ki gyűjtsön az első lakásra?

a K&H Bank szakértői véleménye

A szülők, nagyszülők megtakarításai is átsegíthetik a fiatalokat az életkezdés nehézségein. A szándék legalábbis megvan, a nyugdíjasok negyede gyerekeinek, unokáinak gyűjtene. A 19-29 éves fiatalok többségének erre szüksége is lehet, mivel például az első lakáshoz jutásukhoz külső segítséget is várnak.

Nem állnak jól a hazai nyugdíjasok lakásaik felújításával, a megkérdezettek felénél 10 éve nem volt semmilyen korszerűsítés, számol be az egyik lakástakarékpénztár kutatása. Egynegyedük azonban mégis elsősorban a gyerekek, unokák számára takarékoskodna. Az idősebb korosztálytól jövő segítségnek lenne helye. A K&H pályakezdők jóléti index kutatási adatai szerint a 19-29 éves városi fiataloknak csak 19 százaléka rendelkezik például saját tulajdonú lakással, és kétharmaduk úgy jutott lakáshoz, hogy kisebb-nagyobb támogatást kapott a családtól, vagy örökölte azt. De megtakarítása is csak a megkérdezett fiatalok 30 százalékának van, és többségük ebből is csak legfeljebb három hónapig tudna megélni. Ha megtakarítanak, akkor közel felük (45 százalék) a lakásvásárlást tűzi ki célul, 34 százalékuk általános tartalékot gyűjt. A család támogatásával a többségük elégedett, a fiatalok 59 százaléka érzi úgy, hogy mindent megkapott a családjától, amit lehetett.

„Fontos lenne, hogy a család olyan hátteret és példát adjon az életkezdő fiataloknak, ahol a tudatos pénzügyi tervezés is szerepet kap. Ideális esetben a szülői, nagyszülői támogatás az induláshoz ad segítséget, ahonnan aztán a fiatalok saját erőből építkeznek tovább” – vélekedik dr. Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

K&H Csoport
Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan közel 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 220 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését közel 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 144 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

főbb adataink:

K&H Bank 
2013. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 210 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2576 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 16,2 milliárd forint

K&H Biztosító 
2013. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 10,3 milliárd HUF
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 115,6 milliárd HUF
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,5 milliárd HUF
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd HUF

Kapcsolattartó

Bánhegyi Katalin

  • 328 9950
  • katalin.banhegyi@kh.hu
  • www.kh.hu