K&H: túl vannak az 1 millión a mobiltárcások

a harmincas férfiak fizetnek leggyakrabban a mobiljukkal

1 millió tranzakcióval közel 3,9 milliárd forintot költöttek a K&H mobiltárcás ügyfelei a másfél évvel ezelőtti indulás óta. Tavaly két hónapban is 300 millió forint felett vásároltak a mobiltárcások, ami két és félszerese a közel 120 millió forintos havi átlagnak. A mobiltárcás forgalom mellett a bankkártyás költések tavaly 33 százalékkal 633 milliárd forintra emelkedtek. A K&H szerint a mobiltárcás és a bankkártyás költések növekedése hozzájárulhat a készpénzhasználat visszaszorításához, utóbbi ugyanis magas szinten van.

Elérte az 1 millió tranzakciót a K&H a 2017 novemberében elindított mobiltárcája. Összesen eddig 3,87 milliárd forintot költöttek a mobiltárcások, egy-egy fizetésre pedig közel 3900 forintos költés jutott – közölte a bank. A mobiltárcások többsége, 82 százaléka férfi, mindössze 18 százalékos a mobillal fizető nők aránya. A mobiltárcások többsége a harmincas éveiben jár, az országos bontás szerint pedig a Pest megyében élők a legaktívabbak.

Az indulás óta már két olyan hónap volt – 2018 októbere és decembere -, amikor a mobiltárcások több mint 300 millió forintot költöttek, ezzel szemben a havi átlagos költség közel 120 millió forint.

bankkártyák, készpénz, azonnali utalás

A K&H szerint a mobiltárcás fizetés népszerűsége növekszik, de jelentősebb áttörésre csak hosszabb – 3-5 éves távlatban – lehet számítani. Egyelőre ugyanis még mindig óriási a készpénz aránya a fizetéseknél, bár a bankkártyás forgalom is meredek emelkedőn van. A K&H összesítése szerint ugyanis a 2018-ban a bankkártyás forgalom – készpénzfelvételek nélkül - több mint 633 milliárd forintra rúgott, ami 33 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet.

A mobiltárcás és bankkártyás fizetések térnyerése hozzájárul ahhoz, hogy mérséklődjön a készpénz szerepe. Márpedig a forgalomban lévő készpénzállomány fokozatosan növekedett az utóbbi években, tavaly decemberben már átlépte a 6000 milliárd forintot, ami rekordot jelent és GDP-arányosan bőven 10 százalék feletti érték, ami nemzetközi összevetésben is magas szintnek felel meg. Fontos lesz ezen a téren a K&H-s szakemberek szerint az úgynevezett azonnali átutalási rendszer 2019 júliusi indulása, amelynek segítségével a 10 millió forint alatti lakossági átutalások 5 másodpercen belül eljutnak a címzetthez.

könnyen és biztonságosan használható

A mobiltárcás fizetés egyébként nagyon hasonló az érintőkártyás vásárláshoz, csak a plasztik helyett az NFC-s funkcióval ellátott okostelefont kell a terminálhoz érinteni. Az okostelefonba pedig a K&H mobilbank alkalmazásán keresztül lehet „beletenni” a bankkártyát. A mobiltárcás fizetés teljesen biztonságos, a használatához mindenképpen meg kell adni egy úgynevezett tárca-PIN kódot. A magasabb összegű vásárlásoknál ennek használata szükséges az érintést követően – de megadható azt megelőzően is-, akárcsak bankkártyás fizetés esetén. További biztonsági elem, ha az okostelefon képernyőjét is jelszóval védi valaki, de az arra alkalmas telefonoknál az ujjlenyomatos védelem is alkalmazható. 

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu