megállíthatatlanok a kártyások

dupláztak az okoseszközök

Folytatódik a kártyás vásárlások térhódítása, mind a fizikai, mind az okoseszközös fizetéseket tekintve - közölte a K&H. Az idei év első két hónapjában 12 százalékos volt az éves növekedés, az okoseszközös költések száma pedig megduplázódott.  A múlt év egészében a teljes piacon 111 százalékos volt a bővülés, míg a K&H-sok 150 százalékkal többször fizettek kártyával.

Töretlen növekedés jellemzi a bankkártyás vásárlásokat a teljes magyarországi piacot és a K&H saját adatai nézve egyaránt - közölte a pénzintézet.

111 kontra 150 százalék

Az idei év első két hónapjában a K&H-sok több mint 23 millió alkalommal fizettek fizikai bankkártyával vagy valamilyen okoseszközzel, amely szintén kártyás fizetésnek minősül. Egy évvel korábban alig haladta meg a tranzakciók száma a 20 milliót, vagyis a növekedés 12 százalékos volt 2022 azonos időszakához képest.  Még látványosabb a növekedés az okoseszközös fizetéseknél: a pénzintézet ügyfelei idén januárban és februárban több mint 6 milliószor fizettek így, ami majdnem a duplája az egy évvel korábbi szintnek.

A múlt év egészére vonatkozó adatokból látható, hogy a K&H-sok kiemelkedő szerepet játszanak az elektronikus fizetések térhódításában.  A teljes magyarországi piacon 111 százalékkal nőtt a digitális fizetések száma az egy évvel korábbival összevetve, ehhez képest a K&H-nál 150 százalékos, azaz a piacot meghaladó bővülést történt. A vásárlások összege a teljes piacot nézve 132 százalékkal közel 1700 milliárd forintra nőtt, míg a pénzintézet ügyfelei több mint 215 milliárd forint értékben költöttek, ami 171 százalékos emelkedésnek felel meg. A piacinál jelentősebb bővülésnek köszönhetően a K&H kártyás piaci részesedése, ami 2021 első negyedévében még mind a darabszámot, mind az összeget tekintve 10 százalék alatt volt, a múlt év utolsó három hónapjában már 12, illetve 13 százalékot tett ki.

készpénz helyett

Az elektronikus, sima kártyás és okoseszközös fizetések számának látványos növekedése fontos szerepet játszik a készpénzhasználat visszaszorításában, a készpénzállomány fenntartása ugyanis jelentős költséggel jár. A K&H szakértői szerint lényeges az is, hogy aki készpénzben tartja a megtakarítását, mielőbb válasszon más formát, ugyanis a készpénzes megtakarítás értéke a mostani inflációs környezetben gyorsan és jelentősen csökken.

A megtakarítások esetében például az állampapírok vagy a különböző befektetési alapok kedvezőbb megoldást jelenthetnek a készpénzben való spórolásnál, hiszen kamatot, hozamot biztosítanak a megtakarítóknak.

     

Kapcsolattartó

K&H Kommunikáció

  • sajto@kh.hu