mi az a monosí, és miben különbözik a hokitól a parajégkorong?

paralimpiai sportok nyomában

A téli olimpiai játékok után hamarosan a paralimpiai láng is fellobban Pekingben: március 4. és 13. között 51 nemzet parasportolói mérik össze tudásukat. Milyen sportágakban állnak rajthoz a világ legjobb parasportolói, és hogyan síel majd Kínában Dumity Richárd? A K&H, a Magyar Paralimpiai Bizottság támogatójának körképe a téli paralimpiáról.

Idén Peking rendezheti az olimpiai játékok után a fogyatékossággal élő sportolók legrangosabb téli versenyét is, de talán nem túlzás azt mondani, hogy nem sokat tudunk a téli paralimpiáról, holott idén 13. alkalommal tartják meg. Dumity Richárdnak ráadásul honfitársként is szurkolhatunk a jövő héten, így itt az ideje, hogy jobban megismerjük a téli parasport versenyeket is. A K&H, a Magyar Paralimpiai Bizottság támogatója és a Magyar Paralimpiai Bizottság Pénzintézete révén összegyűjtöttük, hogyan is zajlanak ezek a megmérettetések.

paralimpiai sportágak

A parasportolók kevesebb sportágban versenyezhetnek, mint ép társaik: 15 helyett 6-ban állhatnak rajthoz: alpesi sí, sífutás, biatlon, parajégkorong, kerekesszékes curling, snowboard. A végtagsérüléssel vagy -hiánnyal élők mindegyik sportágban indulhatnak, a látássérült versenyzők pedig az alpesi sí, sífutás, biatlon számokban vehetnek részt.

alpesi sí – ahol magyar versenyzőnek is szurkolhatunk

Nekünk, magyaroknak ez a sportág lesz ezen a téli paralimpián a legfigyelemreméltóbb, ugyanis március 10-én és 12-én Dumity Richárd is rajtvonalhoz áll műlesiklásban, illetve óriás-műlesiklásban. A magyar versenyző derék alatti bénulása miatt ülve síel, egy monosí elnevezésű eszközzel. Az egytalpú sílécen kívül két símankó segíti a kanyarodásban, illetve a stabilitás megőrzésében. Az állva síelők protézissel állnak sítalpakra, amelyeket kitámasztó-kar egészít ki. A látássérültek előtt pedig egy látó sportoló siklik, aki hangjelzésekkel koordinálja paralimpikon társát. Az alpesí sízők négy versenyszámban indulhatnak: lesiklás, super-G, műlesiklás, óriás-műlesiklás.

„A lesiklás és a super-G kevesebb kanyart tartalmaz, inkább a gyorsaságról szól, a versenyzők ugyanis akár a 125km/h-s sebességet is elérhetik” - mondta el Dumity Richárd a K&H és a Magyar Paralimpiai Bizottság közös sajtótájékoztatóján. „A szlalom versenyszámokban, amelyekben én is indulok, már sokkal nagyobb szerepet kap a technika, hiszen a kanyarokat a lehető legagilisebben kell bevenni.”


 

„A téli paralimpiai sportok közvetítése egyelőre még kisebb népszerűségnek örvend, mint az olimpiai versenyeké” – mondta el Horváth Magyary Voljč Nóra, a K&H Csoport kommunikációs vezetője. „Pedig a parasportolók emberfeletti sportteljesítménye és elszántsága csodálatra méltó a jégen és a havon egyaránt. Nem is gondolnánk, milyen izgalmas tud lenni egy parajégkorong meccs, vagy amikor a snowboardos egy hajszállal a másik előtt ér célba.”

ahol a látássérült és végtagsérült együtt versenyezhet

A sífutás és a biatlon az alpesi sízéshez hasonlóan ülő, álló és látássérült kategóriákra van felosztva. A sífutók négy különböző távon mérhetik össze tudásukat, a látássérültekkel itt is hangjelzéssel kommunikál egy ép társa csakúgy, mint az alpesi síelőknél. A biatlonosok három különböző távon síelnek, és közben időről-időre hasalva próbálnak eltalálni két célpontot. A látássérülteket a céllövésben hangjelzés segíti: elektromos puskájuk annál magasabb hangot ad ki, minél pontosabban céloznak.


 

a leglátványosabb paralimpiai számok

A téli paralimpiák két legnépszerűbb sportja a nézők körében az parajégkorong és a snowboard. A hokisok egy korcsolyán csúszó úgynevezett szánkóban siklanak a pályán, két bottal a kezükben, amelyekkel hol magukat lökik előre, hol pedig a korongot irányítják. A sportot látványos becsúszások és koronglövések teszik még izgalmasabbá. A parasnowboard nagyon hasonlít az épek sportjához: a versenyzők itt is állnak a hódeszkán, csak éppen protézissel vagy – felsővégtagsérülés esetén – saját lábukon. Pekingben egyszerre akár 4 versenyző is elindulhat a meredek lejtőn, más-más kategóriában. A paralimpián szereplő curling szinte ugyanúgy zajlik, mint az olimpián, viszont a 4 fős, kerekesszékes csapatoknál a pontos célzás meghatározó, mert itt söpréssel nem segíthetik a kő haladását.


 

hogyan mérhetik össze tudásukat a különböző sérültségű sportolók?

A paralimpikonokat fogyatékosságuk alapján kategóriákba sorolják, így külön kategóriába kerül a látássérült, az alsóvégtag sérült, a felsővégtag sérült, a kombinált alsó- és felsővégtagi érintettséggel induló sportoló, és az sem mindegy, hogy csak egy, vagy kétoldali fogyatékossággal él a versenyző. Ezen kívül az egyes sportágaknál tovább osztályozzák az indulókat annak érdekében, hogy hasonló képességű sportolók versenyezzenek egymással - így összesen 78 versenyszámot rendeznek meg.

Kapcsolattartó

K&H Kommunikáció

  • sajto@kh.hu