K&H: zöld utat kapnak a klímabarát befektetések

indulnak a fenntartható fejlődés befektetési alapok

A klímaváltozás ellen, a tisztább levegőért, a megújuló energiákért szállhatnak harcba a befektetéseik segítségével a megtakarítók. A K&H Alapkezelőnél ugyanis elindultak a fenntartható fejlődés befektetési (FFB) alapok. A zöldebb jövőért dolgozó befektetési megoldásokra világszerte egyre nagyobb az igény, hiszen ezek nemcsak pénzügyi szempontból gyümölcsözőek, de a segítségükkel a befektetők hozzájárulhatnak egy élhető társadalomhoz.

A megtakarítások is beszállnak a klímaváltozás elleni harcba. Bár korábban is voltak a piacon „zöld” megtakarítások, a befektetők számára egyre fontosabb a fenntartható fejlődés. Ezért a K&H Alapkezelő új, többek között a klímavédelmet kiemelten kezelő megtakarítási formát indít fenntartható fejlődés befektetési (FFB) alapok néven. Az alapok befektetési portfoliója figyelembe veszi a környezeti és társadalmi tényezőket a pénzügyiek mellett, a várható hozamok pedig versenyképesek a „klasszikus” befektetésekkel is. Az FFB-alapok segítségével a megtakarítók tehát úgy növelhetik a vagyonukat, hogy közben a környezetre és az élhetőbb társadalom szempontjaira is figyelnek. Az érdeklődést jól mutatja, hogy a KBC adatai a belga piacon az FFB-alapokban kezelt vagyon 2017 első negyedévében 3,97 milliárd eurót tett ki, míg 2019 első negyedévére közel a háromszorosára, 11,6 milliárd euróra nőtt. 

beszédes számok

Zobor Zsuzsa, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója elmondta: „Van lehetőségünk választani, hogy befektetéseinkkel milyen ügyek mellé állunk. A fenntartható befektetések már nem csak egy alapot jelentenek, hanem egy újszerű szemléletmódot is, ahogyan befektetéseinkre tekinthetünk. Az ügyfelek a pénzügyi céljaik mellett figyelemmel lehetnek a környezeti és az emberi, társadalmi szempontokra is. A K&H célja, hogy minden érintettnek biztosítsa a választási lehetőséget a „klasszikus” és a fenntarthatósági befektetések között.” A vezérigazgató hozzátette, hogy a fenntarthatóságot fókuszba helyező alapok iránt világszerte egyre erősebb kereslet mutatkozik, ez pedig áttételesen pozitív hatással van az árfolyamokra. „Beszédes adat, hogy nemzetközi kutatások  szerint a fenntarthatósági tényezők a vizsgált cégek több mint 88 százalékánál kedvezően befolyásolják a működési eredményt, 90 százalékuknál pedig csökkentik a tőkeköltségeket.” 

szigor mindenki érdekében

A befektetési politika szigorú: csak olyan cégek kerülhetnek a portfolióba, amelyek tevékenysége nem akadályozza, sőt kifejezetten támogatja a fenntartható fejlődést, hozzájárul a klímaváltozás elleni küzdelemhez és társadalmilag sem aggályos. Az FFB-alapok messze elkerülik többek között a kaszinóműködtető cégeket, a fegyvergyártókat, vagy a szőrmékből ruhákat előállító vállalatokat. Azonban elérhető az új alapokon keresztül többek között szélkerékgyártó cég, népbetegség elleni gyógyszert készítő vállalat vagy éppen szemetet újrahasznosító társaság. 

A K&H FFB alapjánál a vállalatok minősítése három pillér, a környezeti, a társadalmi és a vállalatirányítási kritériumok alapján történik. Pillérenként 50 (összesen 150) szempontot vizsgál a K&H, többek között az adott cég hulladékpolitikáját, vízfelhasználását, foglalkoztatási feltételeit, a munkaerő sokszínűségét, az igazgatók függetlenségét, a fizetések és adózás átláthatóságát. A szempontok alapján az adott szektor legjobban teljesítő cégeit választják ki.

számok, hozamok

„A befektetéseinkkel jelenleg 119 országot és összesen több mint 3 ezer vállalatot érünk el, de ha a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vesszük, akkor 36 ország állampapírjaiból és közel 800 vállalat részvényeiből válogathat csak az új alap a szigorú szűrési rendszer miatt” – emelte ki Zobor Zsuzsa. A K&H fenntartható fejlődés vegyes alap, ami önmagában is egy dinamikus portfolió, a vagyon 10-10 százalékát eurózónában kibocsátott kötvényekbe és feltörekvő piaci részvényekbe, 35 százalékát magyar állampapírba fekteti, a fennmaradó 45 százalék pedig a fejlett piaci részvénypiacokon kap helyet. A 2019 szeptember végén indult alapok eddig szép eredményt produkáltak: több mint 500 új ügyfél szavazott bizalmat az alapnak. A K&H-s befektetők esetében 10-ből 9-en választották az FFB-alapot. 

Kapcsolattartó

Kommunikációs Igazgatóság

  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu