megrengeti a Fed a piacokat?

„Este talán kiderül, mikor kerül sor a Fed régóta lebegtetett kamatemelésére. Akár így lesz, akár nem, a hosszas előkészület, a kedvező gazdasági várakozások és az EKB kötvényvásárlási programja miatt nem várható heves reakció a piacok részéről, inkább a javuló kilátások jeleként értelmezhető. A részvénypiacokon ezért továbbra is növekedés várható, miközben a kötvénypiacokon egyértelműen visszaesésre számítunk” - nyilatkozta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

„A görög válság eddig könnyen elterelhette a figyelmünket, befektetési szempontból azonban még az év legfontosabb, a piacokat hosszabb távon meghatározó eseménye előtt állunk. Hamarosan véget ér ugyanis a Fed, a fejlett világ legnagyobb jegybankjának piacokat támogató politikája, amellyel a világgazdaság 2008-2009-es válság utáni talpra állását segítette. Este, a kétnapos tanácskozást követően pedig az is kiderülhet, mikor kerül erre sor” - mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

„Az első kamatemelés dátuma az amerikai gazdaság alakulásától függően folyamatosan tolódik: korábban júniusra várta a piac, a gyengébb amerikai adatok miatt azonban a Fed mégsem lépte meg. Mivel a második félév ismét a fellendülésről szólhat, így szeptemberben, de legkésőbb decemberben elkerülhetetlennek tűnik az emelés, hiszen a gazdasági fundamentumok alapján a Fed mintha már meg is késett volna: a munkanélküliség lassan a válság előtti szinteknél van, az olajárak esésétől megtisztított infláció pedig a 2%-os célhoz közelít. Persze könnyen lehet, hogy ma még nem leszünk okosabbak, de tudjuk jól, ami késik…” - nyilatkozta a szakember. 

Milyen piaci reakció várható? 

Befektetőként a legizgalmasabb kérdés, hogy a kamatemelés közeledtével, illetve azt követően milyen piaci mozgásokra lehet számítani. Fontos látni, hogy a többéves előkészítés, a kedvező gazdasági kilátások, az alacsony amerikai állampapír-hozamok és az Európai Központi Bank 2016 szeptemberéig folytatódó kötvényvásárlása miatt nem kell attól tartani, hogy a piacok negatívan fogadják majd az első kamatemelést, inkább a javuló gazdasági helyzet jeleként lehet azt értelmezni. 

„Igaz, a részvények értékeltsége rég nem látott csúcsokra emelkedett, ami óvatosságra intheti a befektetőket, az EKB havi 60 milliárd eurós pénzpumpája és a Fed egyre kifinomultabb kommunikációja azonban sikeresen készíti fel a piacokat az elkerülhetetlen kamatemelésre, így a részvénypiacok tovább emelkedhetnek. A kötvénybefektetések esetében azonban visszaesésre számítunk, hiszen a kockázatmentesnek tartott amerikai hozamok emelkedése valamennyi kötvénypiacot negatívan érinti” - mondta el Horváth István.

 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H a Magyar Állam által kibocsátott állampapírok 858 milliárd forintos állományával rendelkezett 2015. március 31-én. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 165 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

 

K&H Alapkezelő 

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet. 

 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2015. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 189 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 502 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 7,0 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2015. március 31-én:
teljes kezelt vagyon:  1087,1 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 941,5 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  145,6 milliárd forint

K&H Biztosító
2015. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 140,1 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,0 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9950
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu