még mindig nyerő a részvénypiac

„A várhatóan folytatódó kedvező befektetői hangulat miatt az előttünk álló hónapok befektetési favoritjai továbbra is a részvénypiacok lehetnek. Mivel azonban a kockázatvállalási hajlandóság magasra hajtotta az árfolyamokat, további emelkedést pedig leginkább a vállalati profitkilátások javulása hozhat, ezért bármikor várható kisebb-nagyobb korrekció. Így továbbra is a részvénypiaci eszközöket ajánljuk, de az árfolyamesések kockázatának kivédése érdekében védett formában” – tanácsolja Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

tőzsde

A világgazdasági növekedési kilátások továbbra is kedvezőek, ami a harmadik negyedévre előretekintve is stabil alapot jelent a részvénypiacok számára. Emellett az Európai Központi Bank lazító intézkedései is jó hírt jelentenek, elsősorban az európai gazdaságnak és tőkepiacoknak. A részvénypiaci árfolyamok további emelkedéshez azonban a kedvező hangulat mellett a vállalati profitok szignifikáns növekedésére is szükség van.

A részvényportfólión belül is átrendeződést látunk szükségesnek. A közel két éve a kedvenceink között szereplő gyógyszeripari szektor súlyát csökkentettük, és az eddigi jó teljesítmény után realizáltuk a profitot. Figyelmünket pedig most a jobb kilátással rendelkező energiaipar felé fordítjuk. Ennek oka, hogy a válság idején, vagy még azt megelőzően indult sokéves projektek most zárulnak le, így az olajcégek mérlege egyre vonzóbb képet mutat. Ez növeli a várható osztalékot, ezzel együtt pedig a részvényárfolyamok növekedését eredményezi. 

kötvénypiac

Az Egyesült Államok központi bankja, a Fed tovább csökkentette havi kötvényvásárlási programjának méretét, és várhatóan idén kivezetésre kerül a teljes program. Ennek ellenére a jegybank továbbra is óvatos, ezért 2015 előtt nem várható kamatemelés a tengerentúlon.
Mivel a kétéves kamatcsökkentési ciklust követően az MNB törekedni fog arra, hogy a rekord alacsony alapkamat-szintet a lehető leghosszabb ideig fenntartsa, ezért nem vagyunk optimisták a hazai kötvénypiaccal szemben. A rövid kötvények esetében már nem számítunk számottevő hozamcsökkenésre, míg a hosszú távú kötvények esetében hamarosan a hozamok emelkedése is megkezdődhet.  

devizapiac

A jegybank minden korábbi várakozásnál lejjebb vágta az alapkamatot, így a magyar eszközök régiós hozamelőnye fokozatosan eltűnt. Emellett a magyar államadósság felminősítése se került elérhető távolságba, ami szintén a forint ellen szól. Nemzetközi szinten a Fed közeledő első kamatemelése szintén gyengítheti a feltörekvő devizákat. Mindezek azt eredményezhetik, hogy a hazai fizetőeszköz egyrészt tartósan kilép a 300-310-es sávból, másrészt az eddigi, nyugodt sávhoz képest jóval nagyobb árfolyam-ingadozásokra lehet számítani. Érdemes tehát újból deviza befektetésekben gondolkodni.

portfólió-építési javaslatok 

  • részvénytípusú eszközök semleges súlyon tartása:  

                   a részvénypiaci emelkedést eddig főként az fűtötte, hogy a magas kockázatvállalási hajlandóság fűtötte, a befektetők keresték a kockázatosabb, de egyben magasabb hozamlehetőséget kínáló befektetéseket. A fejlett részvénypiacok értékeltségi szintjei ezért a hosszú távú átlag fölé kerültek, a további emelkedéshez viszont már a vállalati profitok emelkedésére is szükség van. 

  • védett alapok felülsúlyozása:

                    a tőke- és hozamvédett alapokat továbbra is előnyben részesítjük, mivel a bizonytalanabb környezetben is megadják a lehetőséget a profitálásra, így a piaci lehetőségeket biztonságosabb, védett formában lehet kiaknázni. 

  • a hazai kötvények alulsúlyozásának fenntartása:

                     A kamatcsökkentés befejezését követően várhatóan tartóan fennmaradó alacsony kamatkörnyezet nem kedvez a kötvénypiacnak. A hosszú távú kötvényeknél az elmúlt időszak hozamcsökkenése után már a hozamok emelkedése is valószínűsíthető.

  • a pénzpiaci eszközök semleges súlyozáson tartása, de a deviza eszközök arányának növelése javasolt:

                    Az alacsony kamatkörnyezet, a hazai államadósság felminősítésének elhúzódása és az amerikai jegybank kamatemelésének közeledte mind negatívan hathat a forint árfolyamára az előttünk álló időszakban, így nagyobb árfolyammozgásokra számítunk a forint esetében.

 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

 

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet. 

 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2014. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 222 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 502 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 6,2 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2014. március 31-én:
teljes kezelt vagyon: 917,6 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 795,4 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 122,2 milliárd forint

K&H Biztosító
2014. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,5 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 122,2 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,0 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu