mérséklődtek a mezőgazdasági árak

„A márciusi mezőgazdasági árak azt mutatják, hogy a gabonaárak a tavaly ilyenkor tapasztalt kiugrást követően most normál szintre mérséklődtek. Az idei évre jelenleg várható átlagos terméshozamok miatt jelentősebb áremelkedésre egyelőre nem számítunk. Érdemes ugyanakkor szem előtt tartani az Ukrajna számára biztosított gabonakontingens árcsökkentő hatását, és ennek megfelelően feltölteni a közraktári készleteket” – nyilatkozta Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.

„A márciusi mezőgazdasági árak alakulásánál a szokásos éves ciklikusság mellett azt lehet látni, hogy a gabonaárak ugyan jelentősen csökkentek tavaly márciushoz képest, ez azonban valójában azt jelenti, hogy a tavaly tavaszi kiugrás után most mérséklődtek vissza az árak a normál szintre. Ennek oka, hogy tavaly az aszály miatt gyenge terméshozamot prognosztizáltak, ami akkor nagyon fölhajtotta az árakat. Az idei évre azonban eddig átlagos terméshozam várható, és az ukrán feszültség miatt 2-3 hétig hirtelen megugró árak is visszamérséklődtek, így egyelőre nem látunk olyan tényezőt, ami tartósan akár fölfelé, akár lefelé eltéríti az árakat” – mondta el Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője

„A továbbiakban azt érdemes szem előtt tartani, hogy az Ukrajna számára biztosított vámmentes gabonatermék-behozatal mekkora gabonatöbbletet fog eredményezni az EU piacon. Egyelőre úgy látjuk, hogy az ukrán gabona ugyan már megjelent Európában, de jelenlegi felvevőpiaca elsősorban nem Európa, így jelentős árleszorító hatás nem várható. Ha azonban mégis ebbe az irányba terjesztik a gabonát, akkor a gabonafeldolgozók számára mindenképpen érdemes feltölteni közraktári készleteiket az olcsóbb terményből, míg a gabonatermelőknek az áresés áthidalására érdemes igénybe venni a közraktározást” – javasolja Tresó István.  

„Az állati termények árai jelenleg követik a hosszú távú trendet. Ami ettől eltérítheti az árakat, és aggodalomra adhat okot, az sertésárukra kivetett orosz importtilalom, mivel az emiatt felhalmozódó sertéskészletek jelentősen lefelé nyomhatják az árakat. Mivel azonban a legfrissebb információk szerint Oroszország nem tudja pótolni az Európából kieső sertéskészletet, és már most megmutatkoznak a hiány jelei, ezért úgy látjuk, hogy ez a hatás nem lehet tartós a hazai tenyésztőkre nézve. Ezzel szemben a tojás esetében komoly problémát jelenthet, hogy a környező országokban bolti forgalomban nem értékesíthető „S” méretű tojások elárasztják a hazai piacot, aggasztóan leszorítva ezzel a tojásárakat, tönkretéve a hazai piacot” – hangsúlyozta a szakember. 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 219 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 140 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2013. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 212 milliárd HUF
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2562 milliárd HUF
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 17,4 milliárd HUF

K&H Biztosító
2013. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 10,5 milliárd HUF
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 116,6 milliárd HUF
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,9 milliárd HUF
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,2 milliárd HUF

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu