komoly növekedés előtt áll az autóipar

„A globális növekedés egyik nyertese az autóipar lehet, amely előtt a következő években komoly potenciál nyílhat. A K&H autóipari tőkevédett alap a szektor várhatóan mindegy 30%-os bővülésében rejlő befektetési lehetőséget kívánja kiaknázni” – tájékoztatott Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

Az Egyesült Államokban, Oroszországban és a feltörekvő országokban ugyan az év elejéhez képest mérséklődtek a növekedésre vonatkozó előrejelzések, ezzel együtt is a világgazdaság növekedési üteme 3% körül alakulhat, jövőre pedig ennél is nagyobb ütemű bővülés várható. A fellendülésből leginkább a kifejezetten növekedésorientált iparágak profitálhatnak, mint amilyen az autóipar. „Az iparággal kapcsolatban a szakértők optimisták, a globális autóeladások terén az előttünk álló években stabil növekedést prognosztizálnak. Míg 2013-ban az autóipar kibocsátása globálisan 83 millió személyautó volt, addig ez a szám az előrejelzések szerint 2019-ben elérheti a 115 millió darabot. Ez a durván 30%-os várható bővülés, valamint az, hogy Európában a tavalyi 20 éves mélypont után az idei év első felében már 6,5%-kal emelkedtek az autóeladások, jó alapot szolgáltathat az autóipar szereplőinek jövőbeli kiemelkedő teljesítményére. A leglátványosabb növekedés azonban egyértelműen Kínában várható, hiszen míg 2010-ben a 100 lakosra jutó autók száma mindössze 3 darab volt, addig az évtized végére ez a szám már elérheti a 16 darabot. Ezzel az ázsiai ország autópiaca 2020-ra 30%-os részesedést hasíthat ki a globális gépjárműeladásokból. A K&H autóipari tőkevédett alap ezt az iparág előtt álló komoly növekedési lehetőséget kívánja kiaknázni” – tájékoztatott Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója. 

A K&H autóipari tőkevédett alap az európai autóipari óriáscégek - autógyártók, gumigyártók, autóipari beszállítók - részvényeiből álló mutató, az EURO STOXX Automobiles & Parts Index növekedéséből nyújt részesedést. Az index legnagyobb részét, közel 75%-át Európa legerősebb autóipari nagyhatalmának, Németországnak a vállalatai alkotják (BMW, Volkswagen, Porsche, Daimler (Mercedes), Continental és a Rheinmetall), amelyek jelentős pozíciókkal rendelkeznek a robbanásszerűen növekvő ázsiai térségben. Emellett természetesen a francia, olasz és finn autóipari cégek papírjai is megtalálhatóak az indexben. 

„A 100%-ban tőkevédett alap futamideje éppen 5 év és 1 hónap, így az idén nyitott tartós befektetési számlára vásárolva mentesül a 16% kamatadó és a 6%-os eho megfizetése alól. Azaz a lejáratkor elért hozamot nem csökkenti az összesen 22%-nyi adóteher” – hangsúlyozta ki Zobor Zsuzsanna. „Az alap további különlegessége, hogy már a futamidő elején megkezdődik az index által elért teljesítmény átlagolása, és a futamidő alatt havonta, összesen tehát 60 alkalommal számolt indexértékek átlaga lesz az alapja a hozam kifizetésének, ami maximálisan 60% lehet” – tette hozzá a befektetési szakember.

 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

 

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet. 

 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2014. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 222 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 502 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 6,2 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2014. március 31-én:
teljes kezelt vagyon: 917,6 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 795,4 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 122,2 milliárd forint

K&H Biztosító
2014. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,5 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 122,2 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,0 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu