meredeken növekedtek a nagyvállalatok pénzügyi várakozásai

A legnagyobb cégek árbevétel és eredményvárakozásai nagymértékben megugrottak, átlagosan 3,2%-os árbevétel és 2,2%-osprofitnövekedést valószínűsítenek idén – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi adataiból. A kedvező pénzügyi kilátások elsősorban az exportpiacok várható élénkülésének köszönhetők, de belföldről és egyre nagyobb mértékű bevétel-növekedést várnak a cégek.

A hazai nagyvállalati szektor meglehetősen optimista a pénzügyeit illetően, hiszen növekvő árbevétellel és nyereséggel kalkulálnak a következő egy évben.„A szektor átlagosan 3,2%-os árbevétel-növekedéssel számol, ami jelentős előrelépés az előző negyedévi 2,5%-os várakozásokhoz képest, és jóval meghaladja az MNB idei évre prognosztizált 2,5%-os inflációs várakozásait is. Jelenleg a vállalatok 42%-a várja azt, hogy a következő 12 hónapban növekedni fognak bevételei, miközben a cégek többsége (57%) stagnálásra számít” – mutatta be a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi adatait Patrick Van Overloop, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője.

exportőrök előnyben

A felmérés adatai szerint elsősorban az exportpiacok húzhatják felfelé az árbevételeket a következő egy évben: míg a belföldi piacokon a nagyvállalatok csupán 34%-a vár bevétel-növekedést, addig ez az arány a külföldi értékesítésben eléri a 43%-ot. Ennek megfelelően a belföldi piacon várt 2,8%-os bevétel-növekedés mértéke elmarad az exportbevétel növekedésének mértékétől (3,4%), de az elmúlt háromnegyedévben jellemző javuló trend jól láthatóan tovább folytatódik.

A hazai nagyvállalatok eredményüket tekintve is derűlátóbbak lettek. Többségük (65%) ugyan továbbra is stagnáló nyereségszinttel kalkulál, de 22%-ról 32%-ra ugrott azon vállalatok aránya, amelyek adózás előtti nyereségük emelkedésére számítanak. Ezzel együtt az átlagos eredménynövekedés 2,2%,ami közel 1 százalékponttal nagyobb az előző negyedévhez képest.

a K&H nagyvállalati növekedési index kutatásról

A hazai nagyvállalatok jelentős gazdasági szerepe miatt a K&H Csoport a GfK Hungária Piackutató Intézettel együttműködésben 2014-től kezdődően átfogó negyedéves kutatást végez, amelyben feltérképezi a hazai nem-állami nagyvállalati szektor aktuális helyzetét, valamint hogy hogyan látják saját cégük és a gazdasági környezet változásait a következő egy évben. A kutatás 350, a 2 milliárd forint éves árbevételt meghaladó, nem állami tulajdonú cég döntéshozójának megkérdezésével történik. A legutóbbi felmérés 2017. november 3. és december13. között zajlott.

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • +36 1 328 9051
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu