megrekedt a cafeteriában gondolkodó kkv-k aránya

Harmadik negyedéve nem mozdul a cafeteriát nyújtó vállalkozások aránya. A következő egy évben a hazai kkv-k kevesebb, mint fele, mindössze 42%-uk tervezi alkalmazni valamelyik természetbeni hozzájárulást. A cafeteria különböző elemeit tekintve az Erzsébet-utalvány stabilan tartja első helyét, amelyet holtversenyben a SZÉP Kártya és a közlekedési költségek térítése követ – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból.

Az 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás megkérdezésével végzett negyedéves K&H kkv bizalmi index kutatás eredménye szerint gyakorlatilag harmadik negyedéve nem változott a cafeteriában gondolkodó vállalkozások aránya. Jelenleg a kkv-k 42%-a tervezi béren kívüli juttatással is támogatni dolgozóit a következő egy évben. A munkáltatók körében ismételten az Erzsébet-utalvány a legnépszerűbb cafeteria elem, igaz, 7 százalékpontos csökkenést követően jelenleg a vállalkozások csupán 39%-a tervezi alkalmazni. A második helyen szinte megegyező arányban a SZÉP Kártya (18%) és a közlekedési költségek megtérítése áll (17%), míg pénzbeli jutalommal minden tízedik vállalkozás fogja támogatni dolgozóit., ”Az Erzsébet-utalvány és a SZÉP Kártya stabilan tartja helyét a top 3 cafeteria elemek között, ami feltehetően annak köszönhető, hogy mindkét juttatási forma kedvezményes, 35,7%-os munkáltatói adóteherrel nyújtható a dolgozóknak. Ezen felül pedig mindkét juttatás az étkezésen felül többféle felhasználási lehetőséget biztosít a munkavállalóknak, többek között üdülésre, egészségmegőrzésre vagy akár kulturális programokra is fel lehet használni” – mondta el Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.

 A különböző szektorokat tekintve igen eltérő a béren kívüli juttatások alkalmazásának gyakorisága. A cafeteriát nyújtó vállalkozások közül az ipari, építőipari vállalkozások állnak az élen, ugyanis az előző negyedévhez képest 11 százalékpontos növekedést követően jelenleg átlagon felül  (48%) tervezik beépíteni bérezési rendszerükbe valamelyik cafeteria elemet. Ezzel szemben a mezőgazdasági vállalkozások jóval az átlag alatt (36%), gondolkodnak béren kívüli juttatásban, ami 8 százalékpontos csökkenés az előző negyedévhez képest. A szolgáltató és a kereskedelmi vállalkozások közel azonos arányban (42% és 39%) kalkulálnak cafeteria juttatással.

A különböző árbevételű cégek közül a mikrovállalkozásoknál fél éve csökken folyamatosan a béren kívüli juttatásban gondolkodó vállalkozások aránya, jelenleg csupán 31%-uk fogja beépíteni bérezési rendszerébe valamelyik cafeteria elemet. Ezzel szemben a kisvállalkozásoknál változatlanul több mint felük (52%), a középvállalkozásoknál pedig 62% a cafeteriát alkalmazó vállalkozások aránya. „A középvállalkozásokra az Erzsébet-utalvány, a SZÉP Kártya és a közlekedési költség térítése mellett a befektetési típusú béren kívüli hozzájárulások is jellemzőek. Az egészségpénztári befizetést és az életbiztosítást közel azonos arányban (15% és 13%) fogják alkalmazni a középvállalatok a következő egy év során” – tette hozzá a szakértő. 

K&H Csoport
Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan közel 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 220 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését közel 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 144 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

főbb adataink:

K&H Bank 
2013. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 210 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2576 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 16,2 milliárd forint

K&H Biztosító 
2013. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 10,3 milliárd HUF
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 115,6 milliárd HUF
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,5 milliárd HUF
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd HUF

Kapcsolattartó

Csordás Emőke

Well PR Ügynökség
  • 30-221-3611, 350 7390
  • 350 7393
  • e.csordas@well.hu, sajto@kh.hu
  • www.kh.hu