már egy közepes földrengés is jelentős károkat okozhat

Tenken 50 ház sérült

Országszerte érezni lehetett a földrengést, amely kedden hajnali fél egykor rázta meg az országot. A 4,8-as erősségű földrengés epicentruma Heves város térségében volt, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felé 13 településről jeleztek kisebb károkat. Ma már az alap lakásbiztosítások is fedezetet nyújtanak földrengés idejére, de jó tudni, hogy több biztosító a szerződéskötést követő 30 napban nem fizet földrengés okozta károkra. A K&H Biztosítónál viszont nincs várakozási idő.

A földrengésre nem lehet előre felkészülni, váratlanul éri az embert, ahogy azt a kedd hajnali eset is megmutatta. Szerencsére a mostani csak kis erősségű, 4,8-as rengés volt, így is azonban számos helyen okozott kárt az épületekben. A legtöbb kár a Heves megyei Tenken keletkezett, ott ötven ház sérült meg valamilyen mértékben, cserepek hullottak le, kémény rongálódott meg, több épületen repedések jelentek meg, egy lakásban pedig a melegvíztároló szakadt ki a helyéről.

Heves városában egy lakás mennyezetéről egy négyzetméternyi területen leszakadt a vakolat. Jelentettek károkat Petőfibányáról, Füzesabonyból, Erdőtelekről, Tarnabodról is. A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint hozzájuk szerencsére nem érkezett bejelentés személyi sérülésről.

„Mivel az ilyen típusú károkra nem lehet előre felkészülni, érdemes megfelelő biztosítással minimalizálni a kár anyagi vonzatát. Ma már a legtöbb alap lakásbiztosítás fedezetet nyújt  a földrengés okozta károkra. Jó tudni azonban, hogy több biztosító is 30 napos várakozási időt köt ki a szerződésben, vagyis nem fizet, ha ez alatt az idő alatt keletkezik a lakásban földrengés okozta kár. A K&H Biztosító azonban nem alkalmaz várakozási időt, így azok kárát is megtéríti, akik az elmúlt napokban kötöttek velünk szerződést. A K&H Biztosító ügyfelei  telefonon, a cég fiókjaiban valamint az interneten keresztül is megtehetik kárbejelentésüket. Több bejelentési is érkezett a keddi napon, ezek feldolgozása jelenleg zajlik” – mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese.

Legutóbb 2011-ben volt hasonló földrengés, akkor Oroszlány és környékén okozott károkat a földmozgás. Akkor közel 7 millió forintot fizetett ki a K&H Biztosító.

K&H Csoport
Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan közel 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 226 lakossági fiókkal pénzügyi szolgáltatásokat kínál mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének. A magyar gazdaság működését közel 1800 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű (hitelkeret és garancia) állománnyal segíti, a vállalkozások, a vállalatok, az önkormányzatok és a háztartások finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége során több mint 4000 magyar beszállító cégnek, mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 144 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

A KBC az elmúlt 15 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton.

főbb adataink:

K&H Bank
2012. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 215 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2462 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 20,5 milliárd forint

K&H Biztosító
2012. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 10,3 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 106,2 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,4 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu