svájci Nemzeti Bank (SNB)
A frank gyengén tartása 2011 óta segíti a svájci gazdaság exportlehetőségeit. 2014-ben azonban a kedvező növekedési és inflációs kilátások miatt a svájci jegybank erősebb frankárfolyamot is elfogad a jövőben. 

9. a részvénypiacok éves szinten stagnálnak
A következő hónapokban várható amerikai események (Fed, költségvetési vita és adósságplafon) megingathatják a befektetői bizalmat, emellett az állampapírhozam emelkedés újra vonzóvá teheti a kötvényeket. A részvénypiacokon ezért az idei évhez képest csalódást keltő 0%-os hozam is elképzelhető 2014-ben.

10. Brazília nyeri a 2014-es focivébét
A 2014-es labdarúgó világbajnokság házigazdája az utóbbi évtizedekben mindig esélyesként szokott indulni, de az eddig megrendezett 19 torna során csak Anglia (1966) és Uruguay (1930) tudott hazai pályán nyerni. A FIFA világranglistán Brazília nincs az első tízben, rendezőként kevés tétmérkőzést játszott, így meglepetés lehet a győzelem. Mégis elképzelhető, hogy a közönség támogatását élvezve legyűrik az erősebbnek tűnő német és spanyol csapatot. 

K&H Csoport
Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan közel 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 220 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését közel 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 144 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

K&H Alapkezelő
A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet. 

főbb adataink:

K&H Bank 
2013. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 210 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2576 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 16,2 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2013. szeptember 30-án:
teljes kezelt vagyon:  845,3 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  117,7 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 727,6 milliárd forint

K&H Biztosító 
2013. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 10,3 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 115,6 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,5 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd forint

Kapcsolattartó

Csordás Emőke

Well PR Ügynökség
  • 30-221-3611, 350 7390
  • 350 7393
  • e.csordas@well.hu, sajto@kh.hu
  • www.kh.hu