megfékezik a hosszú oldalt

Bár a piaci várakozásokkal összhangban megemelte az alapkamatot az MNB, egyben jelezte, hogy kamatemelési ciklusba kezd és ezzel erőt adott a forintnak. Tartós forintdrágulásra azonban egyelőre nem lehet számítani, a kötvényhozamok pedig nem szabadulnak el. A devizás befektetési eszközök továbbra is az „étlapon” maradhatnak.

Végső soron a piac által várt forgatókönyvet követte a Magyar Nemzeti Bank, amikor kedden szigorított, azaz 30 bázisponttal növelte az alapkamat szintjét. Egyben az MNB jelezte, hogy egy kamatemelési ciklusba kezd annak érdekében, hogy megfogja az inflációt és az inflációs várakozásokat. 

infláció, hozamok, várakozások

„A szigorításból egyértelműen látszik, hogy a korábbinál magasabb inflációs pályával számol az MNB, ami illeszkedik a nemzetközi inflációs folyamatokba. Hiszen az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pár nappal ezelőtt szintén erre utalt” - kommentálta a jegybank keddi döntését Hajósi Péter, a K&H alapok kezelőjének befektetési igazgatója, aki a befektetők, egyben a kisbefektetők, állampapír- és befektetésijegy-vásárlók szempontjából értelmezte a jegybank szigorítását. 

A mostani 30 bázispontos alapkamat-emelés és a kamatemelési ciklus elindítására tett utalás mellett a jegybank jelezte, hogy folytatja a kötvényvásárlási programot, azaz további állampapír-vásárlásokkal megakadályozza, hogy elszabaduljanak az úgynevezett hosszú kötvényhozamok, egyben így meggátolja azoknak az árfolyamcsökkenését. Ez a jegybank egyik fontos feladata, hogy stabilitást adjon az állampapírpiacnak az inflációs nyomás ellenére.  

osztottak lapot a devizásoknak

„Bár a forint erőre kapott a kamatemelés után és a kamatemelési ciklusra tett jegybanki utalás nyomán, a magyar deviza esetében ideiglenes drágulásról beszélhetünk. Tartós forinterősödés egyelőre nem várható. Ahogy a kötvényhozamok megugrására sem lehet számítani” - fogalmazott Hajósi Péter. 

Mindezek azt is jelentik, hogy közép- és hosszú távon továbbra is a diverzifikált portfólióval lehet hozamokat elérni. A portfóliókban pedig helye van a devizás eszközöknek.

Jelen marketing célú hirdetés nem minősül befektetési tanácsadásnak. Az alapok részletes leírását és befektetési politikáját az adott alap Tájékoztatója és a Kezelési Szabályzata tartalmazzák, melyek elérhetők magyar nyelven a K&H Bank Zrt. fiókjaiban, mint forgalmazási helyeken és a www.kh.hu (vagy a www.khalapok.hu) internetes oldalon. Ugyanezen elérhetőségeken tájékozódhat az alapok Kiemelt Befektetői Információi/Kiemelt információkat tartalmazó dokumentuma felől mely az alapok alapvető jellemzőit tartalmazza tömör formában, önmagukban azonban nem adnak teljes körű leírást az alapokról. Megalapozott befektetési döntése érdekében előzetesen alaposan vizsgálja meg az ezen dokumentumokban szereplő adatokat, különös tekintettel a kockázatokra! A befektetési jegyek forgalmazási költségeiről tájékozódjon a forgalmazási helyeken található hirdetményekből és a Vezető Forgalmazó www.kh.hu internetes oldalán. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni teljesítményekre! A befektetési jegyek hozama – kivéve, ha tartós befektetésből származó jövedelem - kamatjövedelemnek minősül, mely után a fizetendő adót a kifizető a kifizetéskor köteles levonni. A konkrét adófizetési kötelezettség mindenkor csak az egyedi körülmények alapján állapítható meg, továbbá az adószabályok a jövőben változhatnak, ideértve új adónemek bevezetését is. A tartós befektetési szerződés alapján és a nyugdíj-előtakarékossági számlán szerzett jövedelemre sajátos adózási szabályok vonatkoznak. Az alapokat a KBC Asset Management NV Magyarországi Fióktelepe - a K&H alapok kezelője kezeli, amely a PSZÁF – III/100.058/2002. és az MNB H-EN-III-70/2014 számú engedélye alapján gyakorolja tevékenységét. A K&H Bank Zrt. termékeinek értékesítése során a MiFID rendelkezéseinek megfelelően jár el. A K&H Bank Zrt. tevékenységi engedélyének száma engedélyének száma: a PSZÁF (illetve jogelődje) 41.064/1998., III/41.064-3/2001., III/41.064-11/2002. és III/41.064-16/2003. számú határozata.

Kapcsolattartó

K&H Kommunikáció

  • sajto@kh.hu