K&H: havi ötezer megy mobilozásra

A fiatalok átlagosan 4800 forintért mobiloznak havonta, és 59 százalékuk  saját maga fizeti a számláját – áll a K&H ifjúsági indexében. A 19-29 éves fiatalok körében 94 százalékos az érintőképernyős okostelefonok aránya, részben ezért lehet a jövőben éppen ez a korosztály a mobilfizetéseknél várható növekedés motorja.

Ma már szinte minden fiatalnak van okostelefonja vagy hagyományos mobiltelefonja, de meglehetősen nagy szórást mutatnak a 19-29 évesek mobilkiadásai - áll a K&H ifjúsági indexében, amely többek között a fiatalok mobilozási szokásait térképezte fel.

ki fizet?

A 19-29 évesek fejenként átlagosan 4800 forintos mobilszámlát hoznak össze havonta, de a korosztály idősebb tagjainál - a 25-29 éveseknél - már 5200 forintra rúgott átlagos az összeg. A fiatalok 18 százaléka letudja ezt a tételt havonta kevesebb, mint 2 ezer forintból, 23 százalékuk pedig 2-3 ezer forintot fordít erre. Mindezek mellett viszonylag jelentős, 13 százalékos a 10 ezer forint feletti összegért mobilozók aránya is. 

A fiatalok többsége - 59 százaléka - egyedül fizeti mobilszámláját, a diákok körében ugyanakkor alacsonyabb, 41 százalékos ez az arány. Az országon belül vannak eltérések: míg a Budapestet is magában foglaló központi régióban csak a fiatalok 47 százaléka állja saját magának a mobilköltségeket, vidéken több mint 64 százalékuk. A fiatalok 41 százalékánál részben vagy teljesen valaki más fizeti a számlát: itt az esetek 70 százalékában ezek a szülők, 26 százaléknak pedig a házastárs, partner. 

laptop, plazmatévé

A kutatásból az is kiderül, hogy a mobiltelefon mellett a fiatalok 54 százalékának saját laptopja vagy notebookja is van, 39 százaléknak LCD- vagy plazmatévéje, 32 százalékuknak pedig asztali számítógépe. Az elektronikai eszközök közül az okosóra és az e-könyv-olvasó kevésbé népszerű: sajátja mindössze a fiatalok 13 és 6 százalékának van. 

mobilfizetési forradalom jöhet

A kutatás szerint majdnem minden fiatalnak - 94 százalékuknak - van érintőképernyős okostelefonja. A K&H szerint a jövőben a fiatalok egyre nagyobb része használja majd a mobiltárcás fizetési megoldást. A pénzintézet tavaly vezette be a mobiltárcát, amelynek lényege, hogy a bankkártya fizikai jelenléte nélkül, úgynevezett NFC funkcióval ellátott okostelefonnal is biztonságosan és gyorsan lehet vásárolni a kártyás terminálokkal ellátott üzletekben. A K&H adatai szerint idén március végéig 152 530 alkalommal fizettek mobiltárcával. 

K&H ifjúsági index

A 19-29 éves fiatalok elégedettségét és jövőbeli várakozásait – többek között a lakhatással, munkával, előrelépési lehetőségekkel, oktatással, egészséggel, családdal kapcsolatban – vizsgálja a K&H ifjúsági indexe, amely 2018 első negyedévében +15 ponton állt. A kutatásban 300 fiatal vesz részt, az adatfelvétel 2018. március 7. és 21. között történt.

Kapcsolattartó

Kommunikációs Igazgatóság

  • +36 1 328 9133
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu