K&H: új időszámítás indul – kinyílnak a „bankkapuk”

Jön a nyílt bankolás a mindennapokban, a K&H pedig elsőként lép a bankok között a magyar piacon. A K&H-s mobilbankból ugyanis mostantól az érintett ügyfelek más banknál vezetett számlájukat is elérhetik. Az uniós szabályozásnak köszönhetően elinduló nyílt bankolás segítségével az eddiginél is kényelmesebbé és gördülékenyebbé válik a pénzügyek intézése, valamint az ügyfelek megszerzésére és megtartására irányuló banki verseny is szintet lép – közölte a K&H. A nyílt bankolás bevezetése sokak mindennapi életét érinti, a K&H-nál a mobilbank regisztrált ügyfelek száma meghaladta a 330 ezret, ami 43 százalékos növekedésnek felel meg éves összehasonlításban.

Alapvető változásokat hozhat a mindennapi pénzügyekben a nyitott bankolásról szóló, szeptember 14-től életbe lépő uniós szabályozás. Ennek köszönhetően a jövőben minden banknak hozzáférést kell adnia a legszigorúbb biztonsági előírásokat teljesítő, és minősített külsős szolgáltatóknak, például más bankoknak a számlaadatokhoz, amennyiben erre az adott ügyfél engedélyt ad.

„Az uniós szabályozás ezzel a lépéssel a bankok és pénzügyi szolgáltatók közötti versenyt szeretné fokozni. Vagyis azt, hogy az ügyfelek a piacon található, számukra legjobb megoldást az eddigieknél könnyebben választhassák ki” – mondta a nyílt bankolás indulásáról Németh Balázs, a K&H Operáció, technológiák és lakossági hitelkezelési divízió vezetője.

több bank, egy helyről: K&H multibank

A magyar piacon a K&H elsőként lép a bankok között multibank nevű új digitális szolgáltatásával: ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a K&H mobilbankon keresztül az érintett ügyfelek nem csak a K&H-s számlájukat láthatják és kezelhetik, hanem – amennyiben rendelkeznek ilyennel -, akkor az Erste Banknál vezetett számlájukhoz is hozzáférhetnek, lekérdezhetik egyenlegüket, számlatörténetüket. A K&H Bank a multibank szolgáltatás további fejlesztésének keretében tervezi még a fizetési szolgáltatás (forint átutalás), valamint további számlavezető bankok elérhetővé tételét is.

mi a teendő?

  • a szolgáltatás a K&H mobilbank alkalmazáson keresztül vehető igénybe
  • a más banknál vezetett számlák a K&H mobilbankban csak és kizárólag ügyfelek kérésére és hozzájárulásával érhetőek el
  • a szolgáltatás használatához a legfrissebb, 2.10.0 verziójú K&H mobilbank alkalmazás szükséges
  • a folyamat a K&H mobilbankból indul, a „külső számla hozzáadása” funkció a K&H mobilbank/bankszámlák oldalon érhető el,
  • sikeres hozzáadás után mobilbank/bankszámlák oldalon jelennek meg a külső számlák

fókuszban a digitalizáció

A K&H-nak szeptember elejéig több mint 330 ezer ügyfele volt, akik regisztrált mobilbank szolgáltatással rendelkeznek. Számuk éves összevetésben 43 százalékkal emelkedett és a bank szerint a jövőben még tovább növekszik. Az aktív mobilbank-használók hetente átlagosan háromszor lépnek be, a leggyakrabban használt szolgáltatás pedig az egyenleg-lekérdezés és az átutalás.

A K&H szakembere kiemelte, hogy a bank stratégiájában kiemelt szerepet játszik a digitalizáció és az innováció, ezért a nyílt bankoláshoz kötődő fejlesztéseknek is kulcsszerepe van. Példaként említette, hogy a K&H még idén tavasszal szintén az elsők között biztosított hozzáférést egy fejlesztői tesztkörnyezetben az új típusú szolgáltatók számára.

A digitalizáció területén további fontos lépés volt a nemcsak K&H-s ügyfeleknek, teljesen online igényelhető személyi kölcsön bevezetése, a mobilbankból, e-bankból indítható személyi kölcsön igénylés, vagy a mobiltárca, amelynek segítségével az okostelefonba elmentett virtuális bankkártyával fizethetnek az érintettek.

Kapcsolattartó

Kommunikációs Igazgatóság

  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu