meredeken növekedtek a nagyvállalatok pénzügyi várakozásai

inflációt meghaladó árbevétel és nyereségnövekedéssel számolnak a cégek

A hazai nagyvállalati szektor pozitívan látja pénzügyei jövőbeni alakulását. A legnagyobb cégek árbevétel és eredményvárakozásai nagymértékben megugrottak. A vállalatok átlagosan 3,8%-os árbevétel és 3,3%-os profitnövekedést valószínűsítenek a következő egy évben. Az exportértékesítésből várt árbevétel növekedés mértéke meghaladja a belföldi eladásokból várt bevétel növekedést – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index kutatás legutóbbi eredményeiből.

A hazai nagyvállalati szektor meglehetősen optimista saját pénzügyeit illetően, hiszen egyaránt növekvő árbevétellel és nyereséggel kalkulálnak a következő egy évben. „A K&H nagyvállalati növekedési index eredményei alapján a hazai vállalatok átlagosan 3,8%-os árbevétel növekedésre számítanak a közeljövőben, ami jelentős előrelépés az előző negyedévi 3,2%-os várakozásokhoz képest. A belföldi és az exportértékesítésből származó árbevétel várt nagyságáról azonban eltérően vélekednek a cégek. Míg a belföldi piacon átlagosan 3,3%-os árbevétel növekedésre számítanak a közeljövőben, ami komoly ugrás az előző negyedévben becsült 2,6%-hoz képest, addig a külföldi árbevétellel rendelkező cégek árbevétel várakozásai 3,3%-ról 3,9%-ra nőttek. A külföldi és a belföldi árbevétel várakozások összességében pedig azt mutatják, hogy közel azonos arányban számolnak a nagyvállalatok árbevétel növekedéssel (46%) és stagnálással (48%) a következő 12 hónapban, míg az árbevétel csökkenéssel kalkuláló cégek aránya (5%) közel felére esett vissza az ez előző negyedévhez viszonyítva” – részletezte az eredményeket Peter Roebben, a K&H Vállalati üzletág vezetője

A hazai nagyvállalatok eredményüket tekintve is derűlátóbbak lettek az év eleji várakozásokhoz képest. Többségük (56%) ugyan továbbra is stagnáló nyereség szinttel kalkulál, de 29-ről 37%-ra ugrott azon vállalatok aránya, amelyek adózás előtti nyereségük emelkedésére számítanak. Az átlagos elvárás 3,3%-os eredménynövekedés, ami közel 1 százalékponttal több az előző negyedévhez képest, és kis mértékben meghaladja az MNB jövő évre prognosztizált 3%-os inflációs várakozásait is. A következő egy év eredményét tekintve jelentős eltérés mutatkozik a különböző méretű cégek között. A legnagyobb, 10 milliárd forintot meghaladó éves árbevételű vállalatok a legbizakodóbbak, ők 4,5%-os profitnövekedéssel számolnak. A középvállalatok ezzel szemben az előbbinek csupán a felére, 2,3%-os nyereségnövekedésre számítanak, míg a legkisebb vállalatok az átlaggal közel azonos, 3,4%-os eredménynövekedést várnak.

 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2014. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 222 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 502 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 6,2 milliárd forint

K&H Biztosító
2014. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,5 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 122,2 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,0 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu