Megjelent a K&H Csoport 2010-es fenntarthatósági jelentése

a válság ellenére minden területen folytatta CSR tevékenységét a K&H Csoport

Ötödik alkalommal adja ki a társadalmi felelősségvállalás (CSR) területén elért eredményeit összefoglaló jelentését a K&H Csoport. A kiadvány a fenntartható fejlődés jegyében idén első alkalommal kizárólag elektronikus formában jelenik meg. A nemzetközi szabvány alapján készült összefoglalóból kiderül, a K&H Csoport a kedvezőtlen gazdasági helyzet ellenére is kiemelt figyelmet fordít a társadalmi felelősségvállalási stratégia megvalósítására. A K&H CSR tevékenységének középpontjában továbbra is négy terület, a gyermekegészségügy, a környezetvédelem, a sport és a vonzó munkahely kialakítása áll. A társadalmi felelősségvállalási tevékenységet irányító K&H CSR Bizottság két területen állított fel hosszú távon elérendő indikátorokat: az ismételten dolgozni kívánó kismamák visszavételével kapcsolatban és az elektromos energiafelhasználás csökkentése érdekében.

Luc Cools, a K&H Biztosító vezérigazgatója elmondta: „A gazdasági válság továbbra is érezhető hatásai ellenére a K&H Csoport valamennyi stratégiai területen folytatta, sőt, az energiafelhasználás jelentős csökkentésével, új támogatási formák bevezetésével, új tömegsportrendezvénnyel és szolgáltatásainak bővítésével tovább erősítette CSR tevékenységét. Úgy gondoljuk, a felelős működés nemcsak gazdasági fellendülés esetén fontos irányelv: üzleti eredményeinket válság esetén is úgy kívánjuk elérni, hogy közben hozzájárulunk a társadalom tagjai számára a teljes élet megvalósításához.”

A K&H CSR tevékenységét stratégiai szinten az immár két éve működő CSR Bizottság irányítja. A kiemelt érdekeltségi csoportok meghatározása mellett a Bizottság 2010-ben két teljesítménymutatót határozott meg: a vonzó munkahely kialakítását célzó stratégiai területen a K&H Csoport 2013-ig a visszatérni kívánó kismamák 60 százalékát vissza kívánja venni, az elektromos energiafelhasználást pedig évente 1,5-2 százalékkal kívánja csökkenteni a vállalat.

A K&H Csoport változatlanul négy kiemelt területre koncentrálja erőforrásait, a CSR stratégia középpontjában továbbra is a környezetvédelem, a sport, a gyermekegészségügy és a vonzó munkahely kialakítása áll.

környezetvédelem

A K&H Csoport új technológiák alkalmazásával és meglévő erőforrások modernizálásával évről évre csökkenti az energiafelhasználását és a károsanyag-kibocsátását. 2010-ben így az új, LED-es technológiájú cégfelirati rendszernek köszönhetően 87%-kal csökkent a feliratok megvilágítására elhasznált energia.

2010-ben már 6 bankfiók üzemelt teljes mértékben fosszilis energiahordozó felhasználása nélkül, melyek működésük során egyáltalán nem szennyezik a levegőt. Az éghajlatváltozás mérséklése érdekében indított kezdeményezés célja, hogy a K&H teljes mértékben freonmentessé váljon.

A meglévő energiaforrások modernizálása mellett a K&H épülő új székházában az alternatív energiaforrások aránya is jelentős, 15%-os lesz, amivel mintegy 20%-kal csökkenthető az teljes energiafelhasználás. 

A hulladékgazdálkodás területén elért kiemelkedő eredmény, hogy az elmúlt négy évben a K&H Csoport felére csökkentette a termelt hulladék mennyiségét, miközben nőtt (2009-hez képest több mint 5%-kal) a szelektált és újrahasznosított hulladék aránya.

gyermekegészségügy

A K&H Csoport immár nyolcadik éve a magyar gyermekegészségügy elkötelezett támogatója, és évről évre tudatosan törekszik arra, hogy a terület változó igényeinek megfelelő lehetőséget kínáljon fel az egyes intézetek és szakemberek számára. A K&H gyógyvarázs program keretében 2010-ben 17 intézmény részesült műszertámogatásban, összesen 45 millió forint értékben. Az anyagi támogatás mellett szórakoztató programokkal, ajándékokkal és könyvekkel is segítette a kisgyerekek gyógyulását és a szakemberek munkáját a K&H.

Az országos műszerpályázat keretében a program 2010-ben 8 megye 7 kórházi osztályának és 2 mentőállomásának adományozott gyermekgyógyászati és mentési eszközöket, összesen 25 millió forint értékben. Több éves gyakorlat alapján a K&H Csoport a karácsonyi ajándékozásra szánt keretből is a pályázó intézményeket támogatja: 2010-ben 3 kórház vásárolhatott műszereket 8 millió forintos keretből. A megszokott támogatásokon felül 2010-ben a K&H Csoport 2,5 millió forint gyorssegélyt nyújtott Magyarország egyik legfontosabb gyermekgyógyító intézménye, a Heim Pál Gyermekkórház részére, melyet 2010 márciusában raboltak ki.

A K&H bankkártya-programján keresztül minden 1 000 forint értékű MasterCard bankkártyás vásárlás után 1 forint a beteg gyermekek gyógyulását segíti. A 2009-es év gyűjtését tavaly rekordösszegű támogatással, 16,3 millió forinttal zárult, amelyből 6 intézmény részesülhetett.

A társadalmilag felelős alapok jegyzése után a K&H Alapkezelő által felajánlott 7 millió forintból tavaly a gyulai Pándy Kálmán Megyei Kórház gyermekosztálya egy, az orvosi diagnosztikában alapműszernek számító EEG készüléket vásárolhatott.

A K&H Csoport dolgozói maguk is részt vállalnak a kis betegek gyógyulásának támogatásából, személyi jövedelemadójuk 1%-ának felajánlásával 1 672 736 forint értékben, a karácsonyi vacsorájához biztosított munkáltatói hozzájárulás felajánlásával pedig további 300 ezer forint adhatott át a K&H gyógyvarázs program gyermekgyógyászati intézményeknek.

sport

A K&H Csoport fenntarthatósági stratégiájának kiemelt területe a sport támogatása, amely nemcsak az élsport, de a tömegsport területét is lefedi.  

A K&H 2010-ben már 9. éve a Magyar Olimpiai Csapat Pénzintézete és 4. éve a Magyar Paralimpiai Csapat Pénzintézete. Folytatta az olimpiai és paralimpiai kártyaprogramját is: a K&H Visa Classic dombornyomott betéti kártyák birtokosainak 1 000 forintonkénti vásárlása után a K&H 1 forintot a sportolók támogatására szánt keretbe különített el. Ennek eredményeképpen 2010-ben Kiss Balázs birkózó és Csúri Ferenc paraúszó a sikeres felkészülést segítő 1-1 millió forintot, Verrasztó Evelyn úszó és Káté Gyula ökölvívó pedig 500-500 ezer forintot kapott.

2010-ben nyolcadik alkalommal rendezték meg országszerte a K&H olimpiai futónapokat, ahol összesen 16 800-an vettek részt. A futás mellett 2010-ben útjára indult a K&H olimpiai kerékpáros nap is.

vonzó munkahely kialakítása

A K&H Csoport a fenntarthatósági stratégiában is megfogalmazott vonzó munkahely megteremtése érdekében kiemelten fontosnak tartja a dolgozók folyamatos képzését és a tudatos karriertervezés támogatását. A humán fejlesztő programokra és képzésekre fordított összeg 2010-ben meghaladta a 495 millió forintot, ami 135 millió forinttal több, mint 2009-ben. Az egy főre eső összeg éves szinten átlagosan 133 ezer forint volt – 33 ezer forinttal több, mint 2009-ben. Karrierfejlesztési programjai során 216 fő továbbképzésére 105,4 millió forintot költött. 2010-ben is folytatódott a tartós távollétben lévő, kisgyermekes édesanyák visszatérését támogató welcome back program, ennek keretében 2010-ben 58 kismama tudott visszatérni a munkába, amely 67 százalékos visszavételi arányt jelent.

felelősségvállalás az ügyfelek felé

2010-ben a pénzügyi és gazdasági válság tovább éreztette hatását. Felelős pénzintézetként a K&H Csoport kiemelt figyelmet fordít a válságban érintett ügyfelekre: az adósmentő csomag  mellett 2010-ben életbe lépett a proaktív fizetéskönnyítés, melynek keretében az érintett ügyfeleket a bank keresi meg személyre szabott könnyítési lehetőségekkel. A K&H 2010-ben a meglévő hitelfedezetű szerződéseknek csupán 1%-ában kényszerült a kölcsön- és zálogszerződés felmondására, megszűntetésére.

A fenntarthatósági jelentés és a fenntarthatósági irányelvek elérhetők a www.kh.hu oldalon.

K&H Csoport

A K&H Csoport Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatója. Az ügyfelek pénzügyi igényeire banki és biztosítási megoldásokat egyaránt kínál, amelyek közül az ügyfelek okosan dönthetnek és kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A K&H Csoport termékpalettája kiterjed a hagyományos lakossági és vállalati banki termékeken kívül (számlavezetés, befektetések, megtakarítások, hitelek, bankgaranciák, bankkártya szolgáltatások, letétkezelés, treasury, projektfinanszírozás, stb.) a prémium banki szolgáltatásra, a befektetési alapkezelésre, a lízingre, az életbiztosításra, a vagyon- és felelősségbiztosításra, az egészség- és nyugdíjpénztári szolgáltatásokra, valamint az értékpapír kereskedelemre is. A K&H Csoport országszerte 242 lakossági fiókkal, valamint 687 biztosítást és 3316 banki termékeket értékesítő szerződéses partnerén keresztül többszáz pénzügyi szolgáltatást kínál ügyfeleinek.

A KBC Európa egyik vezető pénzügyi csoportja. Többcsatornás bankbiztosítási csoport, melynek tevékenysége Európára koncentrálódik. A Csoport jelentős, több esetben vezető pozíciót foglal el elsődleges hazai piacain, Belgiumban és Közép-Kelet Európában (Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Lengyelországban és Bulgáriában), ahol elsősorban lakossági ügyfeleket, kis- és közepes méretű vállalatokat és közepes tőzsdei kapitalizációjú helyi vállalatokat szolgál ki. A KBC Csoport emellett a világ számos más, körültekintően megválasztott országában és régiójában van jelen. A KBC vállalati fiókjainak és vállalati banki leányvállalatainak hálózata – amely Európában a legerősebb –, lehetővé teszi a belföldi vállalati ügyfelek külföldön felmerülő pénzügyi igényeinek kiszolgálását, beleértve a vállalkozások azon tevékenységeit is, ahol elsődleges piacaink ügyfeleivel természetes kapcsolat áll fenn.

A KBC Belgium egyik legjelentősebb vállalata, és a brüsszeli Euronext tőzsdén is jegyzik.

főbb adataink:

K&H Bank
2010. december 31-én
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 219 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 3 223 milliárd forint
adózás előtti eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 36,1 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 27,2 milliárd forint

K&H Biztosító
2010. december 31-én
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 8,4 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 102,2 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,7 milliárd forint
adózás előtti eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,8 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,7 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu