kelendő az uniós hitelgarancia

Februári indulása óta több mint 3 milliárd forintnyi hitelszerződéshez vettek igénybe COSME hitelgaranciát a hazai kkv-k. Az Európai Beruházási Alap által koordinált, Magyarországon kizárólag a K&H-nál elérhető uniós garanciaprogramot egyéni vállalkozóktól a közepes vállalatokig egyaránt igénybe vehetik a cégek.

Februári indulása óta több mint 300 szerződéshez vettek igénybe COSME hitelgaranciát a hazai vállalkozások, amely szerződések összértéke meghaladja a 3 milliárd forintot. „Az Európai Beruházási Alap által koordinált, és Magyarországon elsőként a K&H-nál elérhető uniós garanciaprogram 50%-os, díjmentes garanciát nyújt a haza kkv-k számára, ügyletenként 45 millió forintos kötelezettségvállaláshoz. A COSME garancia magasabb fedezeti kategóriát jelent, ami mellett akár tárgyi fedezet nyújtása sem szükséges, ezért kedvezőbb feltételek mellett lehet igényelni finanszírozást. Ez leginkább azoknak a vállalkozásoknak jelenthet nagy segítséget, amelyek eddig banki szempontból kevésbé voltak vonzóak” – tájékoztatott Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

„Azt látjuk, hogy a kkv-k számára területi elhelyezkedéstől és mérettől függetlenül nagy könnyebbséget jelent a COSME garanciaprogram bevonása, az igénybevevők között egyéni vállalkozóktól kezdve a közepes vállalatokig megtalálhatók már cégek. Az eddigi hitelszerződések alapján az átlagos hitelnagyság 10 millió forint, de van olyan cég is, amely már három különböző ügylethez is igénybe vette az uniós garanciát. Ezt meg is tehetik a vállalkozások, mivel akár több szerződéshez is alkalmazható a COSME garancia, miközben az nem terheli az ügyfél de minimis támogatási keretét” - hangsúlyozta ki a szakember.

a COSME garanciaprogram

Az Európai Bizottság által kezdeményezett és az Európai Beruházási Alap (EBA) által koordinált COSME garanciaprogram 50%-os, díjmentes garanciát nyújt a kkv-k számára, ügyletenként maximum 45 millió forintos kötelezettségvállaláshoz. Ezek közé tartozik az éven túli folyószámlahitel és forgóeszköz hitel, beruházási hitel (az új NHP program III. szakasza is), a bankgarancia, illetve az újonnan bevezetésre kerülő K&H üzlettámogató hitelkonstrukció.A garancia jelentős fedezetet jelent, ami mellett akár tárgyi fedezet nyújtása sem szükséges, valamint a magasabb fedezeti kategória miatt az ügyfél hitelének árazása is kedvezőbb lehet, mint korábban.

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H 2016. március 31-én a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 880 milliárd forintos állományával rendelkezett. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport 2015-ben 55 milliárd forint, az elmúlt 5 évben összesen 239 milliárd forint adó és járulék megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

Főbb adataink:

K&H Bank 2016. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 234 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 568 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 9,3 milliárd forint

K&H Biztosító 2016. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált):  11,56 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 149,7 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,16 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,84 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • +36 1 328 9950
  • +36 1 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu