megszületett a befektetési alapok önvezető autója

A hazai és nemzetközi befektetők körében egyik legnépszerűbb befektetési alap kategória, a vegyes alapok egy új generációját kínálja a K&H.  A K&H 3az1-ben óvatos alap és a K&H 3az1-ben dinamikus alap nemcsak - a hagyományos vegyes alapokra jellemzően - többféle befektetési eszközt magába foglaló portfóliót nyújt, hanem ezen túllépve három befektetési stratégiát ötvöz egyszerre a biztonság, a piaci lehetőségek kiaknázása és a hosszú távú befektetői cél elérése érdekében.

Töretlen a vegyes alapok sikere, amit jól mutat, hogy tavaly 31,9%-kal nőtt az ilyen befektetési alapokban kezelt vagyon, így a részvényalapok (32,1%) után a második legnagyobb növekedést produkálta a kategória Magyarországon. ”A vegyes alapok népszerűsége nemcsak itthon, de nemzetközi szinten is megfigyelhető, köszönhetően annak, hogy egyre több lakossági befektető keres kényelmes, hosszú távú alternatívát megtakarításainak. Egyre többen mondják azt, hogy nem akarnak heti vagy akár csak havi szinten foglalkozni befektetésükkel, ezért inkább rábízzák azt a szakemberekre. Most számukra kínáljuk a vegyes alapok nemzetközi szinten is újdonságnak számító új generációját” - tájékoztatott a hazai befektetési alap újdonságról Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

A vegyes alapok lényege, hogy egy adott befektetési stratégia mentén többféle - részvény, kötvény, pénzpiaci - eszközt kombinálnak, így önmagukban egy portfóliót jelentenek. Ezen túllépve, a vegyes alapok új, most megjelenő generációja három befektetési stratégiát kombinál egyetlen alapban. „A februárban megjelenő K&H 3az1-ben óvatos alap és a K&H 3az1-ben dinamikus alap, nevéhez híven, három - egy hosszú távú célt, egy biztonságot és egy pillanatnyi piaci növekedési lehetőséget figyelő - stratégiát ötvöz egyszerre. Ezt a gyakorlatban úgy lehet elképzelni, mintha egy önvezető autóval utaznánk, ahol a GPS figyeli az útvonalat, a szenzorok gondoskodnak a biztonságos közlekedésről, az automata váltó pedig folyamatosan az aktuális forgalmi helyzethez igazítja a jármű optimális haladását” – részletezte az újdonság működését Zobor Zsuzsanna.

A három stratégia együttes alkalmazása mögött az a tavaly közgazdasági Nobel-díjjal is értékelt viselkedés-közgazdaságtani megfigyelés áll, hogy ugyanakkora mértékű veszteséget nagyobbnak érzünk, mint hasonló mértékű nyereséget. Így sok befektetőt a lehetséges piaci esés miatti félelme tart távol az emelkedő árfolyamok esetében elérhető nyereségtől. A 3az1-ben megközelítés ezért csökkenti az átmeneti veszteségek mértékét, miközben rugalmasabban reagál a különböző piaci helyzetekre és hosszú távon kisimítja a három különböző stratégia szélsőségeit. „A vegyes alapok új generációjának megjelenése máris kedvező fogadtatásban részesült a hazai befektetők részéről, hiszen egy hét alatt több mint 1,6 milliárd forint jegyzés történt a két alapban” – tájékoztatott a befektetési szakember.

Kapcsolattartó

Kommunikációs Igazgatóság

  • +36 1 328 9133
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu