maradunk a sárgacsekkek országa?

a K&H szakértői véleménye

A K&H ügyfelek közül eddig néhány tízezren regisztráltak a havi két ingyenes készpénzfelvételt biztosító programba. Azoknak az ügyfeleknek a csatlakozása nem is várható, akik eddig is olyan számlacsomagokat használtak a K&H-nál, amelyek havi 2-10 ingyenes készpénzfelvételt tartalmaznak. Fontos lenne, hogy a készpénz-használatnál hatékonyabb, olcsóbb és nem utolsósorban biztonságosabb megoldásokra ösztönözzük az ügyfeleket – véli dr. Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese

Tavaly december óta lehet nyilatkozni a számlavezető bankoknál arról, ha valaki élni szeretne a februártól életbe lépő, 150.000 forint erejéig havi két alkalommal ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével. Az ingyenes készpénzfelvétel igénybevételére a K&H-nál eddig néhány tízezer ügyfél adta le nyilatkozatát.

„Sokan várhatóan azért nem élnek ezzel a lehetőséggel, mert számos olyan számlacsomagunk van, ami nullaforintos készpénzfelvételt biztosít ügyfeleinknek. Az ügyfelek gyakran nem használják ki az összes, a számlacsomagjukban rendelkezésre álló ingyenes pénzfelvételi lehetőséget sem. Így a nyilatkozathoz kötött, további ingyenes készpénzhez jutás nem jelent számukra kifejezett előnyt” – mondta dr. Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

 „A hazai pénzintézetek szemléletformálással, új szolgáltatásokkal igyekeznek a pénzügyi kultúrát abba az irányba terelni, hogy Magyarország ne maradjon a 250 millió sárgacsekk országa. A forgalomban lévő készpénzállomány egyébként is folyamatosan növekszik, tavaly novemberben újabb csúcsot ért el. A túlzott készpénz használat nem biztonságos, a kezelése, pótlása költséges, a pénzüket ebben a formában tartó ügyfelek ráadásul kamatbevételtől esnek el. Fontos lenne, hogy a készpénzforgalommal szemben az egyébként is lassan teret nyerő digitalizációt támogassuk a banki ügyek intézésében is, ami a hatékonyabb, gyorsabb és biztonságosabb pénzügyeket jelentené az ügyfeleknek. Az MNB tanulmányai szerint a készpénzes fizetések társadalmi költségét évente több, mint 100 milliárd forinttal lehetne csökkenteni, ha nagyobb teret nyernének a korszerű fizetési módok” – tette hozzá dr. Bába Ágnes.

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan közel 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 220 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését közel 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 144 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton.

Főbb adataink:

K&H Bank
2013. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 210 milliárd HUF
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2576 milliárd HUF
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 16,2 milliárd HUF

K&H Biztosító
2013. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 10,3 milliárd HUF
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 115,6 milliárd HUF
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,5 milliárd HUF
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd HUF

Kapcsolattartó

Bánhegyi Katalin

  • 328 9950
  • katalin.banhegyi@kh.hu
  • www.kh.hu