K&H: reszkessetek betörők?

ennyit fizetne a Biztosító a McCallister családnak

Közel 5 millió forint kártérítést kellene kifizetni ma a karácsonyi slágerfilmben, a Reszkessetek betörőkben előforduló eseményekből adódó lakáskárokra - derül ki a K&H Biztosító karácsonyi összeállításából. Betöréses lopásra, rongálásra, áramkimaradás miatt megromlott ételre mind-mind kártérítést nyújt egy lakásbiztosítás. Karácsonykor érdemes figyelni a tűzveszélyes helyekre, igaz, a K&H ügyfelei egyre figyelmesebbek, mivel az ünnepekkor a K&H adatai szerint feleannyi káresetre van példa a lakásokban, mint egy átlagos héten az évben. 

Már 28 éves a Reszkessetek betörők című amerikai film, amely minden karácsonykor helyet kap valamelyik csatornán. A vígjátékban családja otthon felejti a legkisebb gyermeket, a film főhősét, Kevint, aki nem ijed meg a betörőktől, akik ki akarnak rabolni minden üres házat az utcában, ahonnan elutaztak. De Kevin felveszi velük a harcot! A K&H Biztosító eljátszott a gondolattal, hogy mi történt volna, ha Kevin nem marad otthon és a betörőknek sikerül a tervük, vagyis kirabolják a McCallister házat. A Biztosító egy saját összeállításban forintosította a filmben látottak alapján a károkat, így, ha ezek ma történnének meg egy magyar családi házban, arra közel 5 millió forintot fizetne a Biztosító.

Nézzük a számokat: a sikerfilmben szereplő családi ház a magyarországi átlagnál nagyobb, közel 400 négyzetméteres, erre éves szinten átlag paraméterekkel majdnem 101 ezer forintért lehet lakásbiztosítást kötni. Biztosításra pedig szükség van, hogy a felmerülő károkra fizessen a Biztosító.

áramkimaradás és romlott étel

A filmben szereplő károk közül az első, hogy a leszakadt áramvezeték miatt az ébresztőóra csődöt mond, így a család majdnem lekési a repülőt. Bár a konkrét ébresztőóra-problémára nem fizetne a Biztosító, áram-kimaradásra és az ahhoz kötődő károkra már igen. Ez esetben a kényelmi csomag nyújtana megfelelő védelmet a McCallister családnak, amely például az áramszünet miatt megromlott, a fagyasztóban lévő ételekre is térít. Ezekre a károkra a K&H Biztosító akár 50 ezer forintig is téríthet.

betöréses lopás és járulékos rongálás

Ugyan a filmben a betörők semmit nem visznek el, hála Kevin ötletes védekezésének, de ha ez mégis sikerült volna nekik, mert Kevin a családjával Párizsban nyaralt volna, akkor a felmerült betöréses lopás károkat is megtéríti a lakásbiztosítás. Betöréses lopás esetén, ha mindent elvittek volna a betörők, akkor minimális mechanikai védelem mellett maximum 4,8 millió forintig térült volna a Kevin családjának okozott kár . Továbbá a betörés során megrongált zár, ajtó kárát, illetve cseréjét is megtéríti a lakásbiztosítás.

A filmbeli példákon túl karácsonykor fokozottan kell figyelni a lakás biztonságára, elég csak a gyertyák, csillagszórók miatti tűzveszélyre gondolni. A K&H lakásbiztosítási szakértői szerint gyertyákat és csillagszórókat veszélyes a karácsonyfára tenni, de az is fontos, ha valaki elmegy otthonról, kapcsolja ki a karácsonyfán az égőket. Emellett csak hibátlan égősorokkal érdemes ünnepelni, mert a sérült vezeték szintén tűzveszélyes. Ugyanez az oka, hogy a konyhában a készülő ételeket és italokat sem szabad felügyelet nélkül hagyni. Természetesen, ha valaki elmegy otthonról, zárja be rendesen a lakást és a közösségi oldalakon ne hirdesse, hogy több napra üresen hagyja azt.

pedig kevesebb

A K&H Biztosító összefoglalója egy érdekességre is felhívja a figyelmet: az év végi ünnepekkor megjelenő hírekben sokszor előkerül, hogy menyi káreset történt karácsonyfa kigyulladása vagy a petárdázás miatt. Ugyanakkor a konkrét kárbejelentések alapján a K&H azt tapasztalta, hogy a káresetek száma nem ugrik meg ebben az időszakban. Olyannyira nem, hogy az év többi részéhez képest feleannyi lakáskár történik ilyenkor.

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu