különórák karantén alatt

kidobott pénz minden forint, amit erre fordítunk?

Nagyon sok gyereknek nem csak az iskolába járása szűnt meg március közepén, hanem a délutáni különórái is vagy befejeződtek vagy online platformra kerültek. Nyelvet tanulni hatékonyan lehet online is, de vajon hogyan zajlik így egy zeneóra, mi történik a röplabda és jégkorongedzésen vagy a programozásórán? A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi szakértői szerint a különóráknak most is van létjogosultsága, ám fontos átbeszélni a gyerekkel, hogy mi az, amiért érdemes pénzt kiadni és mi nem valósítható meg hatékonyan online.

különórák karantén alatt

A különórák nem kis összeget visznek el a családi költségvetésből havonta. Egy-egy különóra 3-5000 forint is lehet, nem könnyű tehát annak eldöntése, hogy mit tartsunk meg ezekből online formában és mivel várjunk addig, amíg újra normál kerékvágásba kerül az életünk. Fontos, hogy a végső döntés a különórákról közösen a gyerekekkel szülessen. Érveinket pénzügyi indokokkal is alátámaszthatjuk: fontos, hogy lássák, hogy szüleik erre nem kevés pénzt fordítanak, ezért alaposan át kell gondolni, hogyan valósítható ez most meg virtuálisan, van-e ténylegesen haszna, hozadéka vagy ez most csak pénzkidobás. A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő immár tíz éve ehhez hasonlóan, az életből vett egyszerű példákon keresztül igyekszik játékosan hozzájárulni a felnövekvő generáció pénzügyi tudatosságához.  Így javasolják, ezt a döntést mindenképpen közösen hozzuk meg, hisz ez az egyszerű minta is segítheti majd őket abban, hogy felnőttként okos döntéseket hozzanak.

nyelvtanulás: most akár több is lehet

Az otthoni nyelvtanulásra rengeteg eszköz áll rendelkezésre: appok, online tanfolyamok, egyéni órák Skype-on vagy Webex-en. Ezek ugyanolyan hatékonyak lehetnek, mint személyes találkozás esetén, így ezeket az órákat érdemes megtartani, hiszen a gyerekek nagy léptekkel tudnak haladni ebben az időszakban is a nyelvtanulással – sőt van idejük a tanfolyam mellett idegennyelvű filmeket is nézni, ami szintén elősegíti fejlődésüket.

zenélés: kisebb kompromisszumokkal

A zeneóra eggyel nehezebb műfaj, de nem megoldhatatlan. Ha komplett közös koncerteket tudnak adni művészek online, akkor egészen biztos, hogy megszokható a kicsit másféle hangzás, ami az online zeneórán tapasztalható. Van olyan tanár, aki a fizikai távollét heteire mérsékelte óradíját, hiszen kétségkívül több lehetőséget ad, ha a gyerek a tanár vagy a zeneiskola által biztosított zenei közegben tud fejlődni, mintha csak otthon, a saját eszközein gyakorol.

programozás: online robotokkal

Nagyon sok gyerek tanul manapság robotprogramozást. Egyszerű utasításokra egyszerű válaszok, mégis a gyerekek azonnal visszacsatolásként saját szemükkel láthatják, hogy mit hibáztak el a parancsok írásakor, mit kell javítani. A legnagyobb programozóiskolák órái online térbe kerültek: a gyerekeknek itt virtuális robotokat kell tudni irányítani, azaz sajnos éppen a fizikai megfoghatóság, a robot saját terükben mozgása veszett el. Persze a programozás alapjai így is megtanulhatók, kérdés, hogy a gyerekek pont olyan motiváltak-e.

iskolai szakkörök: színes paletta

Az iskolai szakkörök jórészt térítésmentesek, így ezeknek anyagi vonzatairól nem kell elgondolkodnunk. Iskola szakkörök lehetnek könyvklubok, kézműveskedések, de akár a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőre való felkészülés is megvalósítható ebben a rendszerben, amire országszerte sok csapat készül fel ezekben a napokban is középdöntő online megmérettetésre.

sportolás: nem minden megy

A sport, a mozgás semmiképp nem maradhat ki a mindennapokból, csak ez most otthon zajlik. Nehéz helyzetbe kerültek ezzel a csapatsportok és a szülőknek gyakran döntenie kell arról, hogy az online kapott gyakorlatokért, virtuális röplabdaóráért szeretne-e havidíjat fizetni? A jégkorongedzés helyett szeretne-e a gyerek napi 40 fekvőtámaszt és 100 felülést csinálni? Ezeket mérlegelve lehet együtt arról dönteni, hogy folytassuk-e az edzéseket vagy sem.

A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi szakértői a veszélyhelyzet alatt igénybe vett különórák kapcsán is azt javasolják a szülőknek, hogy beszéljék át a döntési helyzet tényezőit a gyerekkel: mit érdemes ilyenkor figyelembe venni, milyen szempontok mentén érdemes elkötelezni magunkat egy döntés mellett. A pénzügyi mérlegelés kicsiben, ezen a módon való megtanulása kitűnő mintát nyújt nekik felnőttkorukra, hogy majd okosan tudjanak dönteni.

A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőről

A K&H Csoport társadalmi szerepvállalásának részeként 2010-ben indította útjára a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőt. A program célja, hogy a magyarországi általános és középiskolások pénzügyi, gazdálkodási ismereteit gyarapítsa. A vetélkedő programja évről évre egyre több diákot vonz országszerte. A verseny indulásától a nevezések száma mintegy megtízszereződött, 2019-ben immár 8264 fő részvételével zajlik a verseny. 2010 óta a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőre összesen 759 településről 1696 iskola csapata pályázott. Ez összesen több mint 46 200 résztvevő diákot jelentett. A verseny a 2019/20-as tanévtől innovatív, online rendezésű középdöntővel várja az egyes régiók legjobbjait. A K&H Csoport a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő programjával a felnövekvő generáció pénzügyi tudatosságra nevelését kívánja előre mozdítani annak érdekében, hogy felnőttként majd okos pénzügyi döntéseket hozhassanak.

Kapcsolattartó

K&H Kommunikáció

  • sajto@kh.hu