mennyit kell spórolni egy laptopért?

apró trükkök, amikkel segítünk gyerekünknek a pénzügyi tervezésben

Sok mindenre vágyhat egy gyermek: a kicsik egy játékra, amit épp abban a pillanatban reklámoznak a tévében, a nagyobbak mobiltelefont szeretnének, a tinilányok sminkfelszerelést, ruhát, esetleg tabletet vagy laptopot. Hogy ki mennyi zsebpénzt kap és az miért jár, családonként eltérő. Van azonban néhány egyszerű trükk, amit következetesen alkalmazva megtaníthatjuk gyermekeinket a pénzügyi tervezésre. A K&H Bank szakértőjének tippjeit alkalmazva játszva elsajátíthatják a kicsik is az okos döntések alapjait.

A pénzügyi tervezésben az előrelátást a legnehezebb megtanítani: hogy ne költsék el a gyerekek azonnal csokira, üdítőre a kapott pénzt, hanem azt félrerakva, takarékoskodva, később vegyék meg a vágyott, drágább holmit. Nehéz ugyanis előre kiszámolniuk, hogy mennyi ideig kell várniuk és gyűjtögetniük ahhoz, hogy összejöjjön a szükséges összeg.

Kérjük meg gyermekünket, nevezze meg, mi az a tárgy, amire gyűjteni szeretne. Nézzük meg, hogy a vágyott dolog mennyibe kerül. Ezután vegyük végig együtt, mennyi zsebpénzt kap egy hétre vagy hónapra, kap-e születésnapra, karácsonyra valamennyit a nagyszülőktől, tud-e diákmunkát vállalni, esetleg érdemes papírgyűjtésbe kezdeni vagy felajánlani a szomszédoknak, hogy kisebb összegért bevásárol nekik a csemeténk.

A nagyokkal maximum egy évre kalkuláljunk előre. Számoljuk ki velük, hónapról hónapra mennyi bevételhez juthatnak, és így mennyi idő alatt gyűlik össze a szükséges összeg. Azt is tanítsuk meg, hogy időről időre át kell nézni a kalkulációnkat, és ha szükséges, például a nagyszülők kevesebbet adtak, mint azt reméltük, akkor újra kell tervezni a költségvetést.

A kicsikkel legfeljebb két-három hónapra számoljunk előre. Nekik inkább észben tartható eseményekhez kössük a pénzügyi tervezést, például magyarázzuk el, hogy a régóta áhított görkorcsolyát a szükséges védőfelszerelésekkel együtt akkor tudja megvásárolni, ha mostantól kezdve kivárja a születésnapját és a karácsonyt, mert akkor a rokonoktól kapott pénzt összegyűjtve pont mindent megvehet. Az adott ünnepen pedig ismét figyelmeztessük, hogy ne felejtse el félretenni a kapott összeget a görkorcsolyára.

„Ha egy-két alkalommal segítünk a pénzügyi tervezésben, spórolásban gyermekünknek, és ezt sikerélményként éli meg, később magától is szívesen tűz ki elérendő célokat, és egyedül is előre gondolkodik. Ehhez természetesen elengedhetetlen a szülői példamutatás is: ha gyermekünk azt látja, hogy mi is időről időre megtervezzük a családi költségvetést, és előre kalkulálunk egy-egy program megszervezésével vagy nagy értékű berendezés megvásárlásával, akkor ő is a saját pénzét beosztva tanulja meg a pénzügyi tudatosság szükségességét” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

A K&H Bank idén harmadik alkalommal rendezte meg a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedőt annak érdekében, hogy a diákok játékos formában ismerkedjenek meg a pénzügyi fogalmakkal, és a tudatos tervezés fontosságával. Így a gyerekek olyan, a mindennapokban jól hasznosítható információkhoz jutottak, ami elősegíti, hogy az iskolából kikerülve tudatos pénzügyi döntéseket hozzanak, és ennek révén is teljesebb életet éljenek – tette hozzá a kommunikációs ügyvezető igazgató.

K&H Csoport
Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan közel 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 228 lakossági fiókkal pénzügyi szolgáltatásokat kínál mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének. A magyar gazdaság működését közel 1800 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű (hitelkeret és garancia) állománnyal segíti, a vállalkozások, a vállalatok, az önkormányzatok és a háztartások finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége során több mint 4000 magyar beszállító cégnek, mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 144 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 15 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

főbb adataink:

K&H Bank 
2013. március 31-én: 
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 219 milliárd forint 
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2550 milliárd forint 
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 3,2 milliárd forint 

K&H Biztosító 
2013. március 31-én: 
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 9,3 milliárd forint 
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 111,5 milliárd forint 
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,9 milliárd forint 
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu