K&H: zöld védjegyet szerzett a Bank

a karbonlábnyom bekerül a marketing-kommunikáció „szentnégyesébe”

Zöld védjegyet kapott a K&H közösen három reklámszakmai szervezettől. A Green Pledge védjegy tanúsítja, hogy a pénzintézet legjobb gyakorlatai megfelelnek a reklámszakma fenntarthatósággal kapcsolatos társadalmi szemléletváltozást előtérbe helyező elveinek, mert kiemelt figyelmet fordítanak a környezetvédelemre, továbbá a green-washing (megtévesztő zöld állítások) elkerülésére.

A Green Pledge vállalás életre hívói ‒ az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT), a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) és a Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége (MAKSZ) ‒ elkötelezettek az iránt, hogy a reklámkészítés folyamata során kiemelt figyelmet fordítsanak a környezetvédelemre, a környezet megfelelő ábrázolására, a kívánatos magatartási formákra és a green-washing (megtévesztő zöld állítások) elkerülésére. A cél, hogy a hirdetők hozzájáruljanak a környezetvédelemmel, fenntarthatósággal kapcsolatos pozitív társadalmi szemléletváltozáshoz.

Csatlakozva a reklámszakmai szervezetek kezdeményezéséhez, a bank öt gyakorlatát értékelte a zsűri Green Pledge védjeggyel: a K&H felelős befektetési alapok és a K&H zöld lakáshitel kommunikációját, a K&H hűsítő ligetek programot, a K&H agrár ökoszisztéma építését továbbá a médiatervezésnél használt, a marketing-kommunikációs eszközök karbonlábnyomát is figyelembe velő szempontrendszerét és gyakorlatát. Ezek alapján a szakmai zsűri úgy döntött, hogy a K&H jogosult a Green Pledge védjegy használatára ezeknél a tevékenységeknél.

K&H öko alap

Összhangban az EU és Magyarország klímasemlegességi céljaival a K&H kínálatában már 18 felelős befektetési alap közül válogathatnak az ügyfelek. Az alkalmazott módszertani szűrések és kizárási szabályok biztosítják, hogy a felelős befektetés tárgya fenntarthatósági szempontból alacsony kockázatú tevékenységet végző cég legyen, illetve az előállított termék vagy szolgáltatás környezeti hatásának szempontjából is összhangban legyen a fenntarthatóság elveivel. Magyarországon, a hazai befektetési alapok között elsőként a K&H öko alap kapta az EU szabályozás 9-es cikk szerint meghatározott, a fenntarthatósági szempontokat legmagasabb szinten figyelembe vevő minősítést. A felelős befektetések kommunikációja javítja az ügyfeleink fenntarthatósági tudatosságát, felkelti a figyelmet és ösztönzi a környezettudatos döntések meghozatalát.

ne csak a szomszéd kertje legyen mindig zöldebb

A hazai lakossági ingatlanállomány rossz energiahatékonyságú. Energiapazarló módon fűtjük, hűtjük, üzemeltetjük otthonainkat, ami felesleges széndioxid-kibocsátáshoz vezet. Nem elegendő korszerű energetikai minősítésű új otthonokat építeni, fókuszba kell helyezni a használt ingatlanok energetikai felújítását is.

A K&H zöld lakáshitel az MNB keretrendszerébe illeszkedve hivatalosan is minősített zöld hiteltermék Magyarországon, amely felvehető új, kedvező energiahatékonyságú ingatlanok vásárlására, és a pénzintézetnél elsőként volt elérhető használt ingatlanok korszerűsítésére, sőt, a használt ingatlanok vásárlására és korszerűsítésére együttesen is igényelhető, amennyiben jelentős energetikai megtakarítás jön létre a tervezett korszerűsítés/felújítás során.

A korszerű, környezetbarát és energiahatékony megoldások finanszírozása segíti a hosszú távú pénzügyi tervezést és gondolkodásmódot, a megtakarítást és a klímabarát életvitelt. A hiteltermék promóciója javítja az ügyfeleink energiahatékonysági tudatosságát, elősegíti a klímattudatos cselekvést.

zöld szempontok a médiavásárlás terén

A környezetvédelem és a fenntarthatóság reklámokban történő jobb érvényesítése érdekében a reklámok tartalmi kérdései mellett a reklámok tervezési, gyártási és közzétételi szempontjait is figyelembe kell venni. A K&H kampányainak tervezése során ‒ nyilvánosan elsőként Magyarországon ‒, bekerült a karbonlányom is a médiaértékelési szempontok közé a Mindshare médiaügynökség segítségével.

A Mindshare globális anyacégével együtt egy összetett, tudományos alapokon nyugvó szoftvert fejlesztett, amelynek segítségével megállapítható, hogy a különféle csatornák – a televíziótól kezdve az online médián át a nyomtatott orgánumokig – mekkora karbonlábnyomot hagynak a kreatív gyártásától egészen a hirdetés megjelenéséig. „A médiavásárlás eredményességét eddig az elérés–affinitás–költséghatékonyság »szentháromságával« mérte a szakma, mostantól szerencsésebb inkább »szentnégyesről« beszélni, mivel a karbonlábnyom felzárkózik a fő indikátorok közé” – nyilatkozta Horváth-Magyary Voljč Nóra, a K&H kommunikációsügyvezető igazgatója. Eddig 20 kampányértékelés történt a kalkulátorban, és egyre fontosabb elemévé válik a médiamix megtervezésének.

K&H hűsítő ligetek

A tavaly ősszel indult K&H hűsítő ligetek program 100 iskola, óvoda, bölcsőde udvarára ültetett javarészt őshonos növényeket, 555 fával és 1110 cserjével zöldítve az intézmények udvarát. A 4-5 év múlva már kiterjedt árnyékot nyújtó, nagy lombú fákat a gyermekek és pedagógusaik ültették el, és a fiatalok a növények gondozásában is aktívan részt vesznek azóta is. „A K&H célja egy olyan kezdeményezés megvalósítása volt, amely a növények ültetésével úgy támogatja a környezeti fenntarthatóságot és biodiverzitást, hogy egyúttal segíti a fiatalok környezetvédelmi oktatását is” – mondta el Horváth Magyary Voljč Nóra. „Az udvarokon megvalósuló hűsítő ligetek révén a gyerekek testközelből figyelhetik meg a növények növekedését, jótékony hatásait. A kezdeményezés a pedagógiai programba is beépül: tanárok és gyerekek különféleképp foglalkoznak a fák, növények pozitív hatásaival, a klímaváltozás elleni küzdelemmel.”

egyaránt fontos a föld és a Föld

A K&H portfoliójában jelentős súlyt képvisel az agrárium. A K&H zöld vetőmag kampány a mezőgazdaságban a klímaváltozás okozta kihívásokra hívja fel a figyelmet, hiszen számottevően csökkenhet, szélsőséges esetekben akár meg is semmisülhet a termény. A Bank a program keretében minden 25 millió forintnyi szerződésérték után egy 25 kg-os vetőmag-csomagot biztosít partnereinknek, amely mintegy 2 hektár bevetésére elegendő. A mézontófű és olajretek védi a termőföldet és hozzájárul a biodiverzitás fenntartásához.

A K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat a hazai agrárképzést folytató egyetemek és főiskolák hallgatóinak szól. Célja, hogy anyagi és szakmai támogatással segítse a fenntartható, körforgásos gazdálkodás innovatív irányvonalait kutató hallgatók munkáját. Már 61 pályázó kapott összesen több, mint 10 millió forint támogatást tanulmánya, kutatómunkája folytatásához.

      

Kapcsolattartó

K&H Kommunikáció

  • sajto@kh.hu