két tűz között a befektetők

K&H befektetési monitor – 2018. 2. negyedév

A kedvező növekedést produkáló világgazdaság helyett a jegybankok mozgatják a piacokat - és ezzel a befektetőket is. Az irány azonban homlokegyenest más: az Európai Központi Bank még tartja támogató politikáját, az amerikai jegybank viszont magasabb fokozatba kapcsolt, és tovább emelkedő kamatpályára lehet számítani. A K&H befektetési szakemberei szerint ezért jelenlegi környezetben érdemes szárazon tartani a puskaport, és a megtakarítások egy részét pénzpiaci - leginkább dollár - megtakarításokban elhelyezni.

A tőkepiacok 2018 első negyedévében nem voltak kegyesek a befektetőkhöz, hiszen a kötvény és részvény típusú befektetések egyaránt negatív teljesítményt mutattak, így a befektetők óvatosabbak, visszafogottabbak lettek. „A bizonytalanság elhúzódása a reálgazdaságra is visszahathat, ezért az elmúlt hetekben a tőkepiacokra legnagyobb hatást kifejtő nagy jegybankok is nyilatkoztak a kilátásokról. A Fed az új jegybankelnök, Jerome Powell vezetésével is folytatja kamatemelési ciklusát, aminek üzenete egyértelmű: továbbra is jó formában van az USA gazdasága, és ezt egyelőre a kereskedelmi háború sem árnyékolja be. Az EKB eközben éppen ellentétesen lépett: csökkentette inflációs várakozását, ami arra utal, hogy sem a kamatemeléssel, sem az eszközvásárlási program kivezetésével nem fog sietni” - részletezte a legfontosabb piaci hatásokat Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

„A gazdaságok kedvező teljesítményére válaszul a nagy jegybankok fokozatosan visszavonják a piacokat támogató intézkedéseiket, ami várhatóan a korábbi évekhez képest magasabb árfolyam-ingadozásban fog megmutatkozni. Ezért a befektetőknek azt javasoljuk, hogy tartsák szárazon a puskaport, és megtakarításuk egy részét pénzpiaci - leginkább dollár - eszközökben helyezzék el” - tette hozzá a befektetési szakember.

a második negyedév fő befektetési mozgatórugói:  

 • Fed: A korábbi várakozásoknál is gyorsabban emelkedő alapkamatra (és inflációra) számítanak a jegybankárok a következő években: már jövőre 3% közelébe emelkednek a dollárkamatok, és az előrejelzés szerint hosszú távon is e szint közelében maradnak.
 • EKB: a Feddel épp ellentétesen csökkentették az inflációs várakozásokat. Mivel az eszközvásárlási program a harmadik negyedévben zárul, ezért a mostani negyedévben leginkább az lesz a kérdés, hogy hogyan fog átalakulni a támogatás. 
 • kereskedelmi háború: leginkább Kína válaszlépése kérdéses, mivel egy kínai kereskedelmi korlátozás a teljes világkereskedelem drágulását vonhatja maga után.
 • politikai konfliktusok mérséklődése: Észak-Korea legutóbbi közeledési lépései, a katalán konfliktus enyhülése és az olasz választások lezárulta mind abba az irányba mutat, hogy a piacokat feszültség alatt tartó geopolitikai események a második negyedévben kevésbé fognak nyomást gyakorolni a piacokra. 

kötvénypiac: alulsúly

 • amerikai kötvények: Az európai és amerikai kamatok közötti olló tovább nyílik, aminek eredményeként egyre több befektető fordul a dollárkötvények irányába, amelyek már javarészt beárazták a soron következő kamatemeléseket. 
 • EU kötvények: az eurózónás kötvények a jelenlegi hozamszinteken nem vonzóak, sőt, egy esetleges hozamemelkedés jelentős árfolyamveszteséget okozhat. Ha az EKB tájékoztat a lazítás visszavonásának további lépéseiről, az nagy visszaesést okozhat a kötvénypiacon, és főként a német kötvényeknél eredményezhet hozamugrást.
 • hazai kötvények: a Magyar Nemzeti Bank számára alapvetően az európai kamatpolitika meghatározó, illetve az MNB a német és magyar kötvények közötti hozamkülönbséget szeretné „stabilizálni”, ezért a hazai kötvénybefektetéseken elérhető hozam is mérsékelt marad az előttünk álló negyedévben.

részvények: semleges súlyozás 

 • fejlett részvények: az eszközosztályok közül továbbra is a részvénypiac kilátásai a legkedvezőbbek, ámbár a részvénypiacok értékeltsége továbbra sem mondható olcsónak. A kiegyensúlyozott növekedés nyomán bővülő vállalati profitok megteremthetik a lehetőségét az árfolyamok további emelkedésének, ezért a részvénypiaci korrekciókat érdemes lehet vételekre kihasználni. 
 • feltörekvő részvények: mivel a kereskedelmi háború a fejlődő piacokat érintheti a legérzékenyebben, ezért a következő negyedévben ezeket az eszközöket alulsúlyozásra javasoljuk.

pénzpiaci eszközök: felülsúly

 • EUR/USD: az eltérő kamatpolitika a dollárt támogatja, egyelőre azonban nem látható látványos elmozdulás. 
 • EUR/HUF: a forint elmozdulása a gyengülés irányába várhatóaz MNB ultra-laza kamatpolitikája miatt, ami vélhetően csak az EKB kamatemelését követően fog elmozdulni a jelenlegi kamatszintekről.

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

 • +36 1 328 9133
 • sajto@kh.hu
 • www.kh.hu