K&H gyógyvarázs: nyolcadik alkalommal indul 25 millió forintos pályázat a gyermek-egészségügyi intézmények számára

Idén immár nyolcadik alkalommal indul el a K&H gyógyvarázs program, amelynek ezúttal is fő eleme a gyermek-egészségügyi intézmények számára kiírt, a korábbi évekhez képest egyszerűsített országos eszközbeszerzési pályázat. A K&H Csoport a pályázat révén összesen 25 millió forint támogatást juttat a hazai orvoslás egyik legnehezebb helyzetben lévő területére. A pénzintézet – a szakmai zsűri szakértőinek bevonásával – idén is megjelölt egy preferált egészségügyi területet: 2011-ben a gyermekszemészet és a gyermek fül-orr-gégészet kap kiemelt figyelmet a támogatások odaítélése során. A mai napon a Heim Pál Gyermekkórházban hozták nyilvánosságra a pályázati kiírást, valamint bemutatták a két fókuszterületet. A pályázati anyagokat 2011. szeptember 20-ig lehet leadni.

„Nagyon örülök, hogy már a nyolcadik K&H gyógyvarázs pályázat indulását jelenthetem be. A program 2004-ben egy átfogó gyermek-egészségügyi pályázattal indult, és már a kezdetektől nagy érdeklődéssel találkozott mind a szakma, mind a média képviselőinek részéről. Azóta a program számos elemmel bővült, idén, az önkéntesség európai évében pedig az országos pályázatot meseolvasó program és játékgyűjtés is kiegészíti.” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója. „A K&H gyógyvarázs indulása óta már több mint 348 millió forint értékben 90 kórház és 33 mentőszolgálat munkájához járult hozzá műszerekkel és orvosi berendezésekkel. A K&H Csoport, hosszú távú elkötelezettségének megfelelően, a programot 2011-ben is folytatja. A korábbi évekhez hasonlóan idén is műszerekkel és segédeszközökkel segíti az egyes intézetek és szakemberek munkáját, hogy a szükséges információ birtokában hozhassák meg okos döntéseiket a gyógyítás során. Az előző évekhez képest egyszerűsítettük a feltételeket, hogy ezzel még több intézményt ösztönözzünk arra, hogy részt vegyenek a programban. A K&H Csoport így kíván hozzájárulni ahhoz, hogy a jelen és a jövő társadalmának tagjai egyaránt teljes életet élhessenek.” – tette hozzá Horváth Magyary Nóra.

„Ahogy az elmúlt években, az idei pályázat során is - a szakmai zsűritagok ajánlása alapján - megjelölünk egy gyermek-egészségügyi területet, amelyet kiemelt, de nem kizárólagos figyelemben részesítünk a bírálás során. Az idei pályázati folyamatban a gyermekszemészet és gyermek fül-orr gégészet kap kiemelt figyelmet. Ez a két terület is általános műszerhiánnyal, a műszerek elavultságával küzd, illetve egy bizonyos kor alatti gyermekek ellátásához speciális eszközökre van szükség. A K&H gyógyvarázs program a speciális műszerek biztosításával a kicsik biztonságos és fájdalommentesebb ellátásában kíván segítséget nyújtani, hogy adott esetben szervi károsodás nélkül lehessen egy olyan beavatkozást elvégezni, amelyre más műszerrel a méretéből adódóan nem lenne lehetőség.” – mondta el Dr. Békefi Dezső, gyermekgyógyász, a Tatabányai Gyermekkórház Alapítója, nyugalmazott osztályvezető főorvos, a zsűri tagja.

„A szemészet egy összetett szakterület, amely nagyon dinamikusan fejlődik és specializálódik. A legújabb technikai fejlesztéseket igyekszik elsőként használni, hiszen a szemünk egyre komolyabb terhelésnek van kitéve már gyermekkorban is. Ezért fontos, hogy minél előbb, már a gyermekkorban felismerjük és kezeljük a betegségeket, így a megfelelő műszerek kiemelten szükségesek ezen a területen.” – számolt be Dr. Túri Éva, a Heim Pál Gyermekkórház Szemészeti Osztályának osztályvezető főorvosa.

„Sajnos egyre gyakoribbak a különböző fül-orr-gégészeti megbetegedések a gyermekek körében, pl. a középfület, az arcüreget vagy a mandulát érintő gyulladásos betegségek. A legártalmatlanabbnak tűnő kórképnek is nagyon súlyos következményei lehetnek, ha nem megfelelően kezelik, így nagyon fontos, hogy idejében és megfelelően gyógyítsuk a betegeket.” – ismertette szakterületét Dr. Katona Gábor, a Heim Pál Gyermekkórház Fül-Orr-Gégészeti és Bronchológiai Osztályának osztályvezető főorvosa.

Az idei pályázati évtől megújul a K&H gyógyvarázs programhoz kapcsolódó pályázati űrlap. Egyszerűbbé válik a pályázat elkészítése azáltal, hogy a pályázat minden szükséges adatának készült egy külön kitöltendő rovat. Ezáltal jobban átláthatóvá válik, és rövidebb időt vesz igénybe a pályázat elkészítése. Az idei évben nem kell beadni az OEP szerződést és az ÁNTSZ engedélyt.

további információ a pályázattal kapcsolatban

A részletes pályázati kiírás itt található, illetve elektronikus levél formájában a gyogyvarazs@lwpk.hu e-mail címről is igényelhető. A pályázat eredményéről minden pályázó 2011. október 14-ig levélben kap értesítést.

a K&H gyógyvarázs programról

A program fő elemét képező országos pályázat hatálya kiterjed az Országos Egészségügyi Pénztár által finanszírozott, Magyarországon fekvő- és járóbeteg szakellátást végző gyermek-szakkórházak, kórházak, klinikák és országos intézetek gyermekosztályaira, illetve a gyermekmentési tevékenységet végző mentőszolgálatokra. A K&H Csoport a gyermek-egészségügy elkötelezett támogatója, és évről évre tudatosan törekszik arra, hogy a terület változó igényeinek megfelelő lehetőségeket kínáljon fel az egyes intézetek és szakembereik számára.

Kapcsolattartó

Ágoston Judit

LWp Kommunikáció
  • (+36 1) 279 39 03, +36 30 525 95 20
  • (+36 1) 279 39 11
  • judit.agoston@lwpk.hu