még több lesz a kihívás a lakossági és kkv banki szektorban

Idén sem volt nyugodtabb a piaci környezet, és 2013 sem a bankok fényes évei között lesz számon tartva. A lakosság változó, kismértékben növekvő megtakarításai és a csendes hitelkereslet jellemezték a piacot idén, és a jövő év sem tartogat kiugró meglepetéseket. A kis- és középvállalati szektorban a hitelezési képesség és hajlandóság helyreállítása nemzetgazdasági érdek – hangzott el a K&H mai sajtóbeszélgetésén dr. Bába Ágnestől, a K&H Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettesétől.

A K&H Bank ma megtartott sajtóbeszélgetésén dr. Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese a lakossági illetve kis- és középvállalati banki szektor idei helyzetét elemezte és adott áttekintést a jövő évben várható tendenciákról. A lakossági bankok mozgásterének egy meghatározó tényezője a foglalkoztatottság szintje, ami ellentmondásos, mivel egyszerre nő a gazdasági aktivitás és munkanélküliségi ráta. A magas infláció miatt – az egykulcsos személyi jövedelemadó és a bérnövekedés ellenére – a reálbérek csökkenek, ami szintén nem kedvez a megtakarítások növekedésének. A 2012-es ingadozó, kismértékben növekvő lakossági megtakarításoktól változatlan piac környezetben nem várható növekedés a következő évben sem. A lakossági bankok egyik fontos feladata, hogy megtanítsák, segítsék az ügyfeleket a rendszeres, kis összegű megtakarítások terén, ahol már megfigyelhető némi növekedés.

A lakossági bankok hitelállománya elsősorban a fizetéskönnyítő programoknak köszönhetően jelentősen átalakult ebben az évben. Ha a külső környezet is javulni kezd, vagy legalábbis nem romlik tovább, akkor ez folyamatos minőségjavulást hozhat ebben az állományban. A lakáspiacon a tartós stagnálás jelei figyelhetők meg, az ingatlanárak csak kismértékű csökkenése jól mutatja, hogy az országban nem alakult ki ingatlanbuborék. A lakáspiaci tendenciát egyelőre az augusztus közepén piacra dobott állami kamattámogatású hitelek sem tudták megfordítani. K&H Bank mindazonáltal rövid és középtávon a lakossági lakáshitel piac élénkülését várja ezeknek a termékeknek a megjelenésétől, amelyen többek között a most bevezetett könnyítések is segíthetnek.

A bajba jutott lakáshitelesekkel kapcsolatban dr. Bába Ágnes elmondta, hogy az árfolyamrögzítés rendszere segíthet igazán azoknak a rászorulóknak, akik nem tudtak megmozgatni annyi megtakarítást, családi segítséget, amivel a végtörlesztést választhatták volna. A K&H-nál jelentős azok száma, akik a kormányzati hitelkönnyítő programok mellett a bank saját, személyre szabottabb adósmentő programja iránt érdeklődnek.

A hazai kis- és középvállalati szektorról szólva dr. Bába Ágnes elmondta, hogy a kkv-k finanszírozásukhoz egyre nagyobb mértékben támaszkodnak a rövid lejáratú bankhitelekre. A beruházási hitelek iránti kereslet továbbra is csökken, növelésében fontos szerepe lehet a különböző garanciaprogramoknak, de áttörést eddig ezek sem tudtak hozni a piacon. A vállalati, ezen belül kiemelten a kis- és középvállalati szektorban a hitelezési képesség és hajlandóság helyreállítása nemzetgazdasági érdek. 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan közel 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 226 lakossági fiókkal pénzügyi szolgáltatásokat kínál mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének. A magyar gazdaság működését közel 1900 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű (hitelkeret és garancia) állománnyal segíti, a vállalkozások, a vállalatok, az önkormányzatok és a háztartások finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége során több mint 4000 magyar beszállító cégnek, mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 123 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

A KBC az elmúlt 15 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

főbb adataink:

K&H Bank
2012. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 209 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2357 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 14,6 milliárd forint

K&H Biztosító
2012. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 9,6 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 106,4 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,4 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,1 milliárd forint

Kapcsolattartó

Lesti Mónika

Kommunikációs igazgatóság
  • +36 1 328 9181
  • monika.lesti@kh.hu
  • www.kh.hu