még mindig részvények, de védett formában K&H trendmonitor 2014. Q2

befektetési ajánlás

A 2014. második negyedéves befektetési ajánlásunkban összefoglaljuk a várható piaci folyamatoknak megfelelően javasolt portfólió-építési stratégiát, valamint az egyéni célportfóliók átalakítására vonatkozó javaslataikat. Általánosságban elmondható azonban, hogy a következő időszakot befektetési szempontból leginkább a részvénypiacok fogják dominálni. Az árfolyamok korábbi emelkedése miatt azonban jelenleg nehéz olcsó eszközt találni, ezért ebben a környezetben felértékelődik a védett típusú részvénypiaci eszközök és a portfólió-tervezés jelentősége” - tájékoztatott Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

tőzsde

A részvénypiacokon már olyan magasan vagyunk, ahol ritkább a levegő, könnyen meg lehet szédülni. A részvénypiaci árfolyamok jócskán a hosszú távú átlagok fölött járnak, ezeken a szinteken már egyetlen kedvezőtlen adat is könnyen el tudja tántorítani a befektetőket. A továbbiakban akkor várható további árfolyam-emelkedés, ha az élénkülő gazdasági növekedés a vállalatok profitkilátásainak növekedésében is lecsapódik. A mostani gyorsjelentési szezon ezért különösen érdekes a részvénypiacok további iránya szempontjából. Különösen akkor, amikor a korábbi nyugat-európai gyorsjelentési szezonok csalódásai után a mostani végre kedvezőnek ígérkezik.

A következő negyedévben a feltörekvő piacok lehet a részvénypiaci fekete ló. Mivel a feltörekvő tőzsdéket jelenleg nem favorizálják a befektetők, ezért azok ennek megfelelően olcsók, jócskán elmarad az értékeltségük a fejlett tőzsdéktől. Az egyes országokat külön tekintve azonban találhatunk olyan lovat, amire érdemes fogadni (pl. India, távol-keleti régió). A hazai tőzsde kilátásait illetően továbbra sem vagyunk optimisták, hiszen a vállalati szektort terhelő különadók miatt nem látunk élénkülésre mutató jeleket. 

kötvénypiac

A kötvénypiacok történelmi összehasonlításban kifejezetten drágának számítanak, így a kötvényekkel kapcsolatban nem vagyunk optimisták a következő negyedévet illetően. Az emelkedő növekedési kilátások emelkedő kamatokat hoznak, így a kötvénypiaci hozamok is elkezdenek fölfelé menni. A fejlett országok nominális GDP-növekedésével párhuzamosan a hosszabb kötvényhozamok is emelkednek, ami a feltörekvő régiókra is nyomást gyakorol. Ezért ez utóbbiak esetében a hosszú távú hozamok emelkedése mellett még további tőkekiáramlási hullámok várhatók.

A hazai jegybanki alapkamatot illetően még egy vágás valószínűsíthető, majd ezt követően marad az alacsony kamatkörnyezet. Ez azt jelenti, hogy a rövid kötvényhozamok esetében még minimális csökkenés várható, miközben a hosszú távú hozamoknál már emelkedésre lehet számítani.

devizák

A következő hetekben a devizapiacon főként az lesz érdekes, hogy a forint mennyire tud megerősödni. Egyelőre nem látható, hogy az euró újra átlépné a 310 forintos határt, inkább a 300-310 közötti árfolyamra, annak is az alsó sávhoz közelítő értékére számítunk, ezért újra érdemes forint befektetésekben gondolkodni.

nyersanyagok

A kínai növekedés lassulásának mértéke ugyan megnyugtatta a tőkepiacokat, hiszen azt mutatja, hogy sikerülhet egy lassabb, de fenntartható növekedési pályára állítani a világ második legnagyobb gazdaságát. Egyúttal azonban kedvezőtlen a nyersanyag-exportáló országok - leginkább a Dél-Afrikai Köztársaság és Brazília - számára, mivel a csökkenő kínai nyersanyagigény miatt a nyersanyagárak további csökkenése valószínűsíthető.

portfólió-építési javaslatok

-részvénytípusú eszközök semleges súlyra történő visszaállítását javasoljuk:  

  • a részvénypiaci emelkedést eddig főként a magas kockázatvállalási hajlandóság fűtötte, így a fejlett részvénypiacok értékeltségi szintjei a hosszú távú átlag fölé kerültek. A további emelkedéshez a vállalati profitok szignifikáns emelkedésére is szükség van. Ennek megfelelően a nem védett részvénytípusú eszközöknél részleges profitrealizálást javaslunk.

-védett alapok felülsúlyozását javasoljuk:

  • a tőke- és hozamvédett alapok a bizonytalanabb környezetben is kedvező lehetőséget jelentenek a középtávú részvénypiaci lehetőségek biztonságosabb, kihasználására védett formában.

-a hazai kötvények alulsúlyozásának fenntartása:

  • A gyakorlatilag változatlan fogyasztói árak és a pozitív, támogató külső környezet miatt további kamatcsökkentést várunk. A rövid távú állampapírok esetében ezért még hozamcsökkenésre lehet számítani, míg a hosszú távú kötvényeknél az elmúlt időszak hozamcsökkenése után már a hozamok emelkedése valószínűsíthető.

-a pénzpiaci eszközökre továbbra is a semleges súlyozás fenntartását javasoljuk, de a deviza eszközökre a korábbi felülsúlyozás helyett semleges súlyt ajánlunk:

  • A javuló külső megítélés, a folyó fizetési mérleg többlete és a magas devizatartalék-szint stabilitást adhat a forint árfolyamának, így az tovább erősödhet a nemzetközi devizákkal szemben.

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 219 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 140 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton.

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

Főbb adataink:

K&H Bank
2013. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 212 milliárd HUF
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2562 milliárd HUF
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 17,4 milliárd HUF

K&H Alapkezelő
2013. december  31-én:
teljes kezelt vagyon:  867,1 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  120,2 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 746,9 milliárd forint

K&H Biztosító
2013. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 10,5 milliárd HUF
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 116,6 milliárd HUF
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,9 milliárd HUF
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,2 milliárd HUF

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu