megszületett a Fed döntés, a piacok biztos környezetben várhatják az új évet

„Tegnap a várakozásokkal ellentétben megszületett a Fed döntés a kötvényvásárlási program szűkítéséről. Mivel a piacokat május óta ez foglalkoztatta, ezért egy igen jelentős bizonytalansági tényező került ki a képből, a jövő évet ezért egy biztosabb, kiszámíthatóbb környezetben kezdhetik. A döntés hatásaként a részvénypiacokon még erősebb tőkebeáramlásra, míg a kötvénypiacokon fokozatos hozamemelkedésre számítunk” – nyilatkozta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

„A piacot az első májusi bejelentés óta erősen foglalkoztatta a szakzsargonban csak tapírként emlegetett esemény, azaz a Fed kötvényvásárlási programjának lassítása. Szeptemberben a piaci szereplők 2/3-a várta a bejelentést, akkor azonban a még nem egyértelmű növekedési adatok és az amerikai költségvetési vita miatt elmaradt. A bejelentés azóta is húzódott, aminek eredményeképpen tegnap a piaci szereplők 2/3-a nem számított a bejelentésre, a többség január-március körül időzítette a likviditásszűkítést. A Fed azonban tegnap mégis lépett, így a tapír koraszülött lett” – nyilatkozta Horváth István. 

„A bejelentés egyértelműen meglepetést okozott tőkepiacoknak, ugyanakkor ezzel egy nagy kérdőjel, bizonytalansági tényező kiesett. Időközben pedig az USA költségvetési vitájára is megszületett a megállapodás, a gazdasági növekedési adatok pedig november óta jók, különösen a fejlett világban, így a tőkepiacok az új évet egy jóval biztosabb, kiszámíthatóbb környezetben fogják kezdeni” – hangsúlyozta a szakember. 

„Az év végén - az év elején jellemzően erősek a piacok, a részvényalapokba világszerte befele áramlik a pénz. Most azonban azok az alapkezelők, akik eddig a Fed döntés időzítése miatt a beáramló pénzek elköltésével kivártak, most év végéig részvényvásárlásba kapcsolnak, hogy feltöltsék portfolióikat. Ez egyértelműen jó hír a részvényeknek, ugyanakkor a kötvénypiacokon inkább fokozatos hozamemelkedésre lehet számítani. Mindezek mellett az MNB a keddi előrejelzésének megfelelően januárban tovább vághatja az alapkamatot, igaz, az eddigieknél kisebb lépésekben” – tette hozzá Horváth István. 

K&H Csoport
Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan közel 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 220 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését közel 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 144 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet. 

főbb adataink:

K&H Bank 
2013. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 210 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2576 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 16,2 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2013. szeptember 30-án:
teljes kezelt vagyon:  845,3 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  117,7 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 727,6 milliárd forint

K&H Biztosító 
2013. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 10,3 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 115,6 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,5 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd forint

Kapcsolattartó

Csordás Emőke

Well PR Ügynökség
  • 30-221-3611, 350 7390
  • 350 7393
  • e.csordas@well.hu, sajto@kh.hu
  • www.kh.hu