K&H: mikor jön már az a takarítórobot?

a lakások távoli felügyeletére és a napenergia használatára számítanak leghamarabb a háztartások

A magyarok körében kisebbségben vannak azok, akik az innovatív háztartási megoldások, többek között a napenergia-ellátás vagy akár a takarítórobotok elterjedését pár éven belül reálisnak látják - derül ki a K&H biztos jövő indexéből. A felmérés szerint a megkérdezettek 40 százaléka gondolja úgy, hogy a következő években mindennapos lehet a napenergia a magyar lakásokban, a távvezérelhető okos otthonok elterjedésére pedig rövid távon csak a magyarok ötöde számít.

A különböző innovatív, technológiai újdonságok pár éven belüli elterjedését a magyarok 20-40 százaléka tartja valószínűnek a lakásokban. A K&H biztos jövő indexe szerint a megkérdezettek a legvalószínűbbnek a lakások távoli felügyeletének elterjedését tartják, a legkevesebb szavazatot pedig az automatizált és távvezérlésű okos otthonok kapták. Arra, hogy utóbbiak pár éven belül tömegesen jelennének meg, csak 19 százalék számít. Ellenben a lakások távoli felügyeletének elterjedése a megkérdezettek közel fele, 47 százalék szerint pár éven belül bekövetkezhet, 35 százalék szerint azonban ehhez évtizedek kellenek. Elsősorban azok számítanak a távoli lakásfelügyelet térnyerésére rövid távon, akik jól ellátott háztartásban élnek. 

alternatív energia és takarítórobotok
A második legvalószínűbb háztartásokban is megjelenő technikai újítás a napenergia-felhasználás lett. A válaszadók 40 százaléka számol azzal, hogy ez a megoldás pár éven belül tömegesen jelenik meg a háztartásokban, 48 százalékuk úgy látja, évtizedek múlva lehet mindennapos a napenergia a magyar háztartásokban, tízből egy válaszadó szerint csak kevesen lesznek azok, akik erre az energiaellátási formára voksolnak. A fővárosiak számítanak legkevésbé a háztartási napenergia-forradalomra. A geotermikus energia és a hőszivattyú pár éven belüli elterjedésére már csak 26 százalék számít. 

A takarítórobotokról 25 százalék nyilatkozott úgy, hogy a következő években elterjedhetnek a magyar piacon. Leginkább a harmincas korosztály tagjai, a nagyobb településeken és a kisebb lakásokban élők várják a takarítórobotokat.

jöhet a dolgok internete
Az úgynevezett okosotthonok - azaz az automatizálás és távvezérelhető - háztartások  népszerűsége csak a válaszadók 19 százaléka szerint növekedhet rövid távon. 47 százalék szerint csak a következő évtizedekben várható ezen a téren bővülés, 32 százalékuk pedig azt mondta, kevesen lesznek azok, akik automatizált otthon alakítanak ki. 

Dr. Farkas Adrienn, a K&H Biztosító nem-életbiztosítás termékmenedzsment vezetője elmondta: a kutatás összhangban van azzal, hogy várhatóan a következő években alakul ki az egymással összekapcsolt és egymással kommunikáló gépek hálózata, vagyis a dolgok internetén (Internet of things) alapuló technológia. Ez idővel a mindennapok részévé válik, legyen szó a közlekedésről, a háztartások energiaellátásáról és felügyeletéről. 

„Most még gyerekcipőben jár ez a technológia, de robbanásszerű fejlődés várható. Beszédes adat, hogy 2030-ra várhatóan 50 milliárd okos eszköz csatlakozik majd az internetre. Így akkor már nem lesz meglepő, ha például a lakásban lévő klímát távolról indítjuk be, vagy, hogy egy tűzesetet egy okosháztartás akár meg is előzhet azzal, ha már akkor leadja a vészjelzést, amikor emelkedni kezd a hőmérséklet” – mondta dr. Farkas Adrienn. 

A szakember szerint a biztosítási szakmát és a biztosítási termékeket is átalakítja majd a dolgok internete: a biztosítótársaságoknak a jövőben ezen a technológián alapuló szolgáltatást kell majd nyújtaniuk, és a kártérítés felől az új megoldásokon alapuló kármegelőzés felé mozdulhat el a piac. Az új fejlődési irányok a biztosítási szektor más termékeire is hatással lesznek. 

csökkenhetnek a balesetek
A K&H Biztosító idén nyáron indított új projektet K&H telematika néven, amelynek célja többek között a balesetek számának csökkentése, az üzemanyag-fogyasztás mérséklése és a közlekedési morál javítása. Egy gépkocsiba helyezett okos eszköz segítségével a sofőr visszajelzést kap a vezetői magatartásról, például az esetleges gyorshajtásról, az üzemanyag-fogyasztásról, emellett valós idejű gépjármű-diagnosztika is biztosított a 24 órás gépjármű-felügyelet mellett. Ez hosszabb távon a közlekedési morál javulásához és a személyre szabott autóbiztosítási díjakhoz vezethet.    

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H 2016. március 31-én a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 880 milliárd forintos állományával rendelkezett. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport 2015-ben 55 milliárd forint, az elmúlt 5 évben összesen 239 milliárd forint adó és járulék megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

Főbb adataink: 

K&H Bank 2016. I. negyedévben:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 234 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 568 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 9,3 milliárd forint 

K&H Biztosító 2016. I. negyedévben:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált):  11,56 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 149,7 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,16 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,84 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu