Kátyúkárra is fizet a biztosító több százezer forint kárt is okozhat egy kátyú

a K&H Biztosító szakértői véleménye

A téli időjárási viszonyok jelentősen megviselik a magyarországi utakat. Évente több ezer kátyú keletkezik, ezek jelentős része a csapadékos időjárás és a fagy miatt ezekben a hónapokban jön létre. A legnagyobb körültekintés mellett is előfordul, hogy egy jármű megsérül az úthibák, gödrök miatt. Ilyenkor az út fenntartója felel a kárért, viszont azok, akik Casco biztosítással rendelkeznek, akkor is számíthatnak kártérítésre, ha a fenntartóval nem sikerül rendezni a problémát.

A fagypont körüli hőingadozás és a csapadék miatt állandó probléma a kátyúk megjelenése az ország útjain. Az utak fenntartói télen is javítják a kátyúkat, ilyenkor hideg aszfalttal burkolják a gödröket. Nehézséget okoz ugyanakkor, hogy mínusz öt fok alatt, illetve vizes úton nem tudnak aszfaltozni, ezért tavaszra sok úton szinte egymást érik a kátyúk.

„Különösen sötétben és esőben sérülnek gyakran a járművek, hiszen egy-egy pocsolya akár mély kátyút is rejthet. Ha megtörtént a kár, mindenképpen érdemes bejelenteni az út fenntartójánál. Amennyiben a károsult saját Casco biztosításának terhére szeretné rendezni a kárt, például mert nem bizonyítható egyértelműen a káresemény oka, akkor a saját biztosítója felé jelentheti be az eseményt.” – mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője.

„Az úthibákból keletkezett károk között előfordul az abroncs szakadása, a felni deformálódása vagy akár a lengéscsillapító, futómű sérülése. A hozzánk bejelentett esetek között legtöbbször a könnyűfém felnik törése szerepel, de nagyon gyakori a gumiabroncs szakadása is. Ha az abroncs nem javítható, akkor persze egy teljes párt kell cserélni. Ha pedig a futómű is sérült, a számla könnyen meghaladhatja a százezer forintot, sőt előfordult már, hogy drágább autóknál félmillió forint javítási költséget fizettünk ki kátyú miatt. Természetes, hogy az autótulajdonosok meg kívánják téríteni a kárt, de az utak fenntartójával folytatott ügyintézés sokszor hosszadalmas és nem mindig vezet eredményre. Segít, ha a kátyú okozta káreseményről pontos dokumentációt készít a károsult, hiszen a későbbiekben neki kell bebizonyítania, hogy a kár ott és úgy következett be, ahogy azt bejelenti. Ezért minden esetben érdemes fotót készíteni a sérült járműről és a kátyúról közelről és távolabbról is, hogy látható legyen a gödör elhelyezkedése az úton. Ma már a mobiltelefonokkal könnyebb megfelelő fotókat készíteni, de ha éjszaka történt a káresemény, akkor ez nagyon nehéz. Ha az út fenntartójánál nem sikerül a kárigényt érvényesíteni, csak azok számíthatnak a káruk megtérítésére, akik Casco biztosítással rendelkeznek.” – tette hozzá a szakértő.

Egyes biztosítások mellé kiegészítő elemeket is lehet választani, amelyek például megtérítik a különleges keréktárcsák pótlását. A K&H Biztosítónál szerződéskötésre és a kárbejelentésre is van lehetőség a www.khdirektbiztosíto.hu internetes honlapon keresztül, amellyel idő és költség takarítható meg.

K&H Csoport

A K&H Csoport Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatója. Az ügyfelek pénzügyi igényeire banki és biztosítási megoldásokat egyaránt kínál, amelyek közül az ügyfelek okosan dönthetnek és kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A K&H Csoport termékpalettája kiterjed a hagyományos lakossági és vállalati banki termékeken kívül (számlavezetés, befektetések, megtakarítások, hitelek, bankgaranciák, bankkártya szolgáltatások, letétkezelés, treasury, projektfinanszírozás, stb.) a prémium banki szolgáltatásra, a befektetési alapkezelésre, a lízingre, az életbiztosításra, a vagyon- és felelősségbiztosításra, az egészség- és nyugdíjpénztári szolgáltatásokra, valamint az értékpapír kereskedelemre is. A K&H Csoport országszerte 242 lakossági fiókkal, valamint 663 biztosítást és 1590 banki termékeket értékesítő szerződéses partnerén keresztül több száz pénzügyi szolgáltatást kínál ügyfeleinek.

A KBC Európa egyik vezető pénzügyi csoportja. Többcsatornás bankbiztosítási csoport, melynek tevékenysége Európára koncentrálódik. A Csoport jelentős, több esetben vezető pozíciót foglal el elsődleges hazai piacain, Belgiumban és Közép-Kelet Európában (Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Lengyelországban és Bulgáriában), ahol elsősorban lakossági ügyfeleket, kis- és közepes méretű vállalatokat és közepes tőzsdei kapitalizációjú helyi vállalatokat szolgál ki.

A KBC Belgium egyik legjelentősebb vállalata, és a brüsszeli Euronext tőzsdén is jegyzik.

főbb adataink:

K&H Bank
2010. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 216 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 3151 milliárd forint
adózás előtti eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 22,2 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 16,0 milliárd forint

K&H Biztosító
2010. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 9,3 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 105,9 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,2 milliárd forint
adózás előtti eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,4 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,3 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu